Veljača 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

 

Količina vlage u medu je bitna kako za čuvanje tako i za određivanje zrelosti samog meda prije vađenja iz košnice. Ručni RefraktometarPrevelika količina vlage u medu dovodi do neželjenog vrenja i time kvarenja meda. Prisutnost vlage u medu možemo sami bez instrumenta prepoznati tako što se kap meda koji ima veći postotak vlage brže razlije na staklenoj površini, dok kap meda sa manje ili idealnim omjerom vlage ostaje spljoštena.

 

Također u staklenki možemo procijeniti prema gustoći meda kada se staklenka s medom okrene, zračni balon se mora polako pomicati prema vrhu, kao jedinstvena cjelina. Med curi polako sa žlice, ne smije kapati, mora bez prekida curiti sve dok se ne stanji do debljine konca. Uvijek moramo uzeti u obzir da različite vrste meda posjeduju različita svojstva, pa tako i postotak vlage nije identičan u svim vrstama. Idealni postoci kreći se kad je postotak od 13 do 20%.

 

Iskusniji pčelari koji su godinama u tom poslu vizualnim pregledom mogu vrlo precizno procijeniti da li med sadržava veći ili manji postatak vlage i da li je ili nije spreman za vađenje iz košnice. Kako danas takvi ručni i digitalni refraktometri nisu preskupi gotovo svaki pčelar posjeduje bar jedan uređaj kojim vrlo lako i brzo može odrediti količinu vlage u medu.

 

Prikaz određivanja vlage u medu sa pčelarskim ručnim refraktometrom:

 

 

 

1. Najprije uzmemo 20-50 grama meda kojem želimo odrediti postotak vlage u posudu i promješamo plastičnom žlicom. 2. Nanesemo 2-3 kapi meda na površinu prizme. (slika2)  3.Pogledamo kroz okular (slika 3)

 

uzimanje uzoraka medakapnemo nekoliko kapi na prizmupogledamo u okular

 

4.Pročitamo vrijednosti prikazane u okularu (slika 4)

 

prikaz vrijednosti u okularu

 

Prikaz određivanja vlage u medu sa pčelarskim digitalnim refraktometrom:

 

digitalno očitanje vlage u medu

 

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme