Bolesti i liječenje pčela
Mravlja kiselina (formic acid)

Mravlja kiselina (formic acid)

Mravlja kiselina (formic acid) je danas uz oksalnu (oxalic acid) kojom se tretiraju pčele samo kada nema legla najraširenija kiselina u borbi protiv grinje varroe u pčelarstvu. Upotreba mravlje kiseline kreće se od 15% – 85% koncentracije, uz napomenu da kod tretiranja većim koncentracijama mravlje kiseline od 65% može doći do klupčanja matice tako da je sigurnija upotreba 15% koncentracije u dugotrajnom tretmanu.

Mravlja kiselina je prirodni sastojak meda ali samo u određenom omjeru tako da tretiranje treba vršiti izvan glavnih mednih paša jer se njenom upotrebom omjer u medu može povećati. Tretman kod nižih temperatura se ne preporuča jer je tada isparavanje kiseline upitno/usporeno. Tada se preporuča upotreba organskih kiselina poput recimo Oksalne kiseline.

Sam tretman vrši se nakon glavnih pčelinjih paša na vanjskim temperaturama od 12-25°C najbolje je početi ga krajem dana – predvečer. Postoji nekoliko načina tretmana, a svi su bazirani na postepeno isparavanje mravlje kiseline unutar same košnice. Tako možemo tretman vršiti isparivačima mravlje kiseline, stavljanjem isparivača (spužva – spužvastih krpa) na podnice, direktno na okvire, ili između samih okvira.

Jedan od načina tretmana je i stavljanje karnistera sa 15% koncentracijom u prostor nastavka ili polunastavka ispod ili iznad. U svim tretmanima tremanima onemogućiti pčelama direktni dodir sa samom kiselinom te lagano višednevno isparavnje kiseline.

  • Miješanje i rjeđanje kiseline:
  • Mravlja kiselina 85% rjedimo na 60%

Nepotreban je strah pojedinih pčelara od rijeđenja kiselina, samo kao i kod drugih sredstava treba biti oprezan i pridržavati se uputa za korištenje.

  • Koncentracija x volumen = iznos
  • Volumen otopine ne mijenja količinu otopljene tvari
  • Početna koncentracija (C ¹) puta (x) početni volumen (V ¹) mora biti jednak konačnoj koncentraciji (C ²) puta (x) konačni volumen (V ²):

Dakle … C ¹ x V ¹= V ² x C ² …….. brojčano bi to izgledalo ovako 0,85 x 1 = 1,41 x 0.6 (znači na 1 litar 85% mravlje kiseline dodaje se 0,4litara mekane / destilirane vode)

Ukoliko niste sigurni u koncentraciju mravlje kiseline tada umjesto da rijedite napamet koristite izračun pomoću specifične težine.

Približna specifične težine u gramima za jedan mililitar: 65% mravlja 1.150 • 85% mravlja 1.200 • 95% mravlja 1.230 • voda 1.000 g

UVIJEK SIPAMO KISELINU U VODU, NIKAKO OBRNUTO! Koncentracije mravlje kiseline od 62-68% nisu kritične za pčele i tretman će sa tim koncentracijama biti uspješan.

Brzi tretman mravljom kiselinom:
Na slikama je prikazano nekoliko načina primjene mravlje kiseline nazvane “šok terapija”. Radi se o krpama 20×20 centimetara koje natopimo mravljom kiselinom. Sam postupak ponavljamo 2-3 puta 60 % mravljom kiselinom iznad i između okvira u periodu od 7 dana [80% mravlja kiselina primjenjuje se umetanjem spužvice na podnicu].

Brzi tretman ima svojih nedostataka poput: burne reakcije pčela, prestanak zalijeganja matice i slično. Uz pretpostavku da vaša kolonija pokriva 10 okvira računajte 2 ml. po okviru pčela iako pojedine literature navode i količine od 3ml. po zaposjednutom okviru, iznad 3 mililitara ne bi trebalo ići.

Primjer brzog tretmana mravljom kiselinom u zajednici sa zaposjednutih 10 okvira pčela.

  • dan prvi …stavljamo spužvastu krpu u košnicu (vidi sliku 1 desno) pažljivo ubrizgamo po cijeloj površini 20ml 60% kiseline.
  • dan četvrti … pažljivo ubrizgamo po cijeloj površini 20ml 60% kiseline.
  • dan sedmi … pažljivo ubrizgamo po cijeloj površini spužve 20ml 60% kiseline
  • dan deseti … uklonimo spužvu iz košnice kako je pčele ne bi počele propolizirati ili iznositi iz košnice.
  • Postavljanje vrećice sa mravljom kiselinom na okvire video:

Dugotrajan tretman mravljom kiselinom:
Kod dugotrajnih tretmana koriste se dva načina isparavanja kiselina:

  • isparavanje pomoću isparivača (60-70 mravlja kiselina
  • isparavanje
  • Slika gore prikazuje primjere upotrebe mravlje kiseline dugotrajnim tretmanom obično 15-20% mravljom kiselinom. Ukoliko na košnici posjedujemo duboke podnice posudu možemo staviti i u nju što nam olakšava posao jer ne trebamo podizati ni otvarati samu košnicu.

Takav tretman traje oko 25 dana. Prednosti dugotrajnog tretmana su smanjivanje troškova rada i puta na pčelinjak jer se koncentracija kiseline ravnomjerno održava u košnici samostalno kroz duže vremensko razdoblje.

Reakcije pčela za razliku od brzog tretmana zbog slabije koncentracije gotovo da i nema. Sporiji tretman osobito dolazi do izražaja kada u pojedinim danima kada trebamo vršiti tretmane same temperature znaju doseći 30 pa i više °C.

Varroa podnice:
Kod bilo kojeg tretmana protiv varroe danas, potrebno je posjedovati varroa podnice kako se eventualno nakon ili za vrijeme tretmana preživjela grinja ne bi u socijalnom kontaktu sa pčelom ne bi ponovo vračala i ugoržavala njen opstanak i time samu učinkovitost tretmana. Osim kod samih tretmana ove su se podnice pokazale vrlo učinkovite i za kontrolu prirodnog pada varroe u košnici.

Isparavanje mravlje kiseline:
Treba imati u vidu da sve tekućine na različitim temperaturama ne hlape podjednako. Na većim će temperaturama većina njih hlapiti brže dok će na nižim hlapiti sporije! Tako je i kod mravlje kiseline odnosno tretmama mravljom kiselinom.

Na slici gore je prikazana okvirna tablica tretmana protiv varroe, količine po LR nastavku [10 okvira] i okvirne količine isparavanja.

Sigurna / preporučena primjena mravlje kiseline kod tretmana varroe je od 15-27°C.

Primjena mravlje kiseline šok terapijom “4×4”. 7 ml (koristiti plastičnu špricu-injekciju) 60 % otopine svaki dan tijekom 4 dana, a tih se 4 dana ponavlja 4 puta kako bi se pokrile sve pčele i svo leglo dakle ukupno 28 dana.

Između svakog od 4 tretmana se radi stanka od 4 dana. Na slici ispod prikazano je 4 dana stanka.
Stavimo li dakle 4 tada je 4×4=16 i između 3×4=12 pa dobijemo 16+12=28

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings