Veljača 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Novi rezultati pokazuju iznenađujuće visoku razinu genetske raznolikosti kod pčela, a pokazuju da vrsta vrlo vjerojatno potječe iz Azije, a ne iz Afrike kao što se prethodno mislililo.
pčele na okviruU studiji objavljenoj u časopisu Nature Genetics, istraživači sa Sveučilišta Uppsala predstavili su prvu globalnu analizu genoma varijacija u pčela. Rezultati pokazuju iznenađujuće visoku razinu genetske raznolikosti pčela, a pokazuju također da ta vrsta vjerojatno potječe iz Azije, a ne iz Afrike kao što se prije mislilo.

Pčela (Apis mellifera) je od presudne važnosti za čovječanstvo današnjice. Jedna trećina naše hrane ovisi o oprašivanju voća, orašastih plodova i povrća strane pčela i drugih insekata. Enormni gubici pčelinjih zajednica u posljednjih nekoliko godina su itekako razlog za zabrinutost. Pčelama danas prijetnju predstavljaju bolesti, klimatske promjene, i loše gospodarenje. Za borbu protiv svake pojedine prijetnje, važno je razumjeti evolucijsku povijest pčela i kako se prilagoditi u različitim sredinama diljem svijeta.

"Koristili smo state-of-the-art propusnosti genomike za rješavanje tog pitanja, te smp identificirali vrlo visoku razinu genetske raznolikosti u pčela. Za razliku od ostalih domaćih vrsta, pčela čini se da imaja povećanu razinu genetske varijacije miješane iz različitih dijelova svijeta." pojasnio je Matthew Webster, istraživač na odjelu za medicinsku biokemiju i mikrobiologiju, Sveučilišta Uppsala. Još jedan neočekivani rezultat je taj da su pčele kako se čini porijeklom iz Azije prije oko 300.000 godina, a su se vrlo brzo proširile diljem Europe i Afrike. To je u suprotnosti s prethodnim istraživanjima koja sugerira da pčele potječu iz Afrike.

"Evolucijsko stablo izgrađeno od sekvenci genoma ne podržava porijeklo pčela u Africi, to nam daje novi uvid u to kako su se pčele proširile i prilagodile staništima diljem svijeta", kaže Matej Webster.

Skriveni u uzorcima varijacije genoma su signali koji ukazuju na velika ciklička kolebanja u veličini populacije koje zrcale povijesne obrasce glacijacije. To pokazuje da su klimatske promjene snažno je utjecale na samu populaciju pčela.

Istraživači su također identificirali specifične mutacije u genima važnim u prilagodbi patogenih i klimatskih čimbenika, uključujući i one koji su uključeni u morfologiju, ponašanje i urođene imunosti.

"Studija svakako pruža nove uvide u evoluciju i genetske prilagodbe, te uspostavlja okvir za istraživanje bioloških mehanizama koji stoje iza otpornosti na bolesti i prilagodbe klimatskim promjenama, znanje koja bi moglo biti od vitalnog značaja za zaštitu pčela u svijetu brzih promjena", kaže Matthew Webster.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme