Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Anweisung zur nützlichen i angenehmen Bienenzucht für alle GegendenIdentični koncept košnice kakav nalazimo kod Warré košnice prvi je objavio Pfarrer Johann Ludwig Christ (1739-1813) u svojoj knjizi "" (Upute za korisno i ugodno pčelarstvo u svim područjima) koja je prvi put objavljena davne 1779. godine. Sadržaj ovog i sličnih danas objavljenih sadržaja temelje se na drugom izdanju iz 1783. godine prepisanog iz staronjemačkog a koji je objavio Eric Zeissloff u ograničenim količinama. Pfarrer Johann Ludwig Christ je jednostavno razmišljao kako bi mogao po potrebi umetati neograničen broj nastavaka pod svoje košnice.

Tako kod Warré-a tijelo ima dimenzije 300mm x 300mm dok je Christ to tijelo svojevremeno modificirao na način da bude 298mm x 298 mm ukoliko je debljina stranice 27 mm ili 304 x 304 mm ako se radi na debljini stranica sa 24 mm. Visinu saća Christ također je po nekima bolje prilagodio u odnosu na Warréove zamisli, pa dok kod Warré košnice saće ima 200mm kod Christa je to smanjeno na čak 122 mm vjerojatno sa idejom kako bi punjenje i poklapanje saća išlo brže a kod jačih paša bi se nastavci podmetali po potrebi. Visina samog saća odnosno nastavka je kao što vidimo bitnije drugačija usporedimo li te dvije košnice u odnosu na dimenzije koje su ostale gotovo pa iste.

 usporedba košnice Ware - Christ

Kod Warré-a nastavak je bez prozora, a Ludwig Christ je to zamislio malo drugačije, on je zamislio da košnica ima prozorčić 190 x 68 mm sa poklopcem na svakom nastavku sa stražnje strane u cilju osmatranja stanja i prije otvaranja košnice odnosno podizanja samih nastavaka. Leta, ulaz košnica, se također razlikuju. Pa dok je Warré prakticirao šire i niže leto 120 x 15mm Christ je smatrao da leto veličine 108 x 34mm ima bolje mogućnosti te daje pčelama više "slobode" kod ulaza.

usporedba košnice Ware - Christ

I sam krov košnice se razlikuje pa je Warréov krov zamijenjen drvenim krovom sa prozorčićem više nalik na LR krov. Kako su nastavci izuzetno niski takva je košnica tijekom medenja nerjetko imala i 7-8 nastavaka a preko prozorčića se izvana može pratiti stanje unutar košnice te zaključiti treba li i zbog čega isti otvoriti. Nastavak prema ideji koju je osmislio Ludwig Christ sdržavao je šest okvira kako bi se dobilo što prirodnije saće. Na slici ispod preuzetoj sa biobees.com je nešto "modernija" odnosno novija izvedba sa osam okvira. Kod Christove košnice satonoše su dimenzija 6 x 27 mm, a sam se razmak se ne navodi posebno.


Warré košnice uzimljavaju se tako sa jednim mednim nastavkom te jednim plodišnim nastavkom. Christ je to zamislio drugačije jer je smatrao da je to kod njegove 122 mm bolje rješenje no kod modificirane Warré košnice kod koje to nije dovoljno s obzirom na manju visinu nastavaka na 122 mm. Tako se za njegov model u zimu ulazi sa sva nastavka meda i ispod toga dva plodišna nastavka.

Prinos meda po punom nastavku se također razlikuje, tako kod Warré košnice prema opisu literature on iznosi 12 kg dok manji Christov nastavak ima cca 4,59kg.

Komentiranje i rasprava o Warré i Christ košnicama dostupno je na pčelarskom forumu.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme