Novosti
Kontaminacija proizvoda u pčelarstvu

Kontaminacija proizvoda u pčelarstvu

Standardni zagađivači okoliša prvi su na udaru po tom pitanju. Tu spadaju: teški metali, olovo, kadmij, živa, radioaktivni izotopi, organski zagađivači, pesticidi (insekticidi, fungicidi, herbicidi i baktericidi), patogene bakterije, genetski modificirani organizmi…

U drugi dio spada kontaminacija unutar samog pčelarstva. Među glavne spadaju akaricidi: lipofilni sintetički spojevi, netoksične tvari poput organske kiseline i komponenata eteričnih ulja; i antibiotici koji su zabranjeni za kontrolu ili liječenje bolesti pčela. Uglavnom tetraciklin, streptomicin, sulfonamida i kloramfenikola.

Ostale supstance koje se koriste u pčelarstvu imaju vrlo malu ulogu: para-diklorobenzen koji se koristi se za kontrolu voskova moljca i kemijskih repelenata. Preispituje se stupanj onečišćenja s različitim zagađenjem svih proizvoda u pčelarstvu: meda, peludi, pčelinjeg voska, propolisa i matične mliječi.

Timol je sredstvo koje se koristi u ekološkom pristupu. Možemo li zagaditi proizvode timolom? Naravno da možemo. Ali pravilnom upotrebom, prema uputama proizvođača, naravno ne.

Ostaci voska i meda nakon Apilife VAR ® tretmana
(Stefan Bogdanov, Anton Imdorf and Verena Kilchenmann)

Sažetak: Ostaci timola u medu nisu se povećavali s povećavanim brojem tretmana i variraju između 0,02 do 0,48 mg · kg -1 s prosječno 0,15 mg · kg -1 (n = 29). Prag okusa timola u akaciji i medu reprezentacije bio je između 1,1 i 1,6 mg · kg -1.

Općenito, upotreba varroakida u pčelinjim zajednicama ostavlja vrstu ostataka u raznim pčelinjim proizvodima. Među različitim dostupnim sredstvima, u medu i pčelinjem vosku obično se pronalaze tri sastojka:

  • bromopropilat (Folbex VA Neu)
  • kumafos (Perizin, Asuntol)
  • fluvalinat (Apistan, Klartan, Mavrik)

Ove kemikalije su topljive i nepostojane u mastima, te se stoga za razliku drugih na primjer timola, oksalne ili mravlje, akumuliraju i množe kao rezuidi u pčelinjem vosku tijekom godina liječenja pčela. Kroz proces difuzije, ti sastojci migriraju iz saća voska u uskladišten med.

U njemačkom medu prema dostupnim i provjerljivim podacima, najčešće je pronađen varroakid kumafos čak 28%. Bromopropilat je detektibilan, ali sa bitno smanjenom frekvencijom 11%.

Zbog visoke čvrstoće vezanja u pčelinjem vosku, otkrivanje fluvalinata relativno je rijetko u medu (1%).

Svi ostaci su pronađeni s niskim razinama. Drugi sastojci sa sličnim kemijskim ponašanjem danas igraju gotovo nevažnu ulogu kao ostaci meda, pčelinjeg voska i propolisa uslijed vrlo male količine upotrijebljenih sastojaka (akrinatrin, flumetrin) ili nestabilnosti (amitraz). © Inra / DIB / AGIB / Elsevier, Pariz

Klaus Wallner, Sveučilište Hohenheim, Landesanstalt für Bienenkunde, kolovoz-von-Hartmann-Str.13, 70593 Stuttgart, Njemačka

Ključne riječi: #Apis mellifera #varoza #varoznost #varroa #pčelinji proizvodi #ostatci #rezuidi

Napomena: Ovaj članak je obrađen iz sažetaka sadržaja objavljenih tekstova udruge pčelara i građana „Pčelarstvo On-Line” sastavljen je za slobodnu distribuciju bez izmjena sadržaja. U Varaždinu 23.11.2018.

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings