Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Mjesto za košnice / pčelinjak

Pčele lete u radijusu i do nekoliko kilometara kako bi prikupile sve što im treba za razvoj i održavanje njihove zajednice. Dakako kako se vrijeme izleta skraćuje one rade bolje odnosno lakše. Pčele se mogu i smiju držati gotovo svugdje, mjesto za njihovo držanje ne mora biti nužno idealno prema pčelarskoj literaturi.

Naravno odabir najboljeg mogućeg položaja povečava šanse za držanje jakih i produktivnih pčelinjih kolonija. To je posebno bitno ukoliko namjeravate kasnije širiti njihov broj. Prilikom donošenje te odluke morate uzeti u obzir i svoje susjede koji ne moraju nužno "puziti" pored vašeg pčelinjaka kako bi obavljali svoje poslove na svom zemljištu. Sadnja žive ograde riješava najčešće prilično uspješno te probleme, a evo što trebate imati na umu kod traženja lokacija:

  1. Pčele tijekom godine traže vodu. Nju trebaju za rijeđenje meda, hlađenje košnice te održavanje potrebne mikroklime za uzgoj novog legla potrebnog za dalji opstanak. Ako pčelama osigurate stalni izvor vode u blizini one će za unos trebati manji broj pčela "vodarica" pa dakle ostaje više izletnica koje će u košnicu unositi potreban nektar, pelud i propolis iz prirode. Pčele se mogu utopiti u vodi koja je stavljena u duboke posude te naravno u otvorenim vodama posebno tekućicama.
  2. Ponašanje pčela ovisno je o vanjskim temperaturama odnosno vremenskim prilikama. Medonosne vrste pčela rijetko izljeću na nižim temperaturama od 12-13°C ili iznad onima iznad 35-37°C. Razlog je jednostavan, one na temperaturama ispod 12°C ne mogu letjeti, dok u vrlo vrućim danima na košnicama smještenim na izravnom suncu rade na hlađenju, no ukoliko su s druge strane iste smještene u cjelodnevnom dubokom hladu mogu biti razdražljivije od uobičajenog. Iako idealno ne postoji idealnom svi težimo pa tako i ovdje, što više od idealnog pogodimo to bolje.
  3. Vjetrobrani od žive ograde ili grmlja pružaju određenu zaštitu od hladnih zimskih vjetrova tako da okoliš treba upoznati te po potrebi zasaditi isto i prije postavljanja pčelinjaka. Ukoliko su košnice zimi izložene direktnim hladnim vjetrovima pčele će trošiti više zaliha hrane, tada su podložnije dizenteriji ili nozemozi ukoliko nema duže vremena tijekom zime izleta pa to dakle treba izbjegavati.
  4. Pčele se poznato je  svima orijentiraju preko sunca i obično izljeću od ranih jutarnjih sati do kasnog poslijepodneva što dakako ovisi o godišnjem dobu. Trebalo bi izbjegavati postavljanje košnica na zapadnu ili sjevernu stranu, one trebaju biti smještene na južnu ili jugoistočnu stranu ali dakako uz pažnju na smjer vjetrova.
  5. Na brdovitim terenima košnice ne postavljamo na vrh brda, bolje je u podnožju. Pčele lakše lete uzbrdo za nektarom i nizbrdo kad su opterećene peludom ili nektarom. Imajte to na umu ako je moguće kod smještaja košnica.
  6. Pčele ako se radi o stacioniranom pčelinjaku neka budu bliže mjestu prebivanja kako bi ih mogli po potrebi redovito obilaziti. 
  7. Košnice u blizini autocesta ili nogostupa može biti nezgodno. Ako nemate drugog izbora za smještaj posadite živu ogradu te ju pustite da izraste što je više moguće bar 2 metra. Pčele će tada kod izljetenja morati doseći visinu pa će to područje preljetati.
  8. Izbjegavajte smještati košnice tako da moraju preljetati velike rijeke. Pčele kod rijeka širih od kilometar često padaju u vodu gdje se utope kada se vraćaju natovarene nektarom i peludom u košnicu. Srećom pa tako širokih rijeka kod nas nema no to vrijedi naravno i za jezera ili morske površine.
  9. Znajte da će pčele ako boljeg izvora nema bliže letjeti i do 3 km (ponekad i više) u svim smjerovima. Proizvodnja meda se povećava ako se izvor nektara nalazi što bliže. Ako je moguće i možete birati pokušajte pronaći lokacije koje u jesen i proljeće imaju više izvora nektarne paše.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme