Siječanj 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Pčele i drugi korisni insekti od vitalnog su značaja kod oprašivanja tri četvrtine usjeva u svijetu, nažalost svjedočimo ubrzanom padu te populacije, zbog sve većeg gubitka prirodnih cvjetnih staništa, zbog najrazličitijih bolesti, sve većeg broja štetočina te sve masovnijeg korištenje pesticida.

neonikotidi ubijaju pčele

Znanstvenici su potvrdili kako u svijetu najkorišteniji insekticid na pčele djeluje kontracepcijski, smanjuje broj sperme u muškoj populaciji tih oprašivača prema provedenoj studiji za gotovo 40%. Ista je studija također pokazala kako neonikotinoidni pesticidi smanjuju životni vijek trutova za  za trčak jednu tećinu.

Znanstvenici pojašnjavaju da je to otkriće otvara jednu od mogućih objašnjenja za povećanje smrtnosti pčela u posljednjih nekoliko godina, kao i za opći pad svih oprašivača unutar cijele sjeverne hemisfere.

Neonikotinoidi su zabranjeni za korištenje u cvatnji na području EU. Velika Britanija se usprotivila zabrani i dopustila ograničeno "hitno" ukidanje zabrane u 2015. godini, ali je isto odbijeno do daljnjeg. Postoji naime potpuno jasan znanstveni dokaz da neonikotinoidi itekako štete pčelama, ali samo malo istraživanja ukazuje na to da su pesticidi itekako naštetitli ukupnoj učinkovitosti kolonija u oprašivanju bilja.

Prethodni rad je pokazao kako neonikotinoidi izazivaju kod bumbara teškoće u opstanku t e daljnjem razmnožavanju. No, ova sad dostupna široj javnosti nova provedena istraživanja, na čelu s znanstvenikom Lars Straub sa Sveučilišta u Bernu, objavljena u Journal of Royal Society, prva je provjerila kako neonikotinoidi utječu na plodnost kod trutova.

Bili su naime izloženi sa dva neonikotinoida,  thiamethoxam i clothianidin, nakon čega je utvrđeno da su imali u prosjeku čak 39% manje sperme u usporedbi s jedinkama koje nisu bile izložene tim neonikotidima. "Svaki utjecaj na kvalitetu sperme može imati velike posljedice za koloniju i za zaljeganje kraljice", rekli su istraživači.


Matice obavljaju parenja u letu te prikupljaju spermu više muških jedinki nakon čega ju kasnije koriste za reprodukciju. Kako su trutovi spolno zreli između 8 i 14 dana života, postaje problem kadaje 32% izloženih trutova do tada već mrtvo pa se dakle ni ne mogu mogu pariti.

"To bi moglo dugoročno predstavljati ozbiljne posljedice za opstanak vrste, kao što i smanji ukupnu genetsku varijaciju unutar pčelinje populacije", potvrdili su znanstvenici.

"Po prvi put, smo pokazali da često korišteni neonikotinoidni insekticidi mogu izazvati značajne smrtonosne i sub-smrtonosne posljedice na muškoj populaciji kukaca; to može imati vrlo dugoročno negativne posljedice." Ova studija objavljena 27. srpnja 2016. dodatno podupire potrebu da se usvoji načelo predostrožnosti na neonikotinoidima.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme