Siječanj 24, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Sv. Ambrozije7. prosinca pčelari u Hrvatskoj označavaju dan Sv. Ambrozija kojeg su odabrali za zaštitnika pčelarstva. Uz zaštitnika pčelara Svetog Ambrozija povezuje se legenda kako se kao dijete teško razbolio i dok je tako bespomoćan ležao u kolijevci, na njegovo se lice spustio roj pčela. Pčele su oko njegovih usana ostavile nekoliko kapi meda, da bi potom odletjele ne ozlijedivši ga. Njegov otac smatrao je to kao znak njegove buduće rječitosti. Iz tog se razloga, pčele i košnice se često pojavljuju uz ovog sveca kojeg su pčelari kasnije odabrali kao svog zaštitnika.

Ambrozije je kažu, bio velik pobornik neovisnosti Crkve o državnoj vlasti, izbjegavajući međutim moguće sukobe s državom. S druge strane kad se radilo o pravdi i zakonu, bio je neumoljiv. Kršćanin je u savjesti dužan pokoravati se zakonitoj državnoj vlasti, ali samo dotle dok ona tu vlast ne zlorabi i dok se ne drzne sebe postaviti namjesto Boga. Udari li država krivim putem, kršćanin se ravna prema riječima Svetog pisma, koje kaže: "Više se valja pokoravati Bogu nego ljudima!"

Danas se taj Svetac, Ambrozije, kojeg su pčelari uzeli za zaštitnika svoga negdje s visina nebeskih vjerojatno čudom čudi kako pčelari Zakon koriste za pljačku drugih pčelara, rekli bi pčelari "Za grabež".

Svetac Biskup rodio se vjerojatno, prema zapisima u gradu Trieru oko god. 339. Potjecao je iz veoma ugledne rimske obitelji. Otac mu je bio visoki carski cinovnik u Galiji. Ambrozije je studirao u Rimu govorništvo i pravo. Oko god. 370. postao je guverner (legatus consularis) u sjevernoj Italiji sa sjedištem u Milanu.

Pčelari iz Mađarske, Rumunjske, Češke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske tradicionalno se okupljaju svake godine te predvođeni ljudima u posebno šivanim odorama prave prigodnu procesiju do crkve u kojoj se potom održava naručena misa posvećena njihovu zaštitniku: Svetom Ambroziju.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme