Siječanj 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Sposobnost pčela da nauče i formiraju svoja sjećanja je opisana i istražena već dugi niz godina (Menzel, 2012.). Kad se pčele hrane one traže prije svega "dobre" izvore hrane i upamte njihove značajke, poput boje, oblika i mirisa (Menzel, 2012.). Pčele ukazuju na prisutnost cvijeta koji je izvor hrane (Chittka et al., 1999.) i upamte značajke izvora te hrane. S druge strane, to je također bitno za pčele, moraju biti u mogućnosti iznova procijeniti da li je izvor "presušio" i ne pruža kvalitetnu hranu (Greggers i Menzel, 1993.). Dakle, zaborav i ponovno učenje su u njihovu životu jednako važni. Nadalje, okruženja pčela su promjenjiva, npr. s obzirom na malo drugačiji miris dvaju cvjetova iste vrste. Njihova je sposobnost da generalizirju podražaje koji pripadaju istoj kategoriji (npr. vrsti cvijeta) to je jednako važno kao i sposobnost razlikovanja različitih podražaja (Shepard, 1987 , Cheng, 2000.). Ti različiti aspekti i zahtjevi pčele ubrajaju u idealnu matricu za proučavanje.

Alice R Jensen (Science Writer, Frontierin.org) sa timom je znanstvenika proučavao molekularni mehanizam koji regulira specifičnosti pamćenja tijekom godina te na koji točno način memorija pčela može pomoći kod rješavanja zagonetke degenerativnih bolesti mozga.

"Pčele imaju nevjerojatnu sposobnost učenja i pamćenja. One mogu brojati do četiri, orijentirati se pomoću orijentira i upamćenog okoliša. Također činjenica kako su društveni kukci koji su skloni komunikaciji, učenju i podučavanju svrstava ih u najuspješnije kukce po tom pitanju. Pčele će se sjetiti svega što su vidjele kako bi pronašle izvor hrane, upamte koliko je taj izvor bio izdašan ali i kako se vratiti u košnicu." 

Kao takve, pčela tvore složena sjećanja kroz procese nalik onima koja se dešavaju u ljudskom mozgu. No, pčelinji mozak je jednostavniji, no svejedno su idealne kao model istraživanja različitih procesa koji se dešavaju kad treba nešto naučiti i upamtiti.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme