Tretmani vinograda nanose velike gubitke pčelinjem fondu!
Studija iz Južne Australije otkrila je da pčele i ostali oprašivači aktivno sudjeluju u spremnosti za oplodnju cvjetova vinove loze tijekom faze cvatnje, a koji povećava prinos peludi za 70% u odnosu na prikupljanje peludi iz cvjetova nakon razvoja sitnih zelenih sfera poznatih kao “kaliptra”.
Ljudi obično ne izjednačavaju pčele s vinogradima. Zapravo, mnogi od njih nemaju pojma o važnosti pčela kada je riječ o proizvodnji grožđa.
Upamtimo: Pčele, i drugi insekti / oprašivači, se mogu naći u vinogradima tijekom nekoliko faza rasta vinove loze, ali uglavnom tijekom razdoblja cvatnje vinove loze i cvjetanja korova / pokrovnih kultura.
Prije upotrebe sredstva za prskanje svi bi trebali prvo pročitati upute za upotrebu, uvjeriti se da li je sredstvo otrovno ili ne za pčele i ostale oprašivače. Vinogradari u ovom periodu prskaju vinograde insekticidima protiv grozdovog moljca i američkog cvrčka, a voćari prskaju voćnjake insekticidima.
Sve to je štetno za pčele!!!
Prije prskanja vinograda, ali i ostalih nasada, najmanje dva dana prije tretiranja treba obavijestiti okolne pčelare ili ako ne direktno bar preko sredstava priopćavanja i pčelarskih udruga na nekom području jer su tretmanima ugorožene sve pčele i svi pčelinjaci u krugu od pet kilometara!
Kako se vinogradari i voćari, a nema razlike ni kod ostalih poljoprivrednika, uglavnom ne pridržavaju navedenih uputa tako je i došlo nedavno i do velikog pomora pčela u dijelovima Međimurske županije – upravo zbog nestručnog trovanja pesticidima i nepridržavanja mjera prilikom tretmana.
Pčelari godinama upozoravaju na prskanje bilja u vrijeme cvatnje, što je zakonski zabranjeno, te mole sve voćare i vinogradare da se pridržavaju uputa o upotrebi, odnosno da prije upotrebe sredstva za prskanje (pesticid, fungicid, herbicid) pročitaju je li sredstvo otrovno za pčele.
Insekticidi se ne koriste u fazi cvjetanja voćaka jer je njihova upotreba u toj fazi neopravdana, a tretiranja vrše ako su potrebna u ranim jutarnjim ili večernjim satima. U slučajevima kad u nasadima vinograda ima cvatućeg bilja, prije prskanja trebalo bi ih pokositi kako bi se smanjio broj pčela na tretiranoj površini ali i u preletu.
Vinogradi ne cvatu na način kao neke druge cvatuće biljne vrste. Cvjetovi vinove su uglavnom neugledni no oprašivačima nude pelud potreban za razvoj legla. Nakon cvatnje vinove loze dolazi do oslobađanja peludnih zrnca koja se dalje djelomično posredstvom vjetra djelomično putem kukaca raznose dalje po vinogradu.
Nekoliko praktičnih savjeta o zaštiti pčela prilikom prskanja vinograda:
- pokušajte ne prskati tijekom razdoblja cvatnje
- ako je potrebno suzbiti bolesti ili štetnike tijekom cvatnje, obavijestiti pčelare i prskati kad su pčele u košnicama (vrlo rano ujutro ili kasno navečer) sredstvima neotrovnim za pčele
- pokosite prije prskanja cvjetnice unutar i oko vinograda, prije nego što upotrijebite srestva koja su opasna za pčele
- prilikom prskanja spriječiti da sredstvo razlijeva i prenosi u okoliš
- točno slijedite upute proizvođača
Iako neugledni, pčele ih poput ostalih kukaca posjećuju, posebno na lokacijama na kojima je podloga vinograda travnata ili posijanom djetelinom.
Opasnost prskanja insekticidima naravno prijeti i pčelama u preletu ali i pčelama koje posjećuju zagađena pojilišta nakon nestručne pripreme sredstava ili kad se ista nakon prskanja odbacuju u prirodu!
Kad razmišljate o vinogradarstvu, možda odmah ni nećete pomisliti na pčele jer one kao takve nisu ključne ni nisu prijeko potrebne u proizvodnji grožđa. Međutim, pčele su itekako bitni organizmi u vinogradima i zapravo imaju važnu ulogu u proizvodnji vina. Osim što pčele za leglo koriste pelud, posjećuju i biljke koje rastu oko vinove loze, a presudne su za zdrav okoliš vinove loze i kao takve trebaju pčele da bi ih oprašile.
Neki, neinformirani ljudi uglavnom, tvrde da pčele mogu naštetiti bobicama. Na način da pčele piju sok iz bobica zrelih grožđa. Međutim, pčele dokazano je ne grizu grožđe da bi dobile sok niti je to za njihove zalihe dobro. Ako zrele bobice grožđa imaju pukotinu, ako ih ošteti ptica, neki drugi insekt ili prirodnog puknu, pčele mogu na zrelom grozdu isisati sok iz grožđa, inače to nije moguće.
Pčele i vinogradi:
G. Adam Talan piše u Hrvatskoj pčeli od IX. god 1932. godine svoja opažanja:
“Ja sam već u godini 1929. bio započeo s ispitivanjem ukoliko bi se pčelice mogle označiti kao štetočine u vinogradima, pa sam opažanja nastavio u jeseni g.1930. i 1931. u Klosterneuburgu (A) sa prof. ing. Planhom.
Kod tih opažanja naročita je pažnja skrenuta tome da li pčelica u stanju oštetiti jednu cijelu jagodi na grozdu ili cjeli voćni plod. Pokusi su vršeni u školskom vinogradu u Klosterneuburgu. Pored leta na ulazu u košnicu nastavljeni su grozdovi koji su bili oštećeni, bilo nagriženi bilo s napuklim bobicama pa se već prvog dana dokazalo da su samo napadnute jagode koje su od ptica, grozdovog moljca ili osa prije otećene jer je samo na tim mjestima pčelica nastavila sisati sok. Sve jagode koje su bile neoštećene ostale su i od pčela nepovrijeđene.
Za istraživanje uzeli smo grožđe od ‘Zelenog Veltlinca’ koji je u tamošnjim vinogradima najveć raširen, zatim ‘Sylvaner’, te osobito s finom kožicom proviđeni ‘Sauvignon’.
U godini 1931. pokus je ponovljen na sljedeći način: 13. listopada stavljeni su u jednu vrlo jaku sa pčelama napučenu košnicu: na jednu stranu okvir sa grožđem svih navedenih vrsta, od kojih su prije odstranjene sa svom mogućom točnošću sve ozljeđene bobice, a sve ostavljene u košnici bez diranja tri dana.
Nakon tri dana pregledano je pa ustanovljeno da su pčele sav domenuti med upotriebile, dok su se na grožđu samo šetale, bez da je bila i jedna jagoda oštećena.
Četvrti i peti dan istio, te je tako ostalo sve do 27. listopada kada je grožđe posvema neozlieđeno izvađeno.“
—Korišteni članci—————————————————————-
Hogendoorn, K., Anantanawat, K. & Collins, C. Cap removal by honey bees leads to higher pollen rewards from grapevine flowers. Apidologie 47, 671–678 (2016).
Why Biodynamic Vineyards Keep Bees by Nick Hines, on VinePair.
Pollinators and Pennsylvania Vineyards, by Lee Stivers, at Penn State Extension, Washington County (online)
Why are bees important to vineyards, by Fantesca Estate & Winery team
Slika: Pčelarstvo online