Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Prosinac (lat. december) dvanaesti je i zadnji mjesec godine po gregorijanskom kalendaru.  Stariji hrvatski nazivi koji su bili u uporabi u pojedinim krajevima bili su: velikobožičnjak, gruden, dvanajstnik, dok samo latinsko ime ovog mjeseca december, dolazi od riječi decem koje označava deseti mjesec Rimskog kalendara.

prosinac u pčelinjaku

U prosincu najčešće ima dosta oborina, uglavnom snjega što ovisi naravno o samoj lokaciji pčelinjaka, a vrijeme sve više ima obilježja prave zime. Pčelinje zajednice su većinom u zimskom klupku i jedina im je briga kako polako ali sigurno  doći do hrane i stvoriti povoljnu temperaturu unutar klupka, odnosno kako se najbolje prilagoditi nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Ako smo pčelinje zajednice dobro pripremili za zimu, što zapravo znači da smo zajednicama osigurali dovoljno kvalitetne hrane, da su one dovoljno jake i da imaju mlade matice, da su očišćene od varroe, možemo mirno čekati proljeće bez ikakvog nepotrebnog uznemiravanja pčela.

Ipak ne smijemo zaboraviti pčelinjak u ovom mjesecu jer treba obaviti sljedeće poslove:

  1. pregledavati leta košnica, ako su zatrpana snijegom treba ih očistiti
  2. osigurati mir na pčelinjaku
  3. povremeno slušno i vizualno provjeriti što se događa u košnici
  4. po potrebi tretiranje zajednica zbog suzbijanja varooze
  5. informirati se o poučnim skupovima pčelara, jer tijekom zime trebamo skupljati nova i utvrđivati stara znanja
  6. ne zaboraviti nahraniti mačku koja se brine da se neke štetočine ne približavaju pčelama u klupku
 
Posebno je važno da se nakon jačih snježnih oborina pregledaju leta košnica kako bismo utvrdili jesu li zapriječena snijegom ili moguće mrtvim pčelama. Ponekad je moguće da se pčele i uguše ako je leto duže vrijeme zatvoreno snijegom i ledom.

Leta treba pažljivo očistiti, a da se pri tom košnice ne tresu previše kako pčele ne bi iz klupka otpadale na podnicu što bi značilo smrt cjeloj zajednici. Snijeg s krovova košnica ne treba skidati jer je snijeg inače dobar izolator te pomaže čuvati temperaturu u košnici i osim toga se prema otapanju ponekad jasno vidi na njemu sam smještaj klupka.

Mir na pčelinjaku je prijeko potreban, jer svako jače uznemiravanje pčela u ovom razdoblju znači i ugibanje dijela pčela koje otpadnu iz klupka na podnicu.

Ne zaboravite kako uznemirene pčele troše i više hrane, što znači da osim što nepotrebno smanjuju zalihe mogu kraće vrijeme izdržati bez pročisnog izleta u hladnijim danima. Najčešće zajednice uznemiravaju ptice koje su u potrazi za hranom, a može ih uznemiriti i sam pčelar ako prečesto ili nestručno lupka po košnicama da bi utvrdio imaju li pčele ili nemaju maticu. Želimo li provjeriti da li je u košnici sve u redu, najbolje je uz njezinu stjenku lagano prisloniti uho i slušati kakav zvuk proizvode pčele. Ako se čuje tiho jednolično zujanje, znači da zajednica dobro zimuje, utvrdimo li prilikom osluškivanja da se iz košnice čuje nešto pojačano brujanje pčela očito je da sa zajednicom nešto nije u redu. Ako je vrijeme prehladno, možemo takvu košnicu pregledati u zagrijanoj ne presvjetloj prostoriji i otkloniti uzrok uznemirenosti pčela. Prostoriju prethodno ohladimo te postupno polako zahrijavamo. Nakon hlađenja prostorije u cilju izjednačavanja temperature s vanjskom zajednicu vratimo na njezino mjesto na pčelinjaku.

Poneki lijepi sunčan dan sa temperaturama višim od 12°C pčele će iskoristiti za pročisni izlet. Pratiti pročisni izlet imamo li vremena je uvjek poželjno, jer možemo doznati o zdravstvenom stanju naših zajednica i ima li bezmataka. Ako su pčele zdrave ne ispuštaju izmet po vanjskim stijenkama košnice ili poletaljci, a tragovi čišćenja mogu se vidjeti na snijegu oko košnica.

Mogući "bezmatak" na pčelinjaku treba odmah sanirati prisilnim spajanjem sa drugom zajednicom. Ako je oko košnica snježni pokrivač, treba ga ispred leta košnica nakon nekog vremena lagano očistiti, a tlo ispred imamo li je prekriti slamom, piljevinom ili nekim drugim materijalom kako pčele ne bi ugibale slijetajući na snjeg ispred košnica za vrijeme pročisnog izleta.

Premještanje zajednica na pčelinjaku, ako to želimo iz bilo kojeg razloga, moguće je ako pčele nisu izlijetale oko 20-25 dana pa i manje. Košnicu prenosimo pažljivo, lagano bez prevelikog potresanja kako se klupko ne bi našlo na podnici. Ukoliko ima značajnijih izleta iz košnice nakon premještanja na leto preventivno treba postaviti prepreku kako bi se pčele prije izlaska dodatno orjentirale čime se sprečava njihov povratak na staro mjesto.

Ako još nismo obavili zimsko tretiranje zajednica radi suzbijanja varooze, možemo to učiniti u prosincu. Za tretiranje moramo odabrati neki od toplijih dana. Možemo koristiti akaricide sistemičnog djelovanja, oksalnu kiselinu primjerice, ako je temperatura iznad +5°C. Zimsko suzbijanje varooze, u razdoblju kada u zajednici legla nema, temeljno je u godišnjem programu suzbijanja.

U 12. mjesecu sve su češća predavanja za pčelare koje organiziraju pčelarska društva. Razmjena znanja i iskustva na takvim skupovima nije nikada suvišna. Na svakom takvom pčelarskom skupu možemo naučiti ili čuti nešto novo.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme