Siječanj 23, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Toplinske slike rade pretvaranjem topline u elektroničke signale koje nakon toga možemo snimiti i pregledavati unutar tog istog monitora ili na primjer kod kuće na vašem kompjutoru. 

CAT S-60Danas više ne trebamo u tu svrhu koristiti često preskupe profesionalne termo kamere već je dovoljno kupiti na primjer mobitel Cat S60, stigao i na tržište Hrvatske, a prvi je pametni telefon na svijetu s ugrađenom toplinskom kamerom. Sadrži toplinsku kameru tvrtke FLIR koja može otkrivati gubitak topline oko prozora i vrata, uočiti vlagu i izolaciju, utvrditi pregrijavanja električnih uređaja i sklopova te vidjeti sve to u potpunom mraku.

Cat S60 može snimati fotografije, panorame i videozapise, promjenjive toplinske palete boja, a sadrži i mjerač temperaturnih točki te podatke o minimalno i maksimalnoj prosječnoj temperaturi. 

Njegova toplinska kamera prikazuje toplinu inače nevidljivu golom oku, ističući jasne toplinske kontraste. Prepoznaje toplinu ima mogućnost mjeriti površinske temperature s udaljenosti od čak 15 - 30 metara te vidi i kroz prepreke kao što je na primjer dim.

Slike toplinskih kamera naravno ne vide unutrašnjost košnice već detektiraju toplinu koja dolazi iz nje. Tako će na primjer ista košnica snimljena sprijeda prikazati drugačiju sliku od one slikane sa stražnje ili bočne strane te iste košnice. Ovisno naravno o tome gdje se smjestilo pčelinje klupko. Ako je samo klupko smješteno više na stražnjem desnom bočnom djelu košnice slikamo li s te strane sam toplinski obris klupka bit će jasniji. 

Tako na primjer slika desno u mobilnom telefonu slikana termo kamerom pčelaru ukazuje kako je klupko uspješno zahvatilo mednu kapu u gornjem nastavku i da se prema tome ta košnica ne treba ni otvarati ni posebno prihranjivati.

Kako sama toplinska slika detektira toplinu neće opet toliko jasno prikazati klupko sa druge strane jer samo drvo nije toliko izloženo toplini. Snimamo li takve slike od ulaska samih pčela u klupko pa na primjer svakih tjedan ili dva vremenski će nam niz slika jasno prikazati kretanje klupka koliko god ono sporo bilo za hranom unutar košnice.

Dakle ono što mi vidimo samog klupka je zagrijavanje određenog dijela košnice odnosno isijavanje određene topline koja se gubi iz samog pčelinjeg klupka. Nalazi li se klupko tik uz stjenku košnice naša je termo slika još i jasnija. To može pčelaru biti vrlo korisno uoči li da klupko izbija na satonoše što mu ukazuje na moguće pomanjkanje zaliha hrane te da ukoliko ne interveniramo u određenom vremenskom periodu može tijekom zime doći do gubitka pčelinje zajednice.

Ako naša termo kamera ne pokaže izvorište topline znak je da smo tu zajednicu već prije izgubili, ukaže li se manji intenzitet topline u odnosu na ostale znak je da je dio pčela izgubljen no postoji još jedan mali dio koji pokušava preživjeti zimu.

Ukoliko tijekom snimanja dobijete za vas zbunjujuće rezultate ili ako ne vjerujete onom što vidite upotrebom ove nove moderne tehnologije u pčelarstvu uvijek postoji opcija otvaranja košnice i vizualne provjere stanja u košnici.


Druga slika (honeybeesuite.com © Judith Stanton)  desno jasno prikazuje kako se u košnicu uvukao miš ili voluharica i udobno uz izgrađeno gnijezdo tik ispod pčelinjeg klupka uživaju u blagodatima zaklona od zime koje im pruža košnica. 

Dolaskom prvog toplijeg dana Judith je otvorila košnicu i odstranila i gnjezdo (slika lijevo honeybeesuite.com) i neželjenog gosta prije nego je uspio napraviti veće štete koje za pčele u toj košnici mogu značiti dugoročno gledajući samo smrt.


Danas na tržištu možete pronaći nešto i jeftine termalne kamere, možda ne toliko osjetljive ali u potpunosti prilagođene za vaše postojeće iOS i Android telefone koje će vam se najvjerojatnije financijski vratiti već kod prve snimljene nejasnoće na pčelinjaku.

Danas postoje i infracrveni termalni senzori, koji vam na mobitelu mogu prikazati termalnu sliku klupka unutar košnice ili predmeta i okoliša ovisno o tome kuda ga usmjerite. Senzor se sasvim jednostavno spaja preko postojećeg USB-a na vašem mobitelu, a danas već postoje i brojne aplikacije  koje uz taj senzor nakon instalacije možete koristiti. Naravno kao i bilo gdje drugdje što je termalna oprema jeftinija slika koja se prikazuje je manje precizna.

Odlučite li se za na primjer termalni senzor, njega se pored pregleda stanja u košnici tijekom zime bez otvaranja može koristiti unutar "pametnog pčelinjaka" 21. stoljeća i u druge namjene na primjer u kombinaciji sa senzorom kretanja kada isti ne može detektirati životinju/osobu koja se kreće senzor će ga bez obzira na to što životinja / čovjek stoje jasno detektirati temeljem toplinske analize senzora.

SEEK THERMAL

Sve u svemu bez obzira na to da li se odlučujete na senzor kao zasebni uređaj, kameru za predpostaviti je kako će ova tehnološka dostignuća nove generacije pronaći svoje mjesto u suvremenom hobi ili komercijalnom pčelarstvu 21. stoljeća.


Foto: Dario Považanj - pčelinjak u Aljmašu


p.s. Ukoliko smo vas ovim člankom zainteresirali toliko da ste to odlučili isprobati na svojoj košnici ili pčelinjaku bili bi zahvalni da te slike podijelite s nama kako bi ih ugradili u galeriji unutar ovog članka slanjem na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Pratite nas i na https://www.facebook.com/pcelarstvoonline

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme