Veljača 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Nekoliko pčelara s područja Bjelovarsko bilogorske županije javilo nam se sa upitom da li trebaju ili ne biti zabrinuti jer se na bjelovarskom području, kako prenosi bjelovarac.hr, pronađena GMO soja.

Naoko potpuno nebitno za pčelare s područja gdje je pronađena no je li baš tako pitaju se oni ili bi i oni sada trebali biti zabrinuti?  Naime prošloga mjeseca na gospodarstv Steve Tišljareca iz Ćurlovca je došla inspekcija, uzela uzorke soje i analiza je pokazala da sadrži nedozvoljene udjele GMO-a.

Stevo je ostao šokiran, naime sjeme soje je legalno kupio u bjelovarskoj tvrtki Vrt d.o.o. te dobio račune i deklaraciju u kojoj se ne navodi da se radi o GMO sjemenu.

Može li med sadržavati tragove GMO biljaka?

Med naravno može sadržavati tragove peludi. Zakonski gledajući smije se nalaziti samo ako je GM biljka odobrena za sadnju bez ograničenja, u skladu s uvjetima iz Uredbe EZ o genetski modificiranoj hrani (1829/2003). Ako to nije slučaj, med u pitanju ne smije se stavljati na tržište (nulta tolerancija).

GMO označavanje

  • Pelud iz GMO biljaka je jedan od sastojaka za koje, baš kao i za sve ostale sastojke hrane, postoji potreba označavanja.
  • GMO pelud treba biti označena kao sastojak meda na etiketama ako je količina peludi GMO je veća od 0,9% (prag tolerancije) od ukupne količine peludi u medu (to se odnosi samo na dozvoljene GMO nasade).

Soja i oprašivanje

Boja cvjeta može biti bijela, ljubičasta ili kombinirana, a skupljeni su u grozd (3 – 5 listova). Neke sorte soje imaju cvjetove koji se otvaraju samo u određenim uvjetima, a sam cvat može varirati unutar pojedinog područja ili čak kako navode stručnjaci po tom pitanju unutar pojedinog nasada.

Povezivost GMO nasada koji su inače u Republici Hrvatskoj zabranjeni i medonosnih vrsta pčela je u tome da u idealnim uvjetima ista najčešće vrlo siromašna sa peludi. Soja doduše dokazano je proizvodi nektar kako bi privukla oprašivače no za razliku od nektara koji NE SADRŽI, pelud sadrži "genetske informacije".

Rezultati istraživanja pokazuju kako postoje dokazi da je prisutnost pčela ukoliko se nalaze u dometu uzgojnih nasada soje kao i svih ostalih oprašivača pa i solitarnih pčela divljih pčela može povećati prinos soje. Za soju se dugo smatralo kako je biljka neovisna od oprašivača šo je pogrešno i za razliku od samooprašivanja prednosti oprašivanja preko oprašivača kao i u drugim poljokulturama osim o prisutnosti oprašivača mogu ovisiti i o sorti.

Nije nikakva tajna kako su medonosne vrste pčela idealni kandidati za povećanje uroda poljokultura, kako ih na bjelovarskom području koje obiluje većim ili manjim pčelinjacima ne nedostaje, postavilo se pitanje da li je zbog nedozvoljenog GMO nasada došlo i do nekontrolirane kontaminacije meda okolnih pčelara. Ako je došlo u kojoj točno mjeri, naime kod meda je situacija kompliciranija jer ne vrca se kod svih na isti način i u isto vrijeme.


Laboratoriji za GMO

NACIONALNI REFERENTNI LABORATORIJ ZA GMO:

  • Odsjek za kvantifikaciju GMO-a i procjenu rizika, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb

SLUŽBENI LABORATORIJI ZA DETEKCIJU GMO-a:

  • Odsjek za kvantifikaciju GMO-a i procjenu rizika, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb
  • Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb; Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Brijest, Usorska 19, 31000 Osijek

 


GMO med zbog nasada kukuruza

Kukuruz kao hrana za pčelama nije interesantan: pelud kukuruza se širi vjetrom, tako da kukuruz direktno ne ovisi o oprašivačima. Muški cvjetovi na vrhu kukuruza  pčelama uglavnom nisu privlačni, jer oni ne proizvode nektar. Ipak, to ne znači da pčele neće skupljati pelud kukuruza, jer pelud je kao hrana kao što znamo potrebna za njihova legla pa se kao takva može naći u medu nađe li se nasad GMO kukuruza u dometu medonosnih vrsta pčela.

Med i dodaci prehrani koji sadrže pelud dobiven iz GMO-a su namirnice proizvedena od GMO-a koji se ne mogu se stavljati na tržište bez prethodnog odobrenja!

Svojevremano je do nekontrolirane kontaminacije meda pčelara došlo u Njemačkoj, o čemu smo nakon dojave njemačkih kolega prvi izvjestili, koji naime nije znao kako se na području oko njegova pčelinjaka zasadio GMO kukuruz. Tek slučajnim uzimanjem uzoraka i analize njegova meda ispostavilo se kako isti sadrži GMO pelud kukuruza i da kao takav ne smije na tržište odnosno da količine koje su u prodaji odmah moraju biti povučene. Njemački je pčelar sa još četri pčelara vodio dugogodišnji postupak protiv države Bavarske tek pred Europskim sudom za ljudska prava.


Što ako se IPAK pojavi GMO pelud u medu pčelara?

Većina pčelara kako u Njemačkoj tako i u Hrvatskoj ne žele prolaziti kroz takve dugotrajne procese, prvenstveno znajući da potrošači u Europi općenito u velikoj većini ne žele konzumirati hranu koja sadrži proizvode od GMO. GMO je u Europi još uvijek nešto nepoznato što je bolje izbjegavati ili se praviti da ni ne postoji.

No što ako se pojavi kod pčelara Bjelovarsko bilogorske ili neke druge županije GMO pelud? Pčelari koji to pronađu ili kod kojih to bude pronađeno prema Zakonu to ne mogu više prodavati. Oni mogu, umjesto da se prave da to ne postoji, poduzeti pravne mjere za nadoknadu izgubljene dobiti ili od poljoprivrednika koji to uzgaja ili od firme koja takvo sjeme nekontrolirano prodaje. Drugim riječima, firma će morati platiti pčelarima za njihove gubitke zbog nekontrolirane kontaminacije njihova meda. Naravno sve dok je Zakon koji brani takve nasade na snazi.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme