Veljača 18, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

GMO modifikacijaU video prilogu objavljenom na stranici YouTube Neil deGrasse Tyson odgovara na pitanje "Što mislite o genetski modificiranoj hrani?". Istaknuo je da genetski mijenjamo hranu već "desetke tisuća godina" da ne postoji razlog straha od hrane nastale u laboratoriju, bar ne više od one koja je nastala kroz selektivan uzgoj. GMO tehnologija, smatra on, plaši ljude samo zato što je ne razumiju u potpunosti. Ono što većina ne zna (misli na Amerikance), a trebali bi, je da je gotovo sva hrana koju kupite u dućanu genetski modificirana hrana (misli na Ameriku).

Neil deGrasse Tyson je inače napisao nekoliko knjiga o astronomiji, astrofizičar je i komunikator čija se riječ u Americi itekako poštuje, a genetika nije baš njegovo područje no ne odbacuje da ga ista financira u radu. U Kaliforniji je Demokratska stranka (Democratic Party) podržala prijedlog Zakona o označavanju GMO hrane. No to je samo skroman sramežljiv korak na tom dijelu svijeta. Da li ste ikad naime vidjeli predsjednika Obamu na primjer da podržava taj Zakon ili da se protivi GMO-u? Firme koje se bave GMO-om uglavnom su glavni izdašni financijeri političkih kampanja u Americi, pa je glupo smatraju političari na vlasti piliti granu na kojoj sjede.

GMO u Americi potiču uglavnom razni lobiji, stranke, intelektualci i razne interesne skupine, s druge strane farmeri su se na terenu suočili sa drugačijom okrutnom GMO stvarnošću od one na reklamnim kampanjama o GMO-u. No za njih je bilo kako tvrde prekasno jer nisu imali točne i pravovremene informacije o sadnji takvog sjemena i samim troškovima proizvodnje gledajući drugačije - dugoročno. Rijetko se navodi u javnosti podatak da su neki farmeri bankrotirali upravo zbog GMO sjemena, da su ih GMO sustavi doslovno isisavali dok nisu bankrotirali.

Neki političari u SAD-u još uvijek ne vjeruju u globalno zatopljenje (koje priznaje čak i gigant Mosanto) i tu nema velike razlike između konzervativaca i liberala, po tom se pitanju mnogo ni ne razlikuju od ovih "naših" i zastupaju stavove ovisno o smjeru vjetra i blizini izbora. Po pitanju GMO-a stvar je ista, ako se neki i protive na osobnoj razini to ne iznose javno ili objašnjavaju kako nisu kompetentni po tom pitanju. Neil deGrasse Tyson kao astrofizičar nema tih problema, netko treba financirati i astrofiziku.

Grist, američki neprofitni časopis koji objavljuje vijesti o okolišu sa sjedištem u Seattleu , Washingtonu proveo je neka svoja istraživanja i smatra GMO u načelu sigurnom hranom, no tvrdi da su njegove prednosti daleko precjenjene u znanstvenim opisima od onih koje nude. Grist.org naime proveo je svoja istraživanja po tom pitanju, čak cijelu seriju koju su naravno nakon toga javno objavili na svom web-u.

Zagovornici GMO-a pojašnjavaju kako je to pitanje, bar što se Amerike tiče sasvim regulirano, oni drugi pak smatraju kako je pitanje GMO-a sasvim neregulirani i stihijski se pristupa za razliku od nekih drugig stvari.

Treba postaviti pitanje tko ima koristi od GMO usjeva? Što je realno po pitanju GMO-a a što stvarnost? Što je genetički manipulizam, a što je to prirodni selektivni uzgoj ima li razlike? Znamo li dovoljno o alergiskim i drugim reakcijama organizama uzrokovanih GMO-om?

Činjenica je da tvrke koje potiču GMO danas uglavnom od njega imaju direktne koristi, kod pojedinaca po tom pitanju nema nikakve razlike. Monsanto, DuPont, Dow, Bayer i Syngenta ... to je top 5 tvrtki inače međusobno povezanih na sve moguće načine, a koje vrte ogromne novce po pitanju GMO manipulacija pa nije ni čudno da smatraju kako je GMO siguran. Poljoprivrednici koji su se sočili sa GMO nasadima tvrde kako je sjeme skuplje, kako se još uvijek treba trošiti sredstva za zaštitu, no s druge strane štete na radu odnosno prilikom obavljanja poslova.

 

 

 

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme