Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Mikro nastavak - Damir Ban

 

Bez obzira koliko uspješnu pčelarsku inovaciju napravili, ona je širem krugu pčelara prihvatljiva ukoliko ne remeti već usvojene standarde i mjere. Moje viđenje kako se mikro nastavak uklapa u standarde, pokušaću objasniti u ovom tekstu.

Ja sam za svoje potrebe izradio «Mikro nastavke» u koje okviri- satonoše mogu ići i uzdužno i poprijeko (kao Rodna Voja) te tako dobivam i dodatne pogodnosti - pčele lakše komuniciraju zbog ukrštenih ulica a i sami prostor je više prema prirodnim instinktima pčela - sigurno ste primijetili da su zaperci u hranilici, koje pčele naprave zbog potrebe za izgradnjom trutovskog saća, gotovo u pravilu poprečne u odnosu na satonoše ispod.

Samu upotrebu nastavka ukoliko ih odlučite imati na svom pčelinjaku opisat ćemo prema načinu upotrebe u jedanaest poglavlja. Naravno to ne znači da se ne mogu primijeniti i u više, odabrao sam ona koja su me vodila u ideji da ih izradim i isprobam na vlastitom pčelinjaku.


Sam nastavak u stvari je 1/3 standardnog nastavka koji koristite u praksi. Svi opisi dalje bit će za LR kao jedan od raširenijih tipova košnice ali primjenjiv je na svakoj nastavljači. Bitno je da je vaš mikro nastavak vanjske visine 1/3 vašeg nastavka.

 

 

 

Upotreba 3 mikro nastavka: [slika 1]

Upotreba 3 mikro nastavkaAko 3 mikro nastavka stavimo jednog na drugog dobivamo visinu LR standarda i u dobiveni prostor možemo staviti originalne LR okvire. Drugim riječima 3 mikro nastavka po visini identična su kao i jedan standardni LR nastavak.

 


Kao i sve nastavke tako i mikro nastavke ja povezujem malim metalnim spojnicama- klinovima (u naravi nosači polica u ormarima) tako da se ne može dogoditi da bilo koji element bilo pun ili prazan zbog neravnog terena ili zbog vremenskih neprilika nakrivljenja postolja ne sklizne u stranu i tako omogući pčelama neplanirani izlazak...izaivanje grabeži, neželjeni propuh i slično.

 

 

Upotreba 2 mikro nastavka: [slika 2]

 

Ako 2 mikro nastavka stavimo jednog na drugi dobivamo visinu FARRARA i u taj prostor možemo staviti originalne Farrarove okvire – ovu visinu možemo koristiti kako bi pčelama osigurali prostor za velike medne vijence (kopirajući tehniku Venera).

 

 

Mikro nastavak - hvatač varroe i hranilica: [slika 3]

 

Spajanje 2 nastavka

Stavlja se prvenstveno na podnicu, sa ugrađenim satonošama (bez cijelog okvira, - radi se zapravo o najobičnijim letvicama širine 2,6 cm i debljine 1 cm) i sa tankom crtom lijevanog voska po sredini svake takve satonoše, kako bi pčelama zadali smjer gradnje trutovskog saća. Postoji naravno mogućnost ugradnje (kao kod okvira alpske košnice) žičanog okvira oko satonoše i na taj način sprječavanja da pčele djelomično zalijepe ovakve okvire za bočne stranice mikronastavka - ovo naročito ako mikro nastavak koristimo kao mednu kapu iznad plodišta.

 

Znamo da se odrasla varoa nikada ne zadržava na najmlađim pčelama (mlađim od 10 dana) pa je tako slobodna varoa prisutna prvenstveno na pčelama koje su graditeljice, čuvarice i sakupljačice koje izlaze iz košnica.Toplotni režim u dijelu košnice koji je najbliži letu i pogotovo otvorenoj antivaroa podnici je najpogodniji za varou jer ona voli hladnije dijelove košnice/legla te će i zbog toga najveći mogući broj varoa izabrati baš trutovsko leglo u mikronastavku kao mjesto za svoje razmnožavanje.

Kako pčele koje prolaze kroz leto preko tog saća kako bi došle do samog plodišta, varoa u puno većem postotku ostaje u tim trutovskim ćelijama - nego što bi to bio slučaj kada bi trutovsko saće bilo u zapercima koje pčele grade ispod hranilica ili poklopaca , a koje jedino možemo pokidati pritom možda nehotice gnječeći pčele a možda i maticu.

hvatač varroe-hranilica

Na proljeće prilikom svake stimulativne rotacije nastavaka - u cilju bržeg razvoja, usput iz mikro nastavka vadimo sve "okviriće" koji imaju poklopljeno trutovsko leglo a postojeće polovične i nepoklopljene "okviriće" razrjeđujemo i između njih stavljamo prazne satonoše.

Dakle ne moramo samo zbog mikro nastavaka dizati nastavke plodišta i medišta i fizički raditi kako vi ovakova tehnologija imala smisla.

 

Mikro nastavak - zbjeg: [slika 4]

 

Seleći pčelari, ali i oni koji moraju pčele zatvoriti u ljetnim mjesecima - zbog prskanja insekticidima, znaju koliko je teško pčele koje su u bradi pospremiti u košnicu. Sa mikro nastavkom bez saća (jer smo ga izrezali ili maknuli a na njegovo mjesto stavili prazne satonoše , a koji se nalazi na podnici, problema sa bradama na poletaljkama -nema. Na ovaj način privremeno smo napravili "duboku" podnjaču u koju stane sav "višak" pčela. Naravno mikro nastavak možemo staviti i ispod krova te tako napraviti dodatni prostor našim pčelama. Za par dana nakon seljenja (uz pretpostavku da je paša uspješna) trutovsko saće je ponovno napravljeno i varoa će uskoro ponovno biti u klopci.

 

mikro nastavak - zbjeg

Mikro nastavak stavimo na plodište, izvadimo mu 3 ili 4 krajnja"okvira" (u zavisnosti od veličine hranilice koja u naravi može biti jedna ili dvije plitke posude koje koriste aranžeri cvijeća i koje koštaju oko jedne kune komad, posude dodamo na ispražnjeno mjesto a u njih neki plutajući element - možda i samo slamu, i imamo paralelno hranilicu kapaciteta nekoliko litara i ohoho okvira sa trutovskim leglom. U kasno ljeto, ako sirupom moramo popunjavati zimske zalihe, ne koristimo "okvire".

 

Mikro nastavak - skupljač propolisa:

 

U sakupljanju propolisa mikro nastavak nam može poslužiti na više načina. Osnovni je da okvir sa mrežicom stavite na njegove satonoše. Osim tog načina mikro nastavak možete staviti na okvir mreže za sakupljanje propolisa i tako napraviti "prazan prostor" ispod krova što je pčelama znak za uzbunu i sa puno više žara će prionuti propoliziranju – kako bi do zime propolisom izolirale svoje gnijezdo od praznog prostora koji se nalazi u mikronastavku.

Nevezano uz mikro nastavak predlažem Vam da, ako imate problema sa mrežicom za sakupljanje propolisa koja vam se objesi skroz do satonoša te ju pčele tada zalijepe uz rubove dok pritom velika većina mrežice ostane netaknuta , mrežicu "armirate" ribičkim najlonom.

 

Mikro nastavak u proizvodnji voska:

 

Ako prilikom svakog vađenja poklopljenog trutovskog legla istog pretopimo, dobiti ćemo kroz godinu značajnu količinu prvoklasnog voska. Ako prije topljenja saće isprešamo dobiti ćemo savršeni proteinski sok prepun matične mliječi – idealan za miješanje sa medom i peludom te za prihranu startera, nukleusa...

 

Mikro nastavak u proizvodnji meda u saću: [slika 5]

 

Ako za vrijeme glavne paše mikro nastavak stavimo u medište, pčele će izgraditi i medom obilato napuniti saće - koje je idealno za "med u saću". Pritom računajte da će u dobroj paši "okvire" bez bočnih i donjih stranica pčele zazidati za stranice košnice.

 

mikro nastavak za med u saću

Mikro nastavak kao oplodnjak:

 

Ako mikro nastavak za vrijeme sezone uzgoja matica odvojimo od ostatka košnice matičnom rešetkom i u njega ugradimo matičnjak u bilo kojoj fazi razvoja, dobiti ćemo mladu maticu koja nam neće odšetati u medište i tako "upropastiti" nekoliko okvira meda - sa leglom.

Ako od samih mikro nastavaka napravimo oplodnjake , zašto ne . Pojedinačne ili na "kat"- Roshfusove

 

Mikro nastavak tijekom zimskih mjeseci: [slika 6]

 

mikro nastavak zimi

Prilikom zadnjeg generalnog pospremanja za zimovanje, mikro nastavke bez saća, ali sa ugrađenim satonošama stavljamo na podnicu i tako podignemo okvire sa budućim klupkom od podnice, a pritom i same letvice na satonošama donekle pomažu da vjetar manje "lupa" o klupko.

Na proljeće ako i zakasnimo sa proširivanjem zajednice , pčele će početi izgradnju saća u mikro nastavku i neće "dangubiti " spremajući se ući u rojevno raspoloženje i neće raditi zaperke na "krivim" mjestima.

 

Mikro nastavak kao cjelina u plodištu:

 

Matica koja bi imala jedan mikro nastavak ispod plodišta LR nastavka - za trutovsko sače (leglo) i jedan ili dva mikro nastavka, sa prorijeđenim okvirima, kao mednu kapu, gotovo u 100% slučajeva ne bi napuštala taj prostor i matična rešetka niti ne bi bila potrebna (osim za odvajanje prostora za uzgoj mlade matice i prilikom pripreme za glavnu pašu u trajanju 8-10 dana)).

Ovo zato jer matica ne želi napuštati prostor u kojem se nalazi njezino trutovsko leglo te ne voli prelaziti preko mednih kapa i to čini ( u našoj pčelarskoj svakodnevnici) samo ako je u nužnoj potrazi za trutovskim stanicama - koje mi pčelari uporno pokušavamo eliminirati iz košnice, ili ako je u potrazi za praznim stanicama , zato jer joj je plodište blokirano mednim vijencem - opet zbog pčelareve pogreške pa je medište napola prazno (između mednog vijenca u medištu i satonoše plodišta postoji prostor sa praznim saćem)- ovdje je Vener apsolutno u pravu.

Mikro nastavak foto galerija:

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme