Siječanj 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

Uk only apigard

Nije po pitanju tretiranja varoze kaos samo u Hrvatskoj, potpuni kaos kako izgleda vlada i u Sloveniji. Brojni su pčelari pisali po forumima i socijalnim mrežama kako je varroa "nestala" ili je ima jako malo. Varroa je prisutna, malo ili puno treba obaviti tretmane kako preporuča struka, ako je ima malo danas to ne znači da je sutra neće ni biti već suprotno buknut će poput plamena a u to se uvjerili nažalost i slovenski kolege. Silvo Posl iz Čače vasi kod Rogaške Slatine koji živi od pčela i pčelarstva, a kako prenosi portal slovenskenovice.si, izgubio je 200 od ukupno 350 pčelinjih zajednica.(?) Što se desilo?

Varroa je u Sloveniji kako prenose slovenskenovice.si uništila čak 75.000 pčelinjih zajednica što je pola od ukupnog broja registriranih zajednica u toj državi. Kako je to moguće ako su pčelari unutar programa koristili propisano sredstvo Veterinarske uprave RS (Vurs)? Da li im je dodjeljeno pogrešno sredstvo na što upućuju pojedini pčelari ili su baš svi oni bili neoprezni? Naime na ambalaži sredstva apiguard stoji kako je pakiranje tog sredstva namjenjeno za potrebe pčelara u UK odnosno Irskoj. Dakako da postoji mogućnost i da su neki od pčelara tretirali varou "na svoju ruku" sa sredstvima kupljenim na tržištu EU  ili da nisu obavili tretmane prema uputama.

Apiguard-UK onlyBesplatna podjela sredstva u Sloveniji pokazala se neučinkovita?

Kažu da se poklonjenom konju ne gleda u zube, odnosno ako ti se nešto pokloni nećeš baš gledat svaku sitnicu, no je li to baš tako uvjek i da li vrijedi za sve? Sve u svemu varroa je što se pokazalo još jednom parazit kojem se ne treba vjerovati, udara kad su pčele najosjetljivije i kad najmanje očekujemo.

U Sloveniji sa 150.000 registriranih zajednica ministarstvo je podjelilo 300.000 pakiranja apiguarda, koji u sebi treba sadržavati učinkovito sredstvo timol. Kako se paketić na slobodnom tržištu može kupiti od 4 do 5 €, država je za apiguard slovenskim pčelarima dakle cca 1,500.000 €. Kada se tome pribroji šteta nastala na pčelinjacima dolazi se do vrtoglavih iznosa. Da li su greškom kupili pogrešan, da li su upute bile nejasne - pogrešne ili su baš svi ti pčelari pogrešno i nepravovremeno vršili tretmane pokazat će vrijeme.

Šteta je tu, a nije baš mala, u stvari neprocjenjiva je! Primjerice samo je Viktoru Svetlinu iz Vira kod Domžala tijekom zime umrlo 75 od 100 pčelinjih zajednica. Zima je bila blaga, neobično topla za ove predjele, leglo na mjestima nije ni prekidano, a ono je pravo skladište i rasadnik tog nametnika. Da li je i to kako utjecalo na masovne pomore? Vrlo vjerojatno, posebno na pčelinjacima na kojima tretmani zimi nisu obavljeni, možda su obavljeni u krivo vrijeme ili pogrešno.

Dolazi vrijeme tretiranja varoze, držite se uputa, čitajte što piše na ambalaži srdstva uostalom imaju i rok upotrebe. Ako ste ih kupili u Hrvatskoj ona MORAJU imati upute napisane na hrvatskom. Kažu da je tretman učinkovitiji ukoliko ga svi obave istovremeno, no najveća se činkovitost postiže ispravnom primjenom i ispravnim sredstvom. Da li su kolege dobili ispravno s obzirom da je namjena upotrebe bila daleko sjevernije a kod nas je bila ove godine zima kao ljeto u UK i Irskoj?

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme