Siječanj 23, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

propolisPropolis tinktura radi se otapanjem prikupljenog propolisa u alkoholu (etilni prehrandbeni alkohol) i taloženjem te filtriranjem dobivene otopine. Kao otapalo može se koristiti 96% alkohol ili alkohol konncentracije do inimum 70%. Niža koncentracija dakle 70%-tna omogućava korištenje  oralno i lokalno. Prije korištenja svakako treba znati da li je osoba alergična na propolis ili ne. Iako u malom postotku postoje osobe koje su alergične na ovaj pčelinji proizvod. Također treba imati u vidu i preduzeti mjere predstrožnosti s obzirom da se radi o alkoholnoj otopini.

Ukoliko su preduzete sve mjere predstrožnosti možete krenuti u postupak izrade propolis tinkture:

  1. Prikupimo propolis iz sakupljača u košnici. Dakako može se prikupiti i na drugačiji klasičan način struganjem ali tada ga treba dodatno očistiti od nečistoća poput drvenih komadića i voska. Manji sitniji komadići su bolja solucija za otapanje ali nisu nužan preduvijet, alkohol će otopiti i veće grumene.
  2. Određuje se postotak otopine koja se dobija kod tinkture. Zakonom je u RH još uvijek propisano da tinktura propolisa mora sadržavati 35% suhe tvari što ničim nije pojašnjeno i obrazloženo. Tog se zakona u RH nitko ne pridržava i na policama trgovina i apoteka tako možete naći propolis tinkture koncentracije od 10 - 35%. Koncentraciju odredite prema tablici dolje.
  3. Pripremite odgovarajuću količinu i postotak alkohola, umješajte u posudi sa pripremljenom količinom propolisa, zatvorite i promješajte. Ostavite da odstoji uz povremeno protresanje otopine kako bi se talog promješao oko 3 tjedna. Može naravno i duže.
  4. Dobivenu tekućinu pretočimo kroz filter za kavu kako bi odvojili od taloga.Filtrat koji dobijemo treba biti bistra tekućina, bez čestica i(iako one ne smetaju)  tamne smeđe ili blago crvenkaste boje.
  5. Tinkturu napunimo u tamne bočice i hermetički zatvorimo, time su spremne za upotrebu.

Propolis iako je stabilan kao tinktura ili smola čuva se na tamnom i hladnom (do sobne temperature) mjestu bez dodira direktne sunčeve svjetlosti. Alkoholne tinkture propolisa su stabilnije i trajnije čuvaju svojstva od istih bezalkoholnih.

izrada propolisa - postotak otopine

U znanstvenoj i ne-znanstvenoj literaturi metoda za određivanja koncentracije tinkture propolisa nije uvijek precizirana. Ona može varirati ovisno o čistoći samog propolisa. Sadržaj ove stranice nije rađen niti odobren od strane Ministarstva zdravstva, temelji se isključivo na vlastitim iskustvima i istraživanjima. Opisana receptura alkoholne tinkture propolisa se koristi isključivo na vlastitu odgovornost.
 
Za tinkturu se koristi isključivo čisti etilni prehrandbeni alkohol.

Denaturirani ili metilni alkoholi ne preporučaju se za upotrebu u izradi tinkrura. Kemikalije dodane u denaturirane alkohole mogu između ostalog imati negativnu interakciju sastojcima koje mogu ovisno o sastojcima dovesti do iritacije, opekline ili čak i trovanja. Metilni alkoholi mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih smetnji.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme