Novosti
Usporedba veličine jajašaca kod Apis mellifera

Usporedba veličine jajašaca kod Apis mellifera

Početak razvoja ličinke najosjetljivije je razdoblje tijekom uzgoja matice, to je kasnije presudno i utječe na kvalitete uzgojenih matica. Iako genetika pčela ima utjecaja na ponašanje pčelinjih zajednica, no na činjenicu zašto neka zajednica donosi više, a neka manje meda više utječe veličina položenog jajašca. Ona kod iste matice, kako to pčelari najčešće misle, ne mora biti i nije ista tijekom cijele sezone. Osim toga, veličina položenog jaja utječe ne samo na matice kod Apis mellifera nego i kod radilica.

Usporedba veličine jajašaca koja polaže Apis mellifera L i izliježenih matica i radilica

Zbog čega se se iz krupnijeg jajeta izlijegu kvalitetnije matice, ne treba objašnjavati posebno odgovor je biološke prirode.

Veličina na tisuće oplođenih jajašaca koje matica matica Apis mellifera zaliježe tijekom 5 mjeseci mjerio je Hejtmanek (1961) i Jordan (1961). Henderson (1992.) je usporedio veličinu oplođenih i neoplođenih jajašaca koje su položile dvije matice tijekom 2,5 mjeseca.

Prema podacima koje je dobio Borodachev (1973), matice uzgajane iz težih jaja bili su teže i imali više ovariola od onih iz lakših. Težina jaja donekle je utjecala i na vanjske karakteristike radilica. Isto su utvrdili i prema mjerenju Bilash i suradnika(1985). Proučavanjem su došli do podataka kako kolonije u kojima su matica uzgojene iz težih jajašaca proizvode više meda od onih gdje su bile matice izliježene iz lakših jajašaca.

Kako sitno i krupno jajašce ima potpuno istu količinu genetskog materijala u njima, ako su jajašca iste veličine, nema ni bitne razlike koja utječe na prinos meda neke zajednice / pčelinje kolonije. No razlika u unosu zajednice / pčelinje kolonije je zato itekako evidentna u hranjivim i građevnim materijama, aminokiselinama, koje direktno utječu na razvoj svih organa tako da se oni počnu bolje razvijati u idealno stvorenim uvjetima.

Jednostavno, u većem se jajašcu nalazi veća zaliha hranjivih tvari nužnih za bolji razvoj i kasniju veličinu same matice ili radilice iz tog jajašca. U odnosu na ostale uvjete koji bi trebali, a nisu ni u malom postotku prisutni, u uzgoju matica definitivno je dokazano kako veće položeno jajašce daje veću pčelinju maticu koja je kasnije nakon oplodnje veće kvalitete odnosno u zajednici polaže veća jajašca iz kojih se rađaju veće pčele sposobnije za veće unose koji bi svojim unosom kasnije zadovoljili i pčelara i pčelinju zajednicu.

Sondgrass je 1956 godine opisao kako na dalji razvoj jajašca i ličinke ima veliki utjecaj masa jajeta koja direktno utječe na masu i kvalitetu matice. To se pokazalo i u radu B. T. Borodčeve i A. E. Timošinova (1979), gdje stoji da uvečanje jajeta za samo 0,01 mg, povećava kasniju masu matica do 2,7 mg, dok je broj jajnih cjevčica 2,6 veći.

Trojica autora (Hejtmanek, 1961; Jordan,1961; Henderson, 1992.) slažu se oko podatka dobivenih u svojim istraživanjima kako postoje određene varijacije tijekom godine u veličini jajašaca.

Prema nekim provedenim istraživanjima dokazalo se kako su se pčele u zajednicama s maticama uzgojenim od krupnijih jajašaca u istom vremenu, u istim vremenskim uvjetima na istoj lokaciji uspjele položiti više jajašaca što je rezultiralo čak 0,7 – 1kg pčela više u zajednici. Ne treba ni jednom pčelaru više objašnjavati kako ‘više pčela donosi više meda’ no čak su i te pčele izdržljivije i krupnije pojeinačno unosile više meda (do otprilike 30%) u zajednicu u odnosu na one iz košnice sa ‘slabijom’ manjom maticom.

Kako su brojni znanstvenici utvrdili u svojim istraživanjima, u zajednicama u kojima se vrše pripreme za rojenje ili tihu smjenu matice matice u vrijeme najvećeg zalijeganja nose manja jajašca – sitnija no u matičnjake unose ipak krupnija jajašca.

Pčele prisiljavaju maticu na smanjeno zalijeganje, pa matica u matičnjak polaže veća jajašca iz kojih se kasnije rađa i visokokvalitetna matica (Borodčeva / Timošinova 1979.). Bordočeva i Timošinova su svojim intezivnim proučavanjem došle do rezultata kako Kranjska siva pčela nakon 4 dana ograničenja zalijeganja nose jajašca krupnija i do 5,8-17,3%. Nakon toga su okvir izvadile i dodale drugi nakon 7 dana a rezultat je bio da su jajašca bila i do 35-36% veća.

Korišteni podaci: Comparison of the size of eggs from Apis mellifera L queens and laying workers [J Woyke]

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings