Oksalna kiselina
Oksalna kiselina u rukama educiranog pčelara i u pčelarstvu današnjice spada u jedan od najučinkovitijih i najbezopasnijih zimskih tretmana varoze u svijetu. Grinja varroa na nju ne stječe nikakvu otpornost, a neke su znanstvene svjetske studije pokazale kako samo jedan tretman zimi smanjuje broj varroe do stvarnih zavidnih 84% bez ikakvih posljedica za pčele, maticu i pčelinje leglo. Naravno taj postotak donekle ovisi i o educiranosti pčelara te njegovom načinu samog tretmana.
Prednost oksalne kiseline je da pčele na nju ne stvaraju otpornost, već otopina razara probavni sustav grinje i time ju onemogućuje njezinu prehranu pa tako varroa umire od gladi.
Dakle, oksalna kiselina kao takva prema tome svakako danas spada u obećavajuću metodu suzbijanja varoze kod pčela iz nekoliko razloga:
- Jeftina je
- Lako dostupna
- Ne uzrokuje nikakvu toksičnost kod pčela
- Ne ostavlja rezuide u proizvodima
- Jednostavna je za primjenu i skladištenje
- Uz mjere opreza potpuno sigurna za pčelara
- Kod pravilne primjene ne postoji gubitak matice kao kod nekih drugih metoda suzbijanja
- Kod pravilne primjene ne postoji gubitak legla kao kod nekih drugih metoda suzbijanja
- Kod pravilne primjene ne postoji gubitak pčela kao kod nekih drugih metoda suzbijanja
Nanosi se u suzbijanju varoze pčela:
- ukapavanjem između okvira
- špricanjem direktno po pčelama
- isparavanjem pomoću isparivača.
Oksalna kiselina uz pravilno doziranje i upotrebu ima i veliku efikasnost prema nekim podacima od 95-99% kod tretiranja bez legla što je vrlo bitno želimo li da pčele mirno prezime do proljeća.
Tretiranje oksalnom kiselinom vrši se tijekom zime jednom, pred zimu kada nema legla od sredine listopada do sredine ili kraja studenog ovisno o podneblju gdje se nalaze košnice kada je temperatura tik iznad 0°C pa sve do nekih 10°C.
Pripema oksalne kiseline za ukapavanje / špricanje:
- 100g oksalne kiselne
- 1,5 litare vode
- 1,5 kg šećera
Pripremljena otopina je dovoljna za 60-70 košnica i treba ju iskoristiti unutar max. 4-5 dana od datuma pripreme. 25-35ml. je dovoljno za jednu pčelinju zajednicu ovisno o jačini / količini pčela koje tretiramo.
Budite svjesni da kod priprema vrlo malih količina (npr. za samo 2 zajednice) lako možete dobiti pogrešne koncentracije zbog primjerice greške u očitanju kuhinjske vage. Zbog toga razmislite o izradi količina od bar:
- 0,5 litara vode
- 0,5 kg šećera
- 37,5 grama oksalne kiseline
Protivnici oksalne kiseline su najčešće ili needucirani pčelari ili oni kojima smetaju prve dvije stavke iz gornjeg popisa i to uglavnom zbog interesnih aktivnosti kod suzbijanja varoze pčela. Ne zaboravimo činjenicu kako se oko svake nevolje skupe profiteri koji na tuđoj nevolji vide dodatan prihod.
Ukoliko vam je ta količina prevelika za vaš pčelinjak pokušajte ju podijeliti sa nekim od manjih pčelinjaka u vašem susjedstvu. Trajnost takve pripremljene smjese u hladnim prostorijama je otprilike 6 mjeseci, no kad jednom krenete sa zagrijavanjem, jer treba grijati prije ukapavaja, najbolje je smjesu utrošiti odmah.
Primjena Oksalne kiseline pomoću sublimatora:
Ovo je dakako nešto agresivniji tretman, kako za pčelara tako i za same pčele. Prilikom takva tretmana varroe oksalnom kiselinom primjena je kroz leto košnice.
- 1 gram oksalne kiseline koristimo za 10 okvira, 2 grama za košnicu sa 20 okvira.
- Stavimo 1 ili 2 grama oksalne kiseline (slika 1) u posudicu
- Stavimo sublimator kroz leto u košnicu (slika 2)
- Leto zatvorimo spužvicom ili krpicom tako da oksalna kiselina zahvati kompletnu košnicu uključujući okvire i unutrašnje bočne stranice košnice (slika 3)
- Sublimator prikopčamo na akumulator 12V ili preko struje sa ispravljačem napona (slika 4)
- Nakon 2-3 minute vadimo sublimator i leto ponovo u cjelosti zatvaramo spužvicom ili krpicom da te ostavimo da djeluje cca:10 minuta
- Sublimator ispiremo u unaprijed pripremljenoj posudici s vodom (slika 5)
Primjena ukapavanja Oksalne kiseline po ulicama:
Primjena osalne kiseline moguća je ukapavanjem tekućine po ulicama [između okvira] direktno po pčelama. Za ukapavanje možemo koristiti veće injekcije [preciznije] ili još jednostavnije priručnu štrcaljku kojom možemo brže proći sve košnice što je važno ukoliko se na pčelinjaku nalazi veći broj košnica. Na donjem video insertu preuzetog sa youtube.com prikazan je postupak štrcaljkom. Vrh [izlaza] štrcaljke podesimo tako da ne stvara maglu već da tekućina slobodno izlazi u laganom mlazu. Kako se radi o vrlo malim količinama koje se primjenjuju dobro je za neiskusnije pčelare praksu
Korisnost oksalne kiseline u svijetu se prije svega pokazala kod sredstva za uklanjanje rđe, kod izbjeljivanja i čišćenja. Prema propisima EU upotreba joj je dozvoljena u bio ili eko pčelarstvu. Oksalna kiselina ( oxalic acid ) vrlo se lako rastvara u vodi i u malom je postotku prirodan sastojak meda. Oksalnu kiselinu prirodno također nalazimo i u čokoladi, kakau, čaju, rajčici, krumpiru, špinatu, bademima… Prema propisima EU upotreba joj je dozvoljena u bio ili eko pčelarstvu.
Video prikaz tretmana oksalnom kiselinom: