Siječanj 23, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Potaknuti zabrinjavajućim podacima o ugroženosti pčela uslijed pretjeranog i nekontroliranog tretiranja poljoprivrednih kultura pesticidima, aktivisti Udruge pčelara Bujštine u travnju prošle godine su pokrenuli projekt „Čuvajmo pčele“. Prvi korak u sklopu tog projekta bilo je otvaranje foto natječaja za najbolju amatersku fotografiju pod istim nazivom kojim su željeli skrenuti pažnju javnosti na ugroženost pčelinje vrste zbog nekontroliranog i pretjeranog korištenja pesticida u poljoprivredi. Insekticidi kojima nesavjesni poljoprivrednici tretiraju svoje voćnjake u vrijeme cvatnje pogubni su ne samo za pčele, već i za sve druge kukce oprašivače, pa je šteta učinjena na taj način nemjerljiva jer se direktno odražava na proizvodnju ljudske hrane, ali i na okoliš. 

Čuvajmo pčele

Pčelari širom svijeta imaju sasvim dovoljno razloga da se uhvate za glavu. Nešto se čudno i vrlo opasno dešava s pčelama u cijelom svijetu. Samo izumiranje ove vrste insekata možda se nekome ne čini kao veliki problem na prvi pogled, no eventualni potpuni nestanak pčela možda bi ugrozio i opstanak same ljudske vrste, koja bi ostala bez najmanje trećine namirnica koje hrane ljudski rod. Ovi insekti obavljaju zadatak koji je od vitalnog značaja za agrikulturuoprašivanje. Zapravo, čak trećinu svetskih zaliha hrane oprašuju pčele. Jednostavnim rečnikom objašnjeno, pčele održavaju biljke i usjeve u životu. Bez njih, ljudi ne bi imali baš mnogo izbora na jelovniku. Bez pčela i oprašivanja koje one vrše s naših tanjura nestali bi, između ostalog, jabuke, bademi, breskve, kruške, trešnje, maline, marelice, kupine, brusnice, grožđe, kivi, lubenice, dinje, jagode, krastavci, brokula, kava, južno voće, kakaovac…

Činjenica je da od 100 hranjivih vrsta koje stvaraju 90 posto hrane u svijetu, njih više od 70 oprašuju pčele – kaže su u jednom UN dokumentu iz 2011.

„Ako nestane pčela na Zemlji, čovječanstvu bi najviše preostalo četiri godine života“ – rekao je Albert Einstein prije osamdeset godina.

Kompletan članak možete pročitati na stranicama Udruge pčelara Bujištine ...

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme