Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Ovaj sadržaj objavljen je prvi puta i prenesen sa Pčelarskg Magazina broj 0.02.12. Izrada što jednostavnije vage koju si mogu priuštiti i najmanji hobi pčelari budi maštu mnogih inovatora. Sljedeća ideja nastala je u glavi pčelarke koja je osmatrla vaganje ručne prtljage jednostavnom malom vagom (slika dolje).  Ta vaga nije skupa, može se pronaći i za pedesetak do sto kuna, no kako je upotrijebiti u vaganju košnice? Osim toga te vage imaju vrlo često ograničen limit vaganja, no to je moguće i stvorilo ideju da se važe samo pola košnice pa se učitani iznos pomnoži sa 2 da bi se dobila ukupna težina.

mala priručna i jeftina hobi pčelarska vaga za vaganje svih košnica na pčelinjaku

mala priručna i jeftina hobi pčelarska vaga za vaganje svih košnica na pčelinjaku

Dakle ideja je za potrebe ručne potezne vage napraviti nešto poput „škara“ poluge na koje bi trebalo pričvrstiti samu vagu pa bi tada sila pritiska rezultirala vaganjem košnice ovakvom jeftinom vagom jedostavnom za kućnu izradu i vaganje svih željenih, a ne samo jedne jedine košnice.

Sam dizajn može se mijenjati ne mora biti identičan ovom opisanom, no čvrstoća "škara" mora biti da lako podnesu pritisak / podizanje prilikom vaganja do 150 ili čak 200 kilograma zlu ne trebalo.

Osnovni dijelovi male hobi vage za vaganje svih košnica na pčelinjaku

Osnovni dijelovi male hobi vage za vaganje svih košnica na pčelinjaku

Dijelovi koji će nam trebati za izradu (slika iznad):

  1. Potezna vaga za ručnu prtljagu 1 kom (vidi primjer vage na slici desno)
  2. Kotač za klizna vrata, ili neki sličan na gornjoj slici dolje. Za klizna vrata smatramo kao prikladniji jer već ima na sebi nastavak za pričvršćivanje za razliku od orginalne ideje. 1 kom
  3. Pant za vrata 1 kom
  4. Kutna metalna spojnica 1 kom
  5. Metalni čelični flah sa ili bez rupa

Sakupite prije početka dakle sve potrebne dijelove prije nego krenete u izradu. Neki od dijelova prikazani su na slici, ali ukoliko imate bolje rješenje možete ih zamjeniti. Bitno je da su svi dijelovi dovoljno čvrsti da podnesu potrebna opterečenja.  Thomas Edison je svojevremeno rekao kako je "Uspjeh 10 posto vlastita nadahnuća i 90 posto znoja." I ovaj izum prema tvrdnji autora nije bio iznimka.

Sam prototip, prilikom njegove izrade imao je dva problema:

  1. Nije bilo moguće dignuti košnicu sa dva nastavka ili se podizala vrlo otežano
  2. Rezultati vaganja nisu bili previše precizni

Ovako (vidi sliku ispod) izgleda postolje koje radimo od šperploče, od hrastove ili neke druge tvrđe daščice. Radimo dakle polugu na koju kasnije pričvrstimo poteznu vagu za vaganje ručne prtljage.

Sam oblik poluge može biti ovakav ili drugačiji ovisno o mašti i vašim prohtjevima bitno je da bude čvrsto za predviđena opterećenja.

drveni dijelovi postolja hobi pčelarske vageRupe prilikom bušenja neka budu nešto manje od vijaka kako bi dijelovi nakon pričvršćivanja bili stabilni i dobro pričvršćeni.

Prilikom označavanja mjesta za rupe i samog bušenja trebate biti što precizniji kako bi nakon montaže sve bilo kako treba.
Na postolju nakon izrezavanja izbušimo rupe na koje ćemo vijcima pričvrstiti potrebne dijelove. Na postolju kako je prikazano na slici se izreže centralni dio. Na njemu treba također izbušiti nekoliko rupa koje će služiti za pričvršćivanje dijelova.  

jeftina hobi pčelarska vaga za cijeli pčelinjakSljedeća fotografija (dolje) pokazuje da se mogu dodati i neke sitnice koje pojednostavljuju rad te omogućuju preciznije podatke mjerenja:
  1. Crvena (boja je nebitna) mala plastična libela osigurava da se vaga svaki puta opterečuje na isti način.
  2. Vijak, osigurava da se "jezičak" u startu podiže sa istog položaja, ali i da se vraća svaki puta na unaprijed namješten položaj.

Ovi dodaci omogućuju nešto veču preciznost kod vaganja te ujedino olakšavaju samo vaganje.

jeftina hobi pčelarska vaga za cijeli pčelinjak

Izradite li svoju vagu, prema ovim prenešenim uputama svakako nas obavijestite o istom slikovno ili tekstualno, bit će nam zadovoljstvo vaš rad podjeliti sa ostatkom pčelarskog svijeta. Preuzeto i prevedeno saoriginala: http://www.beehacker.com

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme