Siječanj 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Kastav - Hrvatski pčelarski institutInicijativa da Kastav postaje sjedište Hrvatskog pčelarskog instituta je potekla od tri ugledna hrvatska pčelara Đuke Petrića iz Pčelarske udruge Učka, Branka Vidmara iz Udruge Biopčela i doc. dr. Dražena Lušića s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, a prihvatio ju je gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović, dok je sad i Gradsko vijeće potvrdilo da će Grad Kastav biti osnivačem ovog jedinstvenog hrvatskog instituta javlja nam jedan od pokretača Branko Vidmar, a vijest prenosi i Novilist.

Kastav je, prenosi u svom članku Novilist.hr, što još u starom kastavskom statutu iz 1400. godine pčelarstvo bilo zapisano kao jedan od poslova kojim su se bavili tamošnji građani, Kastav će u 21. stoljeću uskoro postati nacionalnom referentnom točkom za ovu djelatnost, jer Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo postati osnivačem Hrvatskog pčelarskog instituta, koji će svoje sjedište imati u gradiću na brege.

Pčelarstvo kao povijesno jedna od najstarijih gospodarskih djelatnosti grada opisana još u tekstu Zakona grada Kastva. Tom činjenicom promiče se odrednica Grada Kastva, kao grada pčelarstva u kojem se ova djelatnost u kontinuitetu obavlja najmanje 700 godina. Povijest je pokazala da je mediteransko zemljopisno određenje Grada Kastva očito vrlo povoljno s pozicije raspolaganja botaničkim i biološkim resursima važnima za pčelarstvo.

U ovogodišnjem gradskom proračunu već su planirana inicijalna sredstva od 30.000 kuna za početak djelovanja instituta, koji će u početku biti privremeno smješten u jedan od gradskih prostora, a u planu je da se u budućnosti preseli u kuću Gmajnički, po obnovi ovog objekta. Ondje bi bilo sjedište instituta, ali i svih popratnih aktivnosti, od promocije pčelinjih proizvoda nadalje. Inicijatori već imaju razrađene planove za prijavu programa za razna fondovska sredstva, rečeno je.

Kompletan članak možete pročitati klikom na link...

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme