Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Kolovoz je posljednji od tri ljetna mjeseca. Glavne pčelinje paše su uglavnom završile, te ovisno o vremenskim uvjetima u predstojećem razdoblju još se može vrcati livada, zlatošipka, vrijes i metvica. Kolovoz predstavlja vrijeme godišnjih odmora, međutim u pčelarstvu se kolovoz smatra ka mjesec kada prelazimo u novu pčelarsku godinu.

kolovoz u pčelinjaku


Jedan od razloga je da tada pčele počinju pripreme za ulazak u zimu. Iz svakg jajašca koje matica položi u mjesecu kolovozu izlaze mlade pčele koje moraju preživjeti zimu i zbog toga u tim leglima ne smije biti varroe dakle zaštitu protiv varroe počinjemo obavljati već krajem srpnja i provodimo ju tijekom kolovoza. Matica u ovom mjesecu postepeno smanjuje zalijeganje jajašca pa ju možemo i  malo "stimulirati" za taj posao dodavanjem sirupa u omjeru 1:1 kako bi imala osječaj normalnog unosa.

Vrućine i suše koje su u kolovozu uobičajene za RH osobito područje dalmacije i otoka treba shvatiti ozbiljno te pomoći pčelinjem nagonu u održavanju temperature košnice. Održavanje higjenskih pojila te redovito mijenjanje i dopunjavanje vode treba biti sastavni dio posjeta pčelinjaku tijekom cijele sezone, pa to ne treba nadam se posebno ni isticati u ovom tradicijski najtoplijem mjesecu u godini kada je voda u pčelinjaku osobito važna.


Priprema sirupa za stimulaciju matice: Početkom kolovoza dodajemo svakom pčelinjem društvu obogačenu pogaču ili šećerni sirup.
Prilikom dodavanja sirupa oprez: da ne izazovete grabež, slučajno proliven sirup po vanjskom dijelu košnice obilno isprati vodom. Posebnu pažnju prije dodavanja surupa u hranilice obratiti na njenu ispravnost kako ne se bi iz hranilice sirup izlijevao po pčelama ili košnici.

Priprema sirupa

U 6 litara vode otopimo 4 kg šećera. U dobijenu smjesu dodamo svježe prikuplenu pelud koju prethodno otopimo u malo vode i 3-5 grama limunske kiseline.
 
Omjer voda/šećer možemo i mijenjati prema tome želimo li rijeđi ili gušči sirup, ovisno o tome želimo li da pčele unose više ili manje peludi.
Ako pčelama pripremimo rijeđi sirup one će unositi više peludi, kod gušćeg će sirupa pčele blokirati maticu medom koji smještaju u blizini legla.

Prihranu pčela završavamo do kraja kolovoza-sredine rujna, ovisno o vremenu  jer u slučaju da nastavimo sa prihranom matica će i dalje nastaviti sa zalijeganjem što nije preporučljivo znamo li da ciklus razvoja pčele traje oko 20 dana. Na to treba obratiti pozornost.

Mogućnost sigurnije prihrane bez da izazovemo grabež proljevanjem ili curenjem sirupa: Karnister napunimo do polovine i stavimo ga u duboku podnicu ili u prazan nastavak / polunastavak iznad ili ispod nastavaka sa medištem-plodištem što se može vidjeti na slikovnom prikazu ispod....
prihrana pčela

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme