Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Dvomatična košnicaU svim oblicima pčelarstva uključujući i eko pčelarstvo pojedini pčelari ponekad pribjegavaju dvomatičnom pčelarenju u svrhu bržeg jačanja zajednica što radi li se ispravno rezultira većim prinosom meda po košnici.

Dvomatično pčelarstvo, prema samom nazivu otkriva nam da u košnici za razliku od uobičajenog načina, žive i rade dvije matice. Same matice u takvom načinu pčelarenja moraju biti međusobno odvojene bilo da ih kasnije vadimo ili ne. U protivnom jedna od matica napustila bi košnicu sa dijelom pčela ili bi opstala jača i snažnija matica.
Koliko nam dvomatično pčelarstvo donosi prednosti i manje brige o jačini društva, toliko s druge strane pčelar treba paziti na eventualni nedostatak paše ili spriječavanje rojenja što je češća pojava kod takvog načina pčelarenja.
U RH pčelarenje sa dvije matice nije često što je razumljivo s obzirom na broj i jačinu pčelinjih paša tijekom godine. Kod nas se dvomatično pčelarstvo uglavnom koristi kao privremena mjera prije glavne paše kako bi se povečao broj pčela u radnoj košnici. Neposredno prije medenja određenog bilja druga se matica skida i stavlja u "pomočnu" košnicu. Drugi je način pojačanja glavne radne zajednice ubacivanje okvira sa zatvorenim leglom iz pomoćne košnice tako da se sam broj pčela "umjetno" ojača mladim pčelama pomćne zajednice. To je daleko jednostavniji i primjereniji način za jačanje glavnih radnih košnica za naše prilike. Krajem godine pomoćna se društva spajaju ili uzimljuju pripajanjem radnoj košnici.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme