Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Najčešće se pčele same najbolje pripreme za zimu, no ne mora uvijek biti tako, pčelar nerijetko mora sudjelovati u uređenju pčelinjeg legla odnosno unutrašnjosti pčelinje zajednice prilikom priprema za zimske mjesece. Prema "snimljenom" stanju zajednice radi se nov raspored u košnici, a tom prilikom dobro je pregledati i same stranice košnice.

rujanj

Slabe zajednice one u kojima pčele zauzimaju manje od 6-7 okvira trebali bi pripojiti jačima. Slabe će zajednice teže prezimiti preko nadolazećih zimskih mjeseci ukoliko ih ne pripojimo mogli bi ih izgubiti. Samo pripajanje možemo izvršiti preko novinskog papira, a selekciju matice prepuštamo pčelama. Na taj način opstat će jača i sposobnija matica.

Prihranu u cilju stvaranja zaliha ukoliko iz određenih razloga nismo završili do kraja kolovoza možemo obaviti i u ovom mjesecu, jasno prateći vremensku prognozu i ovisno o tome gdje se nalazi naš pčelinjak. Za zimu pčele bi trebale ući sa barem 15 kg hrane, tako će zajednica na dva nastavka težiti cca: 38-40 dok ona na jednom nastavku cca:28-30 kg. Višak hrane niti brine pčel, a ne bi trebao brinuti ni pčelare. Više hrane prilikom ulaska u zimu, manje je brige na proljeće.
prihrana pčelaViša cijena uzimljavanja = brži i jeftiniji proljetni razvoj zajednica. Idealna prihrana odnosno preciznije dopuna zaliha bila bi zamjena praznih okvira uskladištenim proljetnim ili bagremovim medom, jasno ukoliko smo na proljeće razmišljali o zimi što često nije slučaj.
Prednosti takve dopune hrane su višestruke. Kao prvo pčele se ne zamaraju preradom industrijskog šečera, kao drugo takvu dopunu možemo napraviti i zadnjeg lijepog dana prije zime.
Staro saće najbolje je odvojiti i tijekom zimskih mjeseci pretopiti jer takvo će saće u protivnom uništiti voskov moljac. Mlado saće koje imamo namjeru sačuvati za proljeće smještamo u prazne nastavke. Prazne nastavke ožemo naslagati jedan na drugi i ostaviti ispod nadstrešnice. Nadstrešnica bi trebala biti u hladu na sjevernoj strani. Voskov moljac nije aktivan na temperatutama ispod 10°C. U startu kad su temperature još malo visoke možemo u svaki red položenih nastavaka staviti jednu sumpornu treku (drže ih sve poljoprivredne apoteke) ili jednostavno mravlju kiselinu (nerazrijeđenu) otprilike 0,5 litara po redu nastavaka. Ukoliko više temperature potraju posudu s mravljom kiselinom dopunimo ili stavimo novu sumpornu traku.

Nikako ne treba zaboraviti ni činjenicu da se dolaskom hladnijih dana broj pčela u košnici smanjuje u odnosu na proljetno-ljetne mjesece. Nasuprot tome broj varroe se povečava. Ukoliko krajem kolovoza ili početkom rujna na počnemo sa tretmanom protiv varoznosti pčela. Lako se može dogoditi da pokoju jako napadnutu zajednicu izgubimo i prije nego smo ušli kalendarski u zimu. Napuštanje košnice sa jako varoznim pčelama i nakon toga grabež u istoj nije nimalo ugodna pojava ma koliki broj zajednica posjedujemo. Svaka zdrava pčelinja zajednic sa dostatnim zalihama hrane, vratit će uložena sredstva tijekom sezone i nekoliko puta ma koliko utrošili na nju i to treba imati u vidu prilikom uzimljavanja.

Trebamo znati da zalihe na kojima pčele prezimljavaju nisu samo med i pelud, već one predstavljaju i masno proteinsko tkivo kod "zimskih" pčela. Upravo se to tkivo koristi kod prihrane prvih proljetnih legla nakon uspješnog prezimljavanja. Više zaliha unutar košnica prilikom uzimljavanja pružaju pčelama veći komfor prilikom prehranjivanja svog legla. Slobodnije izlijeću na pročisne letove za vrijeme rijetkih toplijih zimskih dana itd.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme