Medonosno bilje
Bagrem – Robinia pseudoacacia

Bagrem – Robinia pseudoacacia

Izvorni oblik bagrema  (Robinia pseudoacacia) potječe iz Sjeverne Amerike, ali raširen kao invazivna biljna vrsta u Europi već nekoliko stotina godina i djelomično je zauzeo brojne neodržavane šume Republike Hrvatske.

Bagrem je značajna medonosna biljka u Hrvatskoj, pogotovo u kontinentalnom dijelu zemlje. Bagremov med je cijenjen zbog svoje svijetle boje, nježnog okusa i arome te sposobnosti dugog skladištenja bez kristalizacije. Osim što se lako šiti bagrem vrlo brzo raste i doseže visinu između 12 i 30 metara. Ima labavo zaobljenu krošnju u obliku kišobrana. Cvijet bogat nektarom razvija na mladim granama između svibnja i lipnja, od šeste godine nadalje.

Cvijetovi tvore velike bijele grozdove dužine do 25 centimetara jakog mirisa. Insekti pa tako i medonosne pele vole cvjetove robinije koji obiluju nektarom, no u slučajevima pojave toplih vjetrova lučenje nektara naglo posustaje.

Biljka podnosi sve naše klimatske uvijete te topla i sušna ljeta. Iako treba puno sunca i više voli sunčana i vrlo svijetla mjesta samo stablo uspijeva i u polusjeni. Stablo se može nositi s pjeskovitim, kao i vapnenastim ili ilovastim tlima.

pčelarstvo

Pčelari robiniju sade posebno kao pčelinju pašu za “bagremov med ” obično je to zapravo med od robinije koje kod većine pčelara predstavlja glavnu godišnju pašu.

Bagrem je značajna medonosna biljka u Hrvatskoj i važan izvor hrane za pčele.

Vrlo tvrdo i otporno drvo robinije kad naraste često se koristi za vrbove stupove, mostove, igrališta i druge drvene konstrukcije na otvorenom. Kiša je važna za rast i razvoj biljaka, uključujući i bagrem. Ako ne bude dovoljno kiše tijekom njenog rasta, biljka može patiti od nedostatka vlage, što može utjecati na njezino kasnije medenje.

Bagrem ne medi uvijek i u svim uvjetima, bagremov će cvijet će najbolje mediti kad tijekom cvatnje ima dosta sunca i topline – kako danju tako i noću. Ako tijekom cvatnje bude prečeste kiše, to može utjecati na smanjenje broja pčela koje izlaze iz košnica i sakupljaju nektar, a ako kiša jako pada, to može sprati nektar iz cvjetova bagrema prije nego što ga pčele uspiju skupiti, što će bitno smanjiti količinu meda koji se može dobiti od bagrema.

pčelarstvo

Bagremovo drvo je do prve cvatnje mekano, lagano i lako se lomi, a ima i nisku kalorijsku vrijednost kad se koristi kao ogrjevno drvo. Iako kao vrsta koja dobro podnosi sušu, bagrem se često sadi kao zaštitna barijera protiv erozije tla i sušenja. Također, njegovo drvo koristi se u proizvodnji namještaja i drugih predmeta od drveta, dok se troska (ostaci drveta nakon obrade) koristi kao izvor energije u industriji i domaćinstvima.

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings