Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Huber okvir - ilustracijaOno što je Ludwig van Beethoven u svijetu muzike svakako je François Huber u svijetu pčelarstva. Košnica koju je osmislio liči na knjigu što je i bio idejni cilj osmišljavanja funkcionalnosti i dizajna. Od kad je prezentirana pa do danas ostat će upamćena po činjenici da je François Huber usprkos sljepoći sa neviđenom upornošću uz pomoć supruge Marie Aimee Lullin i sluge Birnana pratio medonosna pčele, sakupljanje proizvoda, njihov rad i život.

François je davne 1789. osmislio košnicu koju je lako mogao "čitati" tj. otvarati i listati kao knjigu, okvir po okvir pa mnoge stvari o medonosnim pčelama do tada potpuno nepoznate izlaze na svjetlo dana i nakon čega pčelarsvo dobija novu dimenziju glede svog razvoja. François Huber (2. srpnja 1750 - 22. prosinac 1831) je bio švicarski prirodoslovac.

Već u svojoj petnaestoj godini je počeo patiti od bolesti koja ga nažalost dovodi do potpune sljepoće, no ne predaje se pa uz pomoć svoje supruge Marie Aimee Lullin, te njegova sluge François Burnens, on radi istraživanja koja postavljaju osnove današnjim znanstvenim spoznajama o pčelama.

Njegovo djelo Nouvelles Observations objavljuje u Ženevi 1792. a prijevod iste na engleski izlazi 1806. godine. Drugi je njegov rad objavljen 1814. te je kao takav obuhvatio daleko više stvari uključujući i načine gradnje saća te disanje pčela.

Košnica knjiga:

Njegova košnica - knjiga kao i sva nova odlična otkrića u stvari je težila jednostavnosti i praktičnosti za upotrebu te se sastoji od 12 međusobno povezanih okvira označenih brojevima koji su se mogli otvarati kao vrata na ormariću, a između 6. i 7. okvira se nalaze dva koji djele samu košnicu na dva jednaka djela (1-a). Na dva okvira koji drže sklopljenu košnicu se nalaze klizači (2-b,b).

Huberova kosnica - ilustracija

Ulaz preko kojeg su pčele ulazile i izlazile se pojavljuje na dnu svakog od 12 međusobno sa stražnje strane povezanih okvira. Svi su od 1. do 12. u stvari međusobno vrlo blizu međutim neophodno je bilo, što je znao već tada taj pčelarski genije François Huber, da se po potrebi svaki može zatvoriti i otvoriti čime se dobija efekt današnjih sužavanja i proširenja leta - ulaza na košnicama. Na ljevoj gornoj ilustraciji su tako sva leta zatvorena, dok je na desnoj otvoreno leto na 6. okviru. To je vjerojatno ovom pčelaru omogućavalo osim prilagodbu ulaza jačini unosa i lako zatvaranje te seljenje sklopljenje košnice na drugu lokaciju.

Video prezentacija inačice te košnice pčelar S.Jevtić:

Iz sadržaja knjige Nouvelles Observations:

Košnica je omogućila do tada nemoguća istraživanja pa tako François Huber u svojoj knjizi bilježi 4. rujna 1791. sljedeće:

Željeli smo ispitati da li stvarno matica nosi jaja. M. de Reaumur to pitanje ostavlja nedefiniranim-otvorenim. On tvrdi kako nikad nije vidio kako se iz jajašca nešto izleglo. Ako ćemo pokušati uhvatiti trenutak kada crv ostavlja jaje, moramo proširiti naša opažanja unutrašnjosti košnice, jer tamo je kontinuirano kretanje pčela koje spriječava uvid u ono što se dešava u dnu ćelije. Jaje mora biti izdvojeno, pregledano mikroskopom, a svaka promjena pažljivo promatrana. Još jedna mjera opreza je bitna. A to je određeni stupanj topline koji je uvjet da se izlegu crvi, ako se jajašca prerano odvoje ona će uginuti i nestati. Jedini način da se uspije da se jajašce izlegne, sastoji se u osmatranju kraljice, kada ona položi jaje u ćeliju saća, ukloniti ga iz košnice do mikroskopa samo na sat ili dva prije nego se izlegne. Crv će se sigurno izleći, pod uvjetom da je bilo izložen što je dulje moguće adekvatnoj temperaturi...Šestog kolovoza, uzeli smo vrlo plodnu kraljicu i držeći je nježno u ležećem položaju cijeli trbuh je bio izložen. Ona je rastegla ekstremitete drugog para nogu i zakrivila koliko je god moguće. Prisilili smo je položiti u tom naizgled nepovoljnom položaju za polaganje. Kraljica potlačena s nužnosti polaganja više nije mola zadržati svoja jaja...vidjeli smo pad jaja od jajovoda u šupljinu. Usne tada zatvorene na nekoliko sekundi opet su se otvorile i u vrlo kratkom vremenu jaje pada.(slobodan prijevod sadržaja knjige pcelarstvo.hr)

 

 

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme