Siječanj 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Prosinac (lat. December)

U prosincu najčešće ima dosta oborina, uglavnom snjega što ovisi naravno o samoj lokaciji pčelinjaka, a vrijeme sve više ima obilježja prave zime. Pčelinje zajednice su većinom u zimskom klupku i jedina im je briga kako polako ali sigurno  doći do hrane i stvoriti povoljnu temperaturu unutar klupka, odnosno kako se najbolje prilagoditi nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Opširnije:Prosinac (lat. December)

Studeni (lat.November)

U studenom pčele polako počinju svoj "zimski san". Pčelari su do sada trebali izvršiti sve potrebne korake vezane uz uzimljavanje pčelinjih zajednica. Otvaranje košnica od ovog mjeseca više se ne prakticira kod imalo ozbiljnih pčelara. U ovom mjesecu izlazie iz legla i posljednje pčele koje će dočekati toplije proljetne dane i odhraniti prve generacije pčela u idućoj godini. Kod malo slabijih košnica sa manjim brojem pčela to se već dogodilo ranije, dok se kod jačih događa upravo tijekom studenog što još naravno ovisi o godini. U jesenima koje su toplije i vremenski stabilnije taj se dogaaj dešava kasnije, a u hladnijim prema prirodnom bioritmu pčela ranije.

Opširnije:Studeni (lat.November)

Listopad (lat. October)

U listopadu se rađaju posljednje pčele iz ovogodišnjeg legla, matica prestaje polagati jaja i te pčele uz one iz rujnja i kolovoza preživljavaju zimu i kao takve bitne su za opstanak zajednice jer u proljeće upravo te pčele brinu o novim pčelama koje se rađaju u proljeće. U listopadu pčele radilice raspoređuju hranu kako bi je najlakše koristile kad formiraju zimsko klupko, te zatvaraju sve pukotine propolisom.

Opširnije:Listopad (lat. October)

Rujanj (lat. September)

Najčešće se pčele same najbolje pripreme za zimu, no ne mora uvijek biti tako, pčelar nerijetko mora sudjelovati u uređenju pčelinjeg legla odnosno unutrašnjosti pčelinje zajednice prilikom priprema za zimske mjesece. Prema "snimljenom" stanju zajednice radi se nov raspored u košnici, a tom prilikom dobro je pregledati i same stranice košnice.

Opširnije:Rujanj (lat. September)

Kolovoz (lat. Augustus)

Kolovoz je posljednji od tri ljetna mjeseca. Glavne pčelinje paše su uglavnom završile, te ovisno o vremenskim uvjetima u predstojećem razdoblju još se može vrcati livada, zlatošipka, vrijes i metvica. Kolovoz predstavlja vrijeme godišnjih odmora, međutim u pčelarstvu se kolovoz smatra ka mjesec kada prelazimo u novu pčelarsku godinu.

Opširnije:Kolovoz (lat. Augustus)

Srpanj (lat. Julius)

Srpanj - mjesec kada su prošle sve glavne pčelinje paše. Srpanjske vručine kako kod ljudi tako i kod pčela traže pojačan unos tekućna. Ne zaboravite svoje higjenske pojilice češće i redovitije provjeravati kako pčele ne bi trebale trošiti dodatnu energiju u potrazi za izvorima vode koji kada ih pronađu mogu biti potencijalni opasni izvori zaraze.

Opširnije:Srpanj (lat. Julius)

Lipanj (lat. Junius)

Lipanj u pčelinjaku znači mjesec vrcanja, formiranja umjetnih rojeva i rojenja. U lipnju ovisno o podneblju zaršava bagremova paša pčelama olakšavamo bržu preradu nektara bagrema u med otvaranjem leta i osiguravanjem prozračnosti u košnici.

Opširnije:Lipanj (lat. Junius)

Svibanj (lat. Maius)

U mjesecu svibnju razvoj pčelinjih zajednica se nastavlja ubrzanim intezitetom. Svibanj je osim toga mjesec u godini kada pčelari počinju ubirati plodove dosadašnjih radova u pčelinjaku. Zbog tih činjenica, ali i zbog bujanja vegetacije pčelari su u svibnju gotovo svakodnevno u pčelinjaku.

Opširnije:Svibanj (lat. Maius)

Travanj (lat. Aprilis)

U travnju kao i u svim daljnim mjesecima pčelarske sezone nastavljamo održavanjem postavljenih higjenskih pojilica u pčelinjaku. Ne zaboravimo voda mora biti prisutna u pčelinjaku tijekom cijele sezone. Ukoliko zbog lošeg vremena nema većeg unosa u travnju nastavljamo sa prihranom pčelinjih zajednica bilo pogačama bilo sirupom. Najbolja je kombinacija i jednog i drugog.

Opširnije:Travanj (lat. Aprilis)

Veljača (lat. Februarius)

Veljača je u našim krajevima vrlo prevrtljiv mjesec. Ukoliko nema snijega u kopnenim krajevima temperature za sunčanih dana mogu biti prilično visoke. Te toplije dane viših dnevnih temperatura (iznad 15°C) bez vjetra možemo iskoristiti za nadopunu zaliha hrane ukoliko smatramo da u ih u određenoj košnici nedostaje.

Opširnije:Veljača (lat. Februarius)

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme