Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Veljača je u našim krajevima vrlo prevrtljiv mjesec pa ju nazivaju još i veljača prevrtača.  Ime veljača po nekima je naziv koji označava sve duže i duže dane koji naočigled postaju sve veći (veji) i veći. Oborine u veljači uglavnom su u obliku snjega, a ponekad u kopnenim krajevima temperature za sunčanih dana mogu biti prilično visoke, posebno kako se bliži kraj tog mjeseca. Te toplije dane viših dnevnih temperatura (iznad 15°C) bez vjetra možemo iskoristiti za kontrolu i nadopunu zaliha hrane ukoliko smatramo da u ih u određenoj košnici nedostaje.

To naravno ako se pokaže kao potreba treba odraditi brzo ali lagano i bez uznemiravanja zajednice. Sve potrebne stvari uostalom kao i uvijek trebaju nam biti uvijek pri ruci, kako se ne bi dogodilo da moramo nekoliko puta otvarati i zatvarati košnicu ili da ostavimo otvorenu košnicu u potrazi za pogačom ili nečim drugim što dovodi do grabeži. Tu praksu uostalom treba primjenjivati tijekom cijele godine.

Pčele odnosno matica, već u siječnju počinje laganim polaganjem jajašca tako da u slučaju potrebe za eventualnim otvaranjem košnice to treba također imati stalno na umu. Bespotrebno ili dugotrajno otvaranje košnice u veljači može u najboljem slučaju izazvati prehladu vašeg novog legla, a to ne želite svojim pčelama.
 
Iako mnogi pčelari to rade u veljači, još je rano ocjenjivati eventualne zimske gubitke pčelinjih zajednica. Taj dio odradit ćemo od sredine do kraja ožujka. Međutim sad je vrijeme da počnemo s ozbiljnijim pripremama za radove u sljedećem mjesecu.
 
Tako samo užičavanje okvira ukoliko obavimo u veljači nećemo nimalo pogriješiti, krajem mjeseca možemo početi i sa uređenjem te postavljanjem higjenskih pojilica. Njih na pravom pčelinjaku nikad ne smije nedostajati, a previše ih nema nigdje, naime kod pojilica vrijedi pravilo: Više je bolje. Možemo također tijekom veljače početi sa pripremom rezervnih podnica i nastavaka ukoliko pčelarimo sa LR košnicama. Zamjena podnica i dodavanje novih nastavaka u ožujku kad obično te poslove u pčelinjaku obavljamo ići će mnogo brže.
 
U veljači treba osim pčelinje opreme poput nastavaka, okvira, dimilica i drugog koja se ne nalazi direktno na pčelinjaku svakako pregledati i servisirati ostalu opremu recimo kosilice, grablji, lopata i ostalog pribora za uređenje okoline vašeg pčelinjaka.
 
Također ovisno da li širite ili smanjujete pčelinjak možete početi razmišljati kod kojeg proizvođača pčelinjih matica ćete tijekom godine nabavljati nove. Poznat nedostatak naših proizvođača matica je manjak kvalitetnih pčelinjih matica tijekom sezone kad se iste mijenjaju.

Ostatak radova u veljači koje nismo spomenuli, a smatrate da bi ih mogli odraditi imajući u vidu vaše slobodno vrijeme i vremensku prognozu potražite u sljedećem nadolazećem mjesecu ožujku.

U veljači možete početi sa pripremom nastavaka i podnica koje se zimine nalaze na pčelinjaku. Svaka košnica bi trebala imati minimalno još dva spremna nastavka prije sezone. Ukoliko dakle imate 50 košnica što je otprilike neki prosjek kod nas trebate imati pripremljeno dakle minimalno još 100 nastavaka i barem 20-30 podnica iako je bolje za 50 košnica da imate 50 rezervnih očišćenih spremnih podnica.
  1. Unutrašnje održavanje košnice: Iznutra košnica može i smije biti tretirana isključivo pčelinjim voskom, ili propolisom. Dezinficiranje košnice vrši se isključivo izvorima topline (vatra ili vrela voda) ili čistim alkoholom. Nikakva druga tretiranja košnice iznutra niti su potrebna niti bi ih trebalo upotrebljavati. To se kao prvo prije svega tiče zdravlja vaših pčela , ali i vaših budućih proizvoda iz te košnice.
  2. Vanjsko održavanje košnice: Jedino prirodna, ekološki sigurna i ne sintetička vanjska obrada trebala bi biti prioritet za ispravno održavanje svake vaše košnice. Pogrešno je uvjerenje pojedinih pčelara da debeli slojevi raznoraznih bola i lakova (neprovjerene kvalitete) efikasno štite vašu košnicu izvana. Stari su majstori nekad kao zaštitu drva upotrebljavali samo plamen jer uostalom drugo niti nisu imali na raspolaganju. Primjeri sto, dvijesto godina starih rezbarija koje nikad nisu bile ničim tretirane dokazuju da je plamen efikasna zaštita za drvo. Ukoliko baš treba pčelinjak izgledati kao krilo neke šarene vrste papagaja koristite ekološke boje isključivo provjerenih proizvođača. Lako se i jednostavno nanose pčelama ne smetaju a vaše će košnice biti zaštičene.
Održavanje košnica ne odnosi se samo na bojenje i dezinfekciju. Podnica u se sezoni nosi velik teret ukoliko popusti propustitli ste sezonu uz upitan opstanak vaše pčelinje zajednice. Dakle iako se u literaturi ne spominje posebno održavanje nastavaka i podnica podrazumijeva i kontrolu čvrstoće. Za ovaj zahvat trebat će vam čekić i čavliči. Profesionalne klamarice mogu ih zamijeniti ali one dobre su preskupe i neisplative. One lošije uglavnom jeftinije i slabije ne zadovoljavaju te na njih niti ne pomišljajte.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme