Studeni 17, 2017

The Best bookmaker bet365 Bonus

Brojne su laboratorijske procjene i istraživanja esencija neke biljke za kontrolu grinje nametnika na pčelama Varroa destructor odnosno za držanje varoznosti pčela "pod kontrolom" kako ne bi svojim širenjem bitno ugrozila opsatanak svake pojedine kolonije.

Biljne esencije protiv varroe

Ova se istraživanja provode u svijetu za ocjenu akaricidnih učinaka pojedinih biljnih ekstrakata na grinju nametnika Varroa. Žive se varroe dobiju iz odraslih pčela, zatim se u laboratorijskim uvjetima ispituje otpornost iste na primjerice timijan, ružmarin, mažuran, dillsun i esencije lavande koriste se u koncentraciji od 2 i 1g/100g u kojima izazivaju smrtnost grinje od otprilike približno 95% - 97%.


Esencija metvice također se pokazala učinkovitom sa samo 2g/100g ista je u stanju ubiti više od 97% varoe. Kad se poprskaju same pčele zaražene grinjom sa 2g/100g izazva 43-58% smrtnosti varoe. Toksičnost timijana i ostalih esencija za pčele pritom nije bila bitno različita od kontrole acetonom i vodom, ali je kod tih istraživanja dillsun izazvao 12% smrtnosti pčela pa se smatra neprihvatljiv u takvoj upotrebi.

Ovi su znanstveni rezultati pokazali kako esencija majčine dušice i zelene metvice imaja akaricidna svojstva koja bi se mogla koristiti za masovniju kontrolu varoznosti pčelinjih zajednica.

Eksperimentalne i usporedne primjene opisuju nova saznanja i napredak kod osnovnih istraživanja varroe, štetnika koji stvara mnogo problema pčelama i pčelarskoj djelatnosti već desetljećima. Pokrivenost pritom obuhvaća sve grinje, uključujući i one u okolišu, od poljoprivredne, medicinske i veterinarske važnosti. Dakle sve načine koji su u interakciji s drugim organizmima (biljke, člankonošci i druge životinje).

Primjena se najčešće oslanja na široku paletu, među kojima evolucijsku biologiju, ekologiju, epidemiologiju, fiziologiju, biokemiju, toksikologiju, imunologiju, genetiku, molekularnu biologiju i kontrolu štetnikas. Kada bi bila više prihvaćena, usprkos tome što ponekad traži više vremena i rada, upotreba bi se opasnih kemikalija i specifičnim granama poput na primjer pčelarstva bitno smanjila. Pčelinji proizvodi koji se ionako svi redom, rade li se na način dobre usvojene standardne prakse, bili bi na samom vrhu neosporive bio proizvodnje što je u današnje doba industrijalizacije i masovne poljoproizvodnje ravno čudu poput ili nakon otkrića Božje čestice. Pritom bi se moguće otkriće vanzemaljskog života u usporedbi s pobjedom nad vaoznosti pčela čini se kao pronalazak tople vode.

BetaTec Hop ubija varrouBetaTec Hop ubija varrou

Od srednjeg vijeka, hmelj se povezuje s "čarobnom" sposobnosti očuvanja brojnih proizvoda od kvarenja. Određene frakcije učinkovite su u kontroli gram-pozitivnih bakterija.Pri tome su toliko učinkovite da su zamjenile dio antibiotika. Osim učinkovite bakterijske kontrole hmelj kao biljka može poslužiti i za mnoge druge korisne stvari (osim za gašenje žeđi).

Da li samo pokoje pivo u košnici ubija ili smeta varoi nije istraživano još, ali u članku objavljenom u eksperimentalnoj fazi istraživači Carl Hayden Bee Research Centra sa USDA-Agricultural Research Service udruženi sa BetaTec Hop testirali su pesticidna svojstva hop beta acids (HBA) protiv Varroe. HBA, izvađena iz hmelja (Humulus lupulus) koji se koriste u pravljenju pive, odbijaju biljne nametnike i pritom nisu toksični za ljude.

Pčele su bile izložene različitim koncentracijama HBA kako bi se uspostavila sigurna osnovica ekspozicije i spriječila moguća smrtnost pčela kod primjene na terenu.

Kartonska traka se tada impregnira s niskim koncentracijama HBA otprilike 0.5% i 1.0%) i stavlja se u košnice. Rezultati ispitivanja su pokazali kako je HBA tretman na trakama visoko smrtonosan za Varou i NE uzrokuje značajnu smrtnost pčela. Iako su učinci trajli samo tjedan dana, HBA primjena izgleda vrlo obećavajuće uz mogućnost primjene i više aplikacija te se prilikom zaostalih grinja može u potpunosti kontrolirati.

Korištenje HBA u borbi protiv varoe moglo bi pomoći u drastičnom poboljšanju zdravlja, vitalnosti i robusnosti pčela, koje pružaju neprocjenjive usluge ekosustavu kao oprašivači.

Kad je u pitanju hmelj postoje dvije vrste enzima: Alfa Kiseline i Beta Kiseline Većina ljudi su upoznata s alfa kiselina, ali ne i sa beta kiselinama. Moguće je i to razlog što se tako dugo čeka na masovniju primjenu hop beta kiselina u vorbi protiv varoze.

Cjelokupna promjena u ponašanju grinja izloženih HBA još dakako treba ispitati, ali studija je odličan primjer kako nam priroda pruža sve odgovore na naizgled složenih nepremostivih problema, dok smo u očuvanju biološke raznolikosti i sami voljni istražiti mogućnosti s pivom u ruci. (akarlovic)

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme