Veljača 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Pčele su prihvaćene kao glavni i "najbrojniji" svjetski oprašivači biljaka koje nas okružuju i bez kojih ništa više ne bi bilo kao prije. Muhe se s druge strane smatraju samo dosadnim i nekorisnim pa i za ljude vrlo štetnim letačima no je li to baš u potpunosti tako? Procjenite sami no nemojte smetnuti s uma da ni muhe kao oprašivači biljaka nisu baš za "odbaciti".

Mnoge vrste muha vidimo kako poput pčela oblijeću cvijeće, iako je doduše istina i to da neke vrste rado lete oko govna, u stvari postoje brojne vrste muha i mušica od kojih se neke hrane cvjetnim sokom - nektarom i/ili cvjetnom peludi. U farmaciji se upljuvci muha koriste jer imaju anti-bakterijsko djelovanje itd. itd. no nas više u ovom članku zanimaju one vrste koje se hrane nektarom i peludi. One doduše ne proizvode med pa se u pčelarskim krugovima najčešće niti ne spominju iako ih pčelari kao takve susreći i dobro poznaju.

Neke vrste iz reda dvokrilaca koji poznaje više od 100.000 vrsta iz porodice Cecidomyida korisni su grabežljivci koji napadaju na lisne uši pa se čak i laboratorijski uzgajaju kako bi se pomoću njih biološki suzbijale lisne uši. 

I tako dok pčele imaju dva para krila muhe imaju samo jedan par, a drugi se par su ostali zakržljali ostaci, mahalice, haltere. Većina odraslih muha i mušica imaju dobro razvijen sustav za letenje odnosno krila i vrlo su vješti letači.

Organi okusa kod muha i mušica se uglavnom nalaze u blizini usta, no muhe također osjet okusa imaju u nogama. Za usporedbu muhe na nogama imaju osjet šećera 100-200 puta osjetljiviji od onog koji imaju ljudi na svom jeziku. Tako se drugi puta nemojte čudom čuditi kako brzo "nanjuše" kad prolijete neki slatki sok po stolu ili podu. Neke muhe pronalaze prikladne cvjetnice prateći prepoznatljiv miris nekog cvijeta kojeg otkriju pomoću svojh antena. Većina muha koje posjećuju cvjeće ima velike oči, i predpostavlja se kako imaju viziju boja koja im pomaže u pronalaženju cvijeća iz velike daljine.

Tako na primjer za razliku od mnogih medonosnih vrsta pčela, muhe lete u manje povoljnim vremenskim uvjetima, a na hladnim, vjetrovitim danima u kojima su muhe su često jedini posjetitelji cvijeća koje ćete vidjeti uz naravno pčele samice. Biljke koje na primjer rastu u vlažnim i sjenovitim mjestima unutar šuma bore se ne bi li privukle pčele dok upravo na tim mjestima muha koje ih oprašuju primjerice ima u izobilju.

Kratki jezik "dosadne" nam muhe često privlače žuti i bijeli cvjetovi ponekad i smeđi ili tamno ljubičasti cvijeće. Cvjetovi tih boja koje ih privlače nisu samo mjesta za pronalaženje nektara i peludi, one ih koriste i kao mjesto za pronalaženje partnera, postavljanje jaja ili jednostavno kao privremeno sklonište.

Iako su manje proučavane od medonosnih vrsta pčela i prije nego zamahnete muholovkom, upamtite kako postoje mnoge vrste muha koje će posjetiti vaše omiljeno balkonsko cvijeće bilo kako bi se nahranile ili iz nužde a pritom će ga i oprašiti. Sve "cvjetne muhe" igraju vrlo važnu ulogu u oprašivanju vašeg omiljenog bilja tako da iako nam ne donose direktnu korist kao medonosne vrste pčela ni njih ne smijemo zanemariti kao bitnu stavku našeg ekosustava. (akarlovic)

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme