Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Dimilica je jedan od prepoznatljivijih alata koji povezujemo sa pčelarstvom. To je u stvari prilično jednostavna naprava kojom se spaljuje goriv materijal u zatvorenom okruženju gotovo pa bez prisustva kisika. Klasična dimilica ima mjeh na koji pčelar pritiskom upuhuje zrak u ložište/kučište dimilice pa on zajedno sa dimom izlazi na suženom vrhu dimilice.

Djelovanje dima na pčele:

presjek dimiliceDanas znamo da pčela izlučuje kada je u opasnosti feromon koji uzbunjuje ostale pčele upozoravajući ih na opasnost. Taj feromon je toliko jak da ga može osjetiti i daleko slabije osjetilo njuha kod ljudi. Instiktivno pčele polijeću , kruže i istražuju uzrok opasnosti. Ukoliko utvrde da je prijetnja nastala za druge pčele iz zajednice i za stanište same zajednice mogu se odlučiti na ubod. Ubodom pčele ispuštaju/oslobađaju još više feromona što dovodi do pojačanja aktivnosti i ostalih pčela sve do prestanka opasnosti.

U svojim počecima i prije nastanka današnjih košnica ljudi koji su tada krali med pčelinjim zajednicama koje su pronašli u prirodi shvatili su kako je mnogo bezbolnije i lakše pljačkati pčele kada se u blizini nalazi zapaljena baklja koja dimi. Kako djeluje dim? Način komunikacije pčela je preko mirisa i vizualni. Ubacivanjem malo dima unutar zajednice primarni su načini komunikacije pčela prvenstveno miris smanjeni. Prisustvo dima na kraće vrijeme učinkovito prekida komunikaciju među pčelama i privremeno uzrokuje zbunjenost i pomutnju. Prekida se komunikacija među stražaricama, kućnim pčelama, maticom i izletnicama. Pčele se nagonski smiruju "snimaju" stupanj opasnosti koji im prijeti u staništu. Za to vrijeme pčelar bi trebao u što kraćem roku obaviti predviđene radnje pri tom čim manje uznemiravajući već zbunjene pčele.

Oprez: Preveliko i prečesto upuhivanje dima u zajednice može negativno djelovati na pčelinju zajednicu i stvoriti prevelik stupanj uzbune koji nastaje ukoliko se u blizini širi požar. Pčele će dezorijentaciju shvatiti kao znak opasnosti i početi letjeti uokolo pokušavajući pritom utvrditi što se događa, spastiti svoje zalihe.

Što se spaljuje u dimilici?

Mnoga su sredstva u većoj ili manjoj mjeri dobra, međutim ima i onih koja su opasna kako za pčele tako i za pčelara. Na tržištu danas imamo velik izbor ponude već gotovih sredstava po prihvatljivim cjenama. Najčešće su to briketi od prešanih pamučnih vlakana ili piljevine. Ukoliko u sebi ista ne sadrže štetne kemijske dodatke pobrinite se da Vam budu uvijek na raspolaganju iako ste možda pobornik prirodnih materijala. Bit će trenutaka kada iz određenih razloga možda nećete imati pri ruci vlastite materijale pa će poslužiti prije ili kasnije.

Upamtite svi su prirodni materijali više manje dobri, izbjegavajte upotrebu kemikalija, petroleja i proizvoda na bazi petroleja, benzina i sličnih proizvoda na njegovoj bazi itd. Suho trulo drvo je odličan izbor, ostaci suhih listova duhana, borove iglice, gljive, piljevina, suhe grančice i slično također.

Modeli dimilica:

Na tržištu postoje različiti modeli dimilica koji se u osnovi razlikuju na velike i male. Bolji izbor bio bi veliki model. Iako su se u povijesti dimilice izrađivale iz različitih materijala poput bakra, lima i slično danas se uglavnom proizvode iz nehrđajučeg čelika koji se pokazao kao najprihvatljiviji.  Traju najduže i lakše ih je održavati. Među modelima osim po veličini nailazimo i na one koji imaju štitnik  sa vanjske strane, to je mali  ali bitan detalj koji ako spriječi opeklinu samo jednom opravdava postojanje. Tako da osim što bi trebalo kupiti veći promjer dimilice treba paziti i da ona ima vanjski štitnik protiv temperature.

Pročitajte još i ovo:

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme