Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

radovi u pčelinjaku

Lipanj u pčelinjaku znači mjesec vrcanja, formiranja umjetnih rojeva i rojenja. U lipnju ovisno o podneblju zaršava bagremova paša pčelama olakšavamo bržu preradu nektara bagrema u med otvaranjem leta i osiguravanjem prozračnosti u košnici. Kada pčele poklope barem 1/2 ili najbolje 2/3 okvira, iste vadimo i pripremamo za vrcanje. Još za vrijeme prerade bagremovog nektara u med u slučajevima kada selimo košnice na drugu lokaciju vršimo završne pripreme oko prijevoznog sredstva i samih košnica. Kod seljenja pčela u druge županije treba obratiti pažnju na zakonske regulative seljenja, odnosno najaviti svoj dolazak na određenu lokaciju prije selidbe "pašnom povjereniku" ili u slučaju da selite na svoj teren/zemljište ili u dogovoru sa vlasnikom zemljišta odmah nakon smještanja pčelinjaka.

pčelarstvo onlineKod seljenja pčela nije naodmet prije svega provjeriti da li je područje na koje selimo za vaše pčele zdravstveo ispravno odnosno da nije kojim slučajem zabranjen tranzit pčelama zbog mogućih zaraznih bolesti. Kod odabira lokacije treba imati u vidu i udaljenost od određene pčelinje paše i drugih pčelinjaka. Većom udaljenošću pčelinjaka od područja medenja prinosi padaju, tako recimo sama iskorištenost pčelinje paše na udaljenosti prema nekim istraživanjima od 1000 m iznosi svega 45 %, iskorištenost na udaljenosti od 1500 m opada za sljedećih 15% pa ona iznosi samo 30 %. Kod udaljenosti od 500 m iskorištenost iznosi 70-75 %. Sve to također se odnosi naravno i na stacionirane pčelinjake pa tako i te podatke treba imati u vidu kod podizanja stacioniranih pčelinjaka.

Sami radovi oko košnica slični su mjesecu prije. Kod radova oko košnica dobro je i poželjno imati već pripremljene razrađene satne osnove tako da sam prijelaz završetak bagrema - seljenje bude što brži. Lokacije za seljenje obično se određuju unaprijed da bi izbjegli prevelik broj košnica na pojedinom području dok druga ostaju nepokrivena. Nažalost kod nas još uvijek nema relevantnih informacija o medenju biljaka, ali informacije o pojedinim pašama možete potražiti kod lokalnih pčelinjih društava ili pčelara. Tako je za svaku pohvalu organiziranost pojedinih pčelarskih društava koje prikupljene informacije staviljaju na uvid putem na web stranica iako u tom dijelu treba pčelarima dodatna edukacija kako kod objave tako i kod čitanja podataka medenja.

U mjesecu lipnju počinju veće dnevne i noćne temperature pa treba obratiti posebno pozornost na zalihe čiste vode u našim  pojilicama na pčelinjacima. Poželjno bi bilo da su pojilice smještene barem desetak metara od samih košnica te da su ako nije moguće stalno barem tijekom sredine dana djelomice u hladu.

Spriječavanje rojenja vršimo na način da matici prije svega pružamo dovoljno prostora za polaganje jajašca, u medišnim nastavcima također pokoji okvir uvijek neka bude sa satnom osnovom kako bi takozvane "kučne pčele" imale prostora za lučenje voska iz svojih voštanih žlijezda.

 

Uobičajeni radovi u lipnju znače kao i u ostalim mjesecima pčelinje paše:

  1. Održavanje stalne zalihe sviježe vode u higjenskim pojilicama
  2. Održavanje i uređenje okoliša pčelinjaka
  3. U slučajevima seljenja košnica na druge paše priprema istih za selidbu
  4. Uzgoj matica za svoje potrebe
  5. Priprema i vrcanje bagremovog meda
  6. Kontrola rojivosti košnica i spriječavanje rojenja
  7. Stavljanje poluokvira ili polovičnih satnih osnova za bološko suzbijanje varroe

Tabla za označavanje pčelinjaka trebala bi biti uočljiva svatko sam sebi može sa malo truda napraviti od dva komada stakla i isprintanog sadržaja svoju tablu, evo nekih prijedloga (klik na sliku za ispis):

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme