Siječanj 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Rasim Porić pcelar iz Buzima BiH. U svijet pčelarstva ušao je kao i mnogi drugi spontano nakon što je dobio na poklon jednu košnicu. Nakon toga kupuje još 4 i ulazi u svijet gdje nema povratka - svijet pčela. Sada u vrijeme pisanja ovog teksta Rasim pčelari sa 80 LR košnica koje drži na dvije lokacije spada u neki uobičajen pčelarski prosjek. Prve korake odavno je savladao, a u svom druženju sa pčelama, bez kojih ne može više ni zamisliti normalan život. Rasim Porić u svom se svakodnevnom radu sa pčelama trudi se sve držati onako "pod kontrolom". Iritira ga po njegovu mišljenju prevelik broj "standardne" opreme i dijelova košnica potrebnih za normalno funkcioniranje tijekom pčelarske sezone.

Uvijek se radi o nekakvom stalnom prebacivanju i kupnji brojnih prema mišljenju nepotebnih dodataka. Nemiran pčelarsko inovatorski duh potaknuo ga je na razmišljanje kako da si olakša rad sa pčelama i pojeftini proizvodnju jednim potezom jer bez komercijalno rentabilnog načina nije moguće biti konkurentan na sve zahtjevnijem tržištu. 

U svakom hobi ili profi pčelinjaku tijekom sezone na pčelinjaku moramo imati:

  • poklopnu dasku
  • bježalicu
  • hranilicu
  • zbjeg sa ventilacijom
  • i još neke dodatke

To se inovativnom Rasimu učinilo kao prvo daleko previše kao drugo previše komplicirano pa je ovaj pčelar praktičar osmislio sve to u jednom i nazvao BiH-mix. Idejno BiH-mix stalno stoji na košnici i samo se sa par poteza usmjeri na funkciju koju želimo da ima.  BiH-mix je rađen za LR košnicu i visine je 10 cm. 

Rasim junior u kontroli košnica
Rasim junior u kontroli košnica

BiH-mix sa svake strane ima po jednu hranilicu kapaciteta 1,5 litara sirupa. Dodatno se po potrebi između njih može dopuniti i sa dvije PVC flaše ili plastičnim vrećicama u koje stavimo sirup.

BiH-mix ima vertikalno i regulator ventilacije koja omogućuje stalnu potrebnu cirkulaciju zraka čime se smanjuje vlaga u košnici. Sam je srednji dio mixa je pokretan  a koristi se za brzo dodavanje pogače bez skidanja mixa sa košnice. U tom je dijelu i prostor u koji može ići okvir meda za eventualnu dopunu zimskih zaliha hrane, stimulaciju ili pak uzimljavanje.

Mix u sebi sadrži i bježalicu koja se brzo po potrebi aktivira i omogućuje lakše oduzimanje meda bez nepotrebnog i suvišnog uznemiravanja pčela. Nadalje velika je to prednost za pčelara i kod vracanja medišnih nastavaka jer iste vratimo na košnicu bez da mogućnosti uboda pčela. Kod vraćanja na takav način, ističe Rasim Porić, ni jeda se pčela ne može prignječiti.

BiH-mix ima prednosti i kod tretmana oksalnom kiselinom koja se odrađuje bez skidanja samog mixa sa košnice, jer pokretni srednji dio nakon vađenja otvara 7 ulica pčela što je i neka okvirna normala prilikom zimskih tretiranja.

BiH-mix je prije kretanja u javnu prezentaciju isproban na autorovim košnicama te tvrdi kako je prezadovoljan samim rezultatom. Sada kako navodi samo ima "problem" sa svom onom opremom koja mu više nije potrebna.

Rasim je radio na samom usavršavanju nepune dvije godine sve dok ga nije doveo do onog željenog - zadovoljavajućeg rezultata. Nemirna i znatiželjna duha Rasim Porić neće stati na tome, želja mu je dalje olakšati rad kako sebi tako i kolegama pčelarima koji to žele. Trenutno se BiH-mix može nabaviti isključivo kontaktirajući samog autora koji je dostupan za sva dodatna pojašnjenja vezana uz upotrebu i kupnju, no kako navodi pčelari uskoro mogu očekivati i širu prodaju kako u BiH tako i u Hrvatskoj pa i cijeloj regiji.

U pripremi je bude li dovoljno vremena i prezentacija BiH-mix na pčelarskom sajmu u Gudovcu od 11. - 12.2. 2017. godine pa ako ćete navraćati preporuka portala je da posjetite i taj dio sajma.

Rasim Porić na FB 

BiH-mix video:

BiH-mix foto galerija:

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme