Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

 

nesreće prilikom rada na pčelinjakuAktivnosti tijekom sezone u pčelarstvu su vrlo različite kako prema težini tako i prema intenzitetu radova. Pčelar se susreće sa radom oko i sa pčelama, medom, voskom, raznim alatima, nošenjem nastavaka i slično. Sve je to dio pčelarske svakodnevice prilikom koje može doći i do ponekad težih ozljeda na radu. Uključimo li u faktor mogućnosti pojave ozljeda na radu u pčelarstvu i starosnu dob te da se ponekad ozljede dešavaju kada je  pčelar sam na pčelinjaku i/ili u pčelarskoj radioni, skladištu dolazimo do zaključka da ozljede zbog nemogućnosti pružanja pravovremene prve pomoći mogu imati i teže posljedice od "uobičajenih".

Pčelari u svom radu vrlo rijetko sjede iza trgovinskog pulta, oni se više kreću prirodom, koriste strojeve i uređaje, više ili manje opasne kemikalije, motorna vozila, vrtlarsku opremu pa su reznovrste vještine kao takve nužne za uspješno obavljanje većine radnih zadataka. Ozljede na radu u pčelarstvu kao i u drugim granama poljoprivrede osim zdravstvenih donose i osobne financijske probleme osobito one teže i dugotrajnije.

Hobi pčelari koji su svugdje u pčelarskom svijetu u brojčanoj večni, ali prema dostupnim nam podacima i oni profesionalni,  često koriste ne baš najprimjerenije priručne alate pa bi tijekom svake sezone svaki pčelar trebao povremeno proučiti i upute o sigurnom načinu korištenja pojedinih ponekad naizgled jednostavnih pomagala poput ljestava, a ponekad i vrlo zahtjevnih dakle za upotrebu i prilično kompliciranih.

Upotreba kružnih i ubodnih strujom pokretanih pila, ali i onih ručnih, može u dijeliču sekunde promjeniti uobičajen način života i rada svakog pčelara. Obična šetnja šumom u potrazi za rojem pčela također može iz temelja promjeniti u dijeliću sekunde način života i rada svakog pčelara bez obzira na njegovo stečeno iskustvo.

Iako su nažalost propisi nepotpuni i neučinkoviti više manje, svaka gospodarska djelatnost pa tako i ova pčelarska ima svoje granice i limite te ni u pčelarstvu kao ni u drugim granama sigurnost u poslu nije zajamčena i Bogom dana sama po sebi. Zato svatko tko proizvodi med treba sam raditi na vlastitoj edukaciji cijelog života ne samo u početku bavljenja pčelarstvom. Kao i drugdje ponekad neprimjerena odječa ili obuća mogu biti uzrokom trajnih zdravstvenih problema.

Primjeri nekih ozbiljnih nezgoda u pčelarstvu:

  • dezinfekcija dijelova opreme bez čizmama: kaustična soda ulazi u cipele, pčelari je u startu ne osjete jer se radi sa mlakom tekućinom. Mogućnost amputiranja udova
  • ozljede kod otklapanja okvira prije vrcanja: rad sa pčelarskim noževima može izazvati ozbiljne posjekotine
  • ozljede kod vrcanja / centrifugiranja meda: nepreznost kod rukovanja vrcaljkom može dovesti do ozbiljnih lomova prstiju, šake ili ruke. neispravne ili nestručno izvedene instalacije kod vrcaljki na strujni pogon mogu dovesti do smrti pčelara prilikom pokretanja ili rada sa vrcaljkom
  • zagrijavanje meda grijačima: kvar termostata može pregrijati med koji prilikom manipulacije dovodi do opeklina
  • nošenje opreme skliskim stepeništem, ponekad i u neprimjerenoj obući može dovesti do pada kod kojih se dešavaju i vrlo ozbiljne povrede poput: loma ruke, loma noge, povrede ključne kosti, povrede glave i slično
  • kod seljenja košnica obratiti pozornost na procjenu potrebnog putovanja, ne kretati na put u alkohoziranom stanju ili umoran. Osobe u pratnji podućiti osnovama seljenja prije puta.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme