Veljača 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Tim stručnjaka iz Odjela za neurobiologiju i ponašanje Sveučilišta Cornell, koju je predvodio Michael Smith, proučavao je start reproduktivnog ciklusa pčelinjih zajednica. Rezultati su objavljeni u časopisu Springer's journal Naturwissenschaften - The Science of Nature.

pčele na saćuIntenzivno polaganje jajašaca usprkos nekom razmišljanjima koje ste imali prilike slušati pčelama baš i nije prioritet baš uvijek. Rano u razvoju pčelinja zajednice, njihov je primarni fokus podešen na preživljavanje i rast. Kad kolonija dostigne određeni nivo, ona počinje ulagati više u reprodukciju.

Prvi je korak u tom cijelom pčelinjem procesu reproduktivnog građenje trutovskih stanica saća, posebnih ćelija izrađenih od stanica koje su nešto veće i u kojima se uzgajaju trutovi.

Trutovi su muške pčele koje se razvijaju iz neoplođenih jajašaca. Njihova jedina i glavna zadaća je parenje sa maticama koje pčele uzgoje u njihovoj ili nekoj drugoj obližnjoj pčelinjoj zajednici, čime se prenose geni zajednice koja je proizvela uspješne i dobre trutove.

Pčelinje se matice kao djevice trebaju pariti sa trutovima kako bi mogle početi sa svojom osnovnom i jedinom zadaćom u zajednici: polaganjem jajašaca iz kojih će nakon nekog vremena pčele uzgojiti nove naraštaje koji osiguravaju opstanak te zajednice. Matica će se kod parenja pariti sa deseak trutova tijekom svog leta u cilju parenja čime se opskrbljuje dovoljnom količinom sperme tijekom života.

Tim stručnjaka je bio neodlučan oko podatka koja značajka označava kick-start odnosno ključni proces izgradnje trutovskih ćelija. Da li je to broj radilica ili ukupni broj radilica ili možda ukupna površina radiličkih ćelija? Da li je možda to veličina određene pčelinje zajednica? Istraživači su dakle krenuli pažljivo posmatrati svaku pojedinu značajku u različitim pčelinjim zajednicama na način da su značajke zajednica identične.

Otkrili su da dok svaku pčelinja zajednica u stvari, samo povećanje broja njenih radilica stimulira same radilice za početak izgradnje trutovskih ćelija. To se vidjelo kad god je zajednica pčela sadržavala 4.000 ili više pčela radilica.

No kako baš svaka radilica "zna" koliko je radilica u zajednici?  Tim  znanstvenika nagađa da bi to moglo imati veze sa gužvama koje radilice osjećaju radeći na poslovima oko izgradnje saća. Po tom se pitanju vrše istraživanja i dalje.

"Pčelinje zajednice sa više radilica izgrade više trutovskog saća, ali kolonije sa saća, više legla ili više meda na zalihi, baš i ne. Procjenjuje se da je zajednici potrebno oko 4.000 radilica kako bi počele sa izgradnjom trutovskog saća."

Tim znanstvenika smatra da njihova otkrića mogu biti od značaja za druge društvene situacije u kojima se članovi neke zajednice ili grupe moraju prilagoditi sa ponašanjem u odnosu na veličinu same zajednice ili grupe.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme