
Pčelari HPS 112 ostvaruju i popust na preradi voska
Stoljećima je pčelinji vosak bio cijenjen kao najbolji materijal za izradu svijeća, do pojave jeftinih voskova na bazi nafte, loja (topljena životinjska mast) korištenih za jeftine svijeće. Još su drevni zlatari i obrtnici znali su kako od voska formirati osjetljive predmete i kasnije ih baciti u plemenite metale.
Pčelinji vosak proizvode pčele i on im služi za izgradnju ćelija koji koriste za smještaj njihovog legla i skladištenje peluda i meda. Danas je teško kod dobavljača pronaći pravi pčelinji vosak posebno je to problem kod malih lokalnih pčelara koji tek počinju sa pčelarstvom pa nemaju voska na zalihi. Oni se moraju osloniti na kupljene količine proizvedene iz pčelinjeg voska koji prodaju veliki komercijalni pčelari ili trgovci pčelarskom opremom.
Novim dogovorom koordinacije Hrvatske pčelarske službe 112 – HPS 112, svi pčelari unutar koordinacije ostvaruju popust u iznosu od 1 kn na kilogram dostavljenog voska za obradu u toplo valjane satne osnove obrađene i proizvedene na mašinama OPG Kristijan Dubravac.
Popust se ostvaruje predočenjem članske iskaznice koja na sebi ima QR kod za provjeru kao i samim upisom u aplikaciju Hrvatske pčelarske službe 112.
OPG
Kristijan Dubravac
OPG Kristjan Dubravac u kontaktu s vama organizira prijevoz voska i nakon toga samu dostavu proizvedenih satnih osnova.
Treba znati kako riječ vosak opisuje veliku raznolikost tvari biljnog i životinjskog podrijetla, kao i umjetne proizvode koji su uglavnom naftni derivati.
Međutim, prirodni voskovi nisu pojedinačne tvari, već mješavina raznih dugolančanih masnih kiselina i raznih drugih sastojaka, ovisno o njihovom podrijetlu.
Svaki vosak stoga ima jedinstvena fizikalna i kemijska svojstva koja se iskorištavaju u mnoštvu primjena. Konkretno, vosak iz pčele ima izuzetno širok spektar korisnih primjena i zauzima vrlo poseban položaj među voskovima.


Djevičanski pčelinji vosak, odmah nakon izlučivanja, razrađen i oblikovan u košnici je bijel. Upotrebom i manipulacijom postaje sve tamniji pa i unutar košnice utjecajem ostataka peludi i ličinki. Neobrađeni pčelinji vosak dolazi nam u različitim nijansama žute. Čisti bijeli pčelinji vosak koji možete pronaći na tržištu uvijek je bio prethodno izbijeljen.