Novosti
Kristalizacija, dekristalizacija, čuvanje i konzumiranje meda

Kristalizacija, dekristalizacija, čuvanje i konzumiranje meda

Mnogo pitanja nam stiže u udrugu o konzumaciji, dekristalizaciji i čuvanju meda, pokušat ćemo ovdje odgovoriti na sva. Dakle kao kupac kupili ste med no ne znate što dalje, kako ga čuvati ili konzumirati? Treba li ga čuvati u frižideru? Ima li med rok trajanja? Što kad nam se med stvrdne – kristalizira? Smeta li medu sunčeva svjetlost? Do koje temperature smijemo grijati med u čaju ili nekom toplom napitku?

Med je namirnica koju ne treba čuvati u frižideru jer hladnoća može utjecati na njegovu prirodnu teksturu i sam okus. Preporučuje se čuvanje meda na sobnoj temperaturi, svakako na nekom suhom i tamnom mjestu, poput u ormariću ili smočnici no treba paziti da je dobro zatvoren jer je med izrazito higroskopan, tj. upija i zadržava vodu iz svoje okoline (npr. vlagu iz zraka). Dugoročno to nije dobro, dakle ako se čuva duže vrijeme. Posebno ne ako u istoj prostoriji držite npr. namirnice koje ispuštaju mirise poput kiselog zelja i sl. Tada uz vlagu iz zraka med upija i te mirise i to do te mjere da može postati neupotrebljiv.

Smeta li medu sunčeva svjetlost?

Naravno medu smeta izravna sunčeva svjetlost koja također može utjecati na kvalitetu meda. Stoga se preporučuje čuvanje meda u tamnim ili staklenim posudama izvan doticaja sa sunčevom svjetlošću. Sve to s ciljem kako bi se spriječilo izlaganje sunčevoj svjetlosti. Nažalost ni mnogi pčelari ne paze na taj detalj pa širom obale imamo priliku svjedočiti kako prodaju turistima med koji cijeli dan stoji na visokoj vanjskoj temperaturi pa i na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Takav med mijenja okus i postaje neupotrebljiv za ljudsku prehranu jer može doći do drastičnog povećanja HMF-a u medu a koji nastaje dehidracijom fruktoze i glukoze. Preporuka naše udruge je da izbjegavate takvu kupnju.

Kristalizacija meda je normalna pojava

Neki ljudi misle da je kristalizacija znak da med ne valja i kako se med ‘ušečerio’ zbog prisustva konzumnog šećera. Pogrešno! Ispravno je reći da je med kristalizirao, a ne ušečerio.

Ako se med čuva dulje vrijeme i počinje kristalizirati, to nije znak njegove loše kvalitete već njegovog prirodnog stanja bez obzira na vrstu meda. Kristalizacija je prirodni proces i samo ukazuje na to da je med visokog kvaliteta i da sadrži više glukoze nego fruktoze. Svaki med, a ovisno o vrsti, prije ili kasnije kristalizira – čak i u košnicama. Računa se kako je idealna temperatura za kristalizaciju meda je između 10 i 21°C, a prema našim iskustvima najbrža je na 15-17°C.

Smeta li vam kruto stanje meda tada se med može lagano zagrijati u posudi s toplom vodom kako bi se ovisno o stupnju same kristalizacije vratio u svoje tekuće stanje. Važno je napomenuti da se med ne bi trebao zagrijavati iznad 40°C kako ne bi izgubio vrijedna nutritivna prirodna svojstva.

Koliki je rok trajanja meda?

Med u pravilu nakon vađenja i pravilnog skladištenja nema rok trajanja, no nakon punjenja i prodaje računa se da ga je najbolje upotrijebiti do dvije godine od datuma punjenja u staklenku. To je zakonska sigurnosna mjera zbog nemogućnosti kontrole čuvanja meda nakon punjenja i same prodaje kranjem kupcu iz gore opisanih razloga.

Do koje temperature smijemo grijati med u čaju ili nekom toplom napitku?

Med se ne preporučuje zagrijavati na visokim temperaturama jer visoka temperatura može uništiti korisna svojstva meda, kao i promijeniti njegov okus. Idealna temperatura za dodavanje meda u čaj ili drugi topli napitak je oko 40-45°C.

Česta briga kupaca je da pri dodavanju meda u vruću vodu stvaraju uvjete da med postane otrovan. Ne brinite – to se neće desiti. Temperature do kojih dolazi kada se med dodaje čak i u kipuću vodu nisu dovoljno dovoljno visoke da promijene kemijsku strukturu meda na način da se otrujete. Zato budite sigurni kako će vaš čaj s medom ili vaš čaj od meda biti savršeno siguran za da bezbrižno uživate u konzumaciji.

Koja je pH vrijednost meda?

Med je kiseli – to jest, med ima kiseli pH koji je na razini koja se smatra dovoljno niskom da spriječi rast mikroorganizama. PH razina meda može varirati ovisno o vrsti meda i njegovom podrijetlu. Tipično, med ima pH razinu između 3,4 i 6,1 Na temelju nekih mjerenja i provedenih analiza ona je najmanja na medu amorfe i vriska kojima je pH oko 3,6-3,7 dok je najviša na kestenovom ovisno o lokaciji kod kojeg je pH otprilike 4,5-4,8.

Važno je napomenuti da pH razina meda može utjecati na njegov okus, teksturu i rok trajanja. Med s nižim pH ima tendenciju da bude deblji i viskozniji, dok med s višim pH ima tendenciju da bude tekući. Osim toga, med s nižom razinom pH ima tendenciju duljeg roka trajanja jer je manje osjetljiv na rast bakterija.

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings