Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

U mjesecu svibnju razvoj pčelinjih zajednica se nastavlja ubrzanim intezitetom. Svibanj je osim toga mjesec u godini kada pčelari počinju ubirati plodove dosadašnjih radova u pčelinjaku. Zbog tih činjenica, ali i zbog bujanja vegetacije pčelari su u svibnju gotovo svakodnevno u pčelinjaku.

bagremSvi dosadašnji radovi sa maticama bili su usmjereni na što jače i bolje zalijeganje, dok u ovom mjesecu najčešće pčelari koliko toliko ograničavaju maticu. Taj posao se obavlja 10-15 dana prije intezivnih i jakih glavnih pčelinjih paša poput bagremovih, kestenovih, amorfe, kadulje.... Jake pčelinje zajednice kod košnica-nastavljača mogu doseći brojku od 60-80.000 pčela koja u idealnim uvijetima tada dnevno unosi velike količine nektara. Kod LR košnica (i sličnih) košnica sa nastavcima u svibnju ponovno vršimo rotaciju nastavaka košnice tako da gornji nastavak stavljamo na prvo mjesto dok donji - prvi nastavak sa podnice podižemo gore. Slabije zajednice možemo pojačati unosom okvira s poklopjenim leglom iz jakih zajednica sa ili bez pratećih pčela pazeći pritom da ne prenesemo i maticu.

 

Radovi u mjesecu svibnju:

  • dovršavaju poslove vezane uz stvaranje jakih pčelinjih zajednica
  • ograničavaju prostor matici za zalijeganje jajašaca
  • spriječavaju stvaranje rojevnog nagona u košnici
  • dodavaju satne osnove u košnicu
  • ukoliko je moguće približuju pčele što jačoj pčelinjoj paši
  • osiguravaju prostranost medišnog dijela košnice
  • planiraju i osnivaju nove pčelinje zajednice
  • što više proširuju leto košnice

Priprema nastavaka:

Plodište svake košnice u pčelinjaku trebamo razmjestiti na taj način da okvir sa maticom stavimo u sredinu plodišnog dijela košnice dok do njega stavljamo sa svake strane po jedan okvir sa razrađenim saćem.

Prvi i deseti okvir plodišnog dijela košnice popunjavamo sa peludnim okvirima dok ostatak popunjavamo sa praznim okvirima sa užićenom satnom osnovom. Ukoliko pčelarimo sa matičnom rešetkom u tom ju slučaju stavljamo na prvi nastavak.

Drugi nastavak popunjavamo sa satnim osnovama, pritom možemo jedan ili dva okvira u sredini popuniti sa razrađenim saćem djelomično ili ne popunjenim medom.

Treći nam nastavak služi da u njega smjestimo izvađene okvire sa leglom (sredina) dok na ostala prazna mjesta u trećem nastavku stavljamo okvire s medom.

Sprečavanje rojenja:

Radno raspoloženje pčelinje zajednice bez nagona za rojenjem prije i tijekom glavnih pčelinjih paša san je svakog pčelara. Rojenje zajednice u to vrijeme znači gubitak cijelokupnog dotadašnjeg truda vezanog uz prinose meda. Pčela medarica kojom se pčelari na području RH ima pojačan prirodan nagon, usprkos pokušajima selekcioniranja i smanjenja tog nagona, za rojenjem osobito prije glavne bagremove paše koja u našim uvjetima predstavlja najjaču pčelinju pašu.

Treba znati da je rojenje pčela njihov prirodan nagon za održanjem vrste prisutan kod pčela oduvijek. Taj ih je nagon uspio održati da tisućlječima budu najprisutniji oprašivači flre na našj planeti.

Da spriječimo rojenje u vrijeme kad nam ono predstavlja gubitak prinosa trebamo u košnici osigurati prije svega idealnu ventilaciju. Prostor u medištu i plodištu treba uvijek biti popunjen praznim okvirima da pčele imaju što raditi. One moraju imati mjesta za unos nektara, mlade pčele moraju imati prazne ili okvire sa satnim osnovama za lučenje voska iz voštanih žlijezda.

Okvire sa poklopljenim leglom pravovremeno treba premještati u gornji dio košnice. Dok je kranja mjera ovisna od košnice do košnice zamjena stare, sklonije rojenju, matice novom mladom iz selekcije.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme