Veljača 22, 2018

The Best bookmaker bet365 Bonus

DalmatinaU organizaciji Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije 16. i 17. studenog u Splitu (hotel Zagreb, Duilovo) održat će se četvrti međunarodni pčelarski sajam - Dalmatina 2013, gdje će se na 60 štandova predstaviti veliki broj izlagača pčelarske opreme i pribora iz RH i susjednih zemalja.

Očekuju se izlagači iz Poljske, BiH, Slovenije i Srbije te će se prezentirati dostignuća u proizvodnji izvornih hrvatskih pčelinjih proizvoda. Osim bogatog izložbeno – prodajnog prostora, održat će se kao i uvjek na sličnim manifestacijama stručno edukativni skup i svečana dodjela priznanja najbolje ocijenjenim pčelarima na natjecanju u kvaliteti meda.

Odmah nakon svečanog otvorenja manifestacije predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović govorit će o pčelarenju fararovom košnicom, dok će docentica Ivana Tlak Gajger s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu otkriti najnovije rezultate znanstvenih istraživanja u vezi antibakterijskih svojstava dalmatinskih vrsta meda koje je napravljeno u u suradnji sa znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković. Budući da su se ulaskom RH u EU otvorile mogućnosti da se na europskom tržištu hrvatski pčelari predstave i kao proizvođači paketnih rojeva, Mladen Krstić iz Srbije prisutnima će približiti svoja iskustva upravo o tom segmentu pčelarske proizvodnje. Stručnjak iz područja genetike pčela doktor Aleksandar Uzunov će prisutnima pojasniti praktična iskustva u komercijalnoj proizvodnji matica upotrebom više tipova oplodnjaka, dok će hrvatski stručnjak za medonosno bilje Matija Bučar, uz mnoštvo prekrasnih fotografija i pregršt korisnih informacija, zatvoriti prvi dan stručnog skupa. Drugi dan predavanja otvara Franc Šivic iz Slovenije prezentacijom mogućnosti pčelarskog turizma na ovom području. Isto tako, njegov sunarodnjak Vlado Auguštin, stručni savjetnik u Slovenskom pčelarskom savezu, pokušat će objasniti na koje je sve načine moguće suzbijati jednu od učestalih pčelinjih bolesti (varoozu) tijekom ispaše. Osim docentice Ivane Tlak Gajger, iz Hrvatske će i Dario Frangen prisutnima obrazložiti diverzifikaciju pčelarske proizvodnje, a na kraju će voditelj stručnog programa Zlatko Tomljanović skup zaključiti predavanjem o vapnenastom leglu, bolesti koja se nakon 20-ak godina ponovno pojavljuje na većini pčelinjaka u RH i predstavlja noćnu moru pčelarima.

U suradnji s Agronomskim fakultetu u Zagrebu održano je i natjecanje u kvaliteti sortnih vrsta meda. Od sveukupno 45 uzoraka meda pristiglih na ocjenjivanje iz cijele Hrvatske, 16. listopada u svečanom dijelu programa najuspješnijim pčelarima bit će podijeljeno 10 zlatnih, 25 srebrnih i 10 brončanih medalja, a ujedno ćemo saznati i tko je medni šampion Dalmatine 2013.

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme