Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

kutija za paketni roj pčelaPaketni rojevi pogdniji su iz više razloga: lakše i jednostavnije rukovanje, zauzimaju manje prostora, manja mogućnost prenošenja zaraze preko saća, dulja mogućnost putovanja...
 
Pod paketnim rojevima (packetbees, packed swarm, Kunstschwarm) u pčelarstvu podrazumjevamo umjetno proizvedene pčelinje zajednice koja se sastoji od 1,5 - 2,0 kg mladih pčela radilica sa mladom oplođenom maticom (u kavezu). U svijetu je promet živim pčelama vrlo razgranat. Nezaustavljivo širenje pčelinjeg nametnika varroe taj se intezitet još pojačava. Najveća prednost je ponajprije u mogućnost pripremanja zdravog roja, bez bojazni da se prometom pčelama prenesu i zarazne bolesti i štetnici, što je kod prometa pčelama na saću više manje neizvedivo.
 
Sama konstrukcija kaveza u kojem se zajedno s rezervom hrane nalaze pčele i matica su vrlo različite. Nekad su proizvedene od drveta i žicane rešetke, papira i sl., a kod nas je nastao sve popularniji hrvatski model koji je nastao u suradnji s njemačkim i hrvatskim stručnjacima nazvan MULTIBOX. Multibox se kod nas još nedovoljno koristi iako je u praksi okazala odlične rezultate. Sama kutija može se koristiti za spremanje prirodnog roja pčela, spremanje umjetnog roja pčela, za redukciju broja pčela i sl.
 
Osim navedenih prednosti ne treba ni zaboraviti lako i jednostavno održavanje odnosno čišćenje samog Multiboxa pa je nerazumljivo zbog čega kod nas taj vrijedan izum ne koristi i više u samoj praksi.
kutija za paketni roj pčela

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme