Veljača 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

U časopisu Behavioral Ecology and Sociobiology, otkrili su da pčele mogu svoje napore ciljano usmjeriti prema resursima koji nadopunjuju njihove prehrambene nedostatke. Poznato je i dokazano u znanstvenim studijama kako rizik od niske cvjetne različitosti može smanjiti životni vijek pčele. Prije svih to su osjetili pčelari koji svoje pčele ciljano prema narudžbi poljoprivrednika sele na monokulturne paše. Osim što su takve monokulture izloženije pesticidima, a svijetu je poznato kako pesticidi i bolesti predstavljaju jasnu prijetnju zdravstvenom stanju pčela i bitno utječu na njihovo nestajanje u prirodnim staništima, one kao takve pčelama za razliku od njihovih životnih navika pružaju jednoliku hranu nedovoljno različitu za normalan razvoj zajednice.

Naime potreba je pčelinjih zajednica kao i kod ljudi za uravnoteženom prehranom te ona danas u svjetskim razmjerima sve veću i veću važnost. Istraživanja diljem svijeta pokazuju kako medonosne pčele po svaku cijenu ako je to ikako moguće nastoje uravnotežiti svoju prehranu. Tako one ako su im na raspolaganju odgovarajuće nektarno peludne paše uz one najjače posjećuju i okolne nešto slabije ali strukturno i po boji, okusu i miris sasvim različite. Tako nešto im naravno predstavlja problem u kod velikih nasada jedne kulture na koje seleći pčelari ciljano dolaze kao kod na primjer suncokretovih paša diljem slavonske ravnice. Srećom takvi su nasadi kod nas rijetki i neusporedivo bogatiji različitim biljnim vrstama od onih s kakvima se susreću na primjer u Americi. Što je veći broj alternativnog cvjetnog bogatstva pčela lakše može uravnotežiti svoje prehrambene potrebe pa bi tako i to trebalo poslužiti kao svojevrstan poticaj i nama samima da gdje je to god moguće sadimo različito bilje.

Pčelari koji godinama prate proljetni razvoj svojih zajednica znaju kako će upravo ciljana stimulativna proljetna prihrana sa dodacima peludi u našim krajevima itekako pokazati rezultate u ubrzanom proljetnom razvoju u odnosu na one kojima to nije dodatno omogućeno.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme