
Apiterapija – inhalacija
Apiterapija prije svega spada u zdravstvenu djelatnost, no u novije vrijeme sve je prisutnija među pčelarima jer je ista vezana uz pčelinje proizvode i pčele.
Kod pojave nekih zdravstvenih poteškoća ili u cilju podizanja kvalitete života u apiterapiji je najčešći način upotreba pčelinjih proizvoda poput meda, peluda, pčelinje perge, propolisa, matične mliječi i to oralno ili korištenjem meda, pčelinjeg voska, propolisa lokalno, po potrebi i korištenje apiinhalacija (udisanje zraka iz košnice).

Tko službeno / zakonski smije provoditi liječenje pčelinjim ubodima?
Zakonski je predviđeno kako se pčelinji proizvodi ne smiju reklamirati kao lijek, a službeno odnosno temeljem donešenih usvojenih Zakona i Pravilnika provoditi usluge liječenja pčelinjim ubodima smiju samo liječnici. To je vrlo važno znati jer svi pčelinji proizvodi nemaju jednako pozitivan biološki i apiterapijski efekt na ljudski organizam.
Za postizanje optimalnog apiterapijskog učinka potrebno je uz prethodnu kontrolu nalaza o stanju organizma i na pravilan način proizvesti, uzeti i naravno adekvatno pohraniti pčelinje proizvode. Sve to da bi se očuvala njihova biološki pozitivna svojstva i postigao najbolji učinak na ljudski organizam.
Apikultura je pojam koji podrazumijeva poznavanje pčela pa je logično da se kod pčelara javlja sve veći interes za apiterapijskim aktivnostima.
Izuzetno je važno prije, za vrijeme provođenja i nakon određenog broja preporučenih apiterapijskih tretmana raditi sa odabranim liječnikom kontrolne nalaze koje pčelari ne bi mogli u potpunosti niti isčitati niti provesti jer jednostavno najveći broj njih ni nema za tako nešto potrebno zdravstveno obrazovanje.

Inhalatori i inhalacija
Ovaj oblik terapije koristi pčelinji zrak sa sastojcima koje sadrži. Uglavnom se koristi za respiratorne probleme i alergije. Moraju se poštivati različite smjernice kako bi ova terapija mogla razviti željeni pozitivan učinak na ljudski organizam.
Pčele unutar košnice stvaraju određenu mikroklimu koja im je potrebna za razvoj i održanje pčelinje zajednice. One koriste svoja tijela i mišiće za zagrijavanje zraka na oko 35-36 stupnjeva celzija. Istodobno, se unutar košnice ili neke nastambe koju koriste u prirodi održava stalna vlažnost koja se kreće od 70 do 75 posto. Tako de dolazi do pojave isparavanja proizvoda unutar košnice te određenih mirisa koji se koriste prilikom inhalacije.
Dakle osim praćenja zdravstvenog stanja određene osobe koja koristi uslugu apiterapije kod apikulture i apiterapije – inhalacije koriste se osim pčelinjih proizvoda i inhalatori i/ili se osoba nalazi u zatvorenoj prostoriji u kojoj cirkulira zrak iz pčeljinjih košnica. I u jednom i u drugom slučaju osoba nad kojom se provodi tretman morala bi se nalaziti pod stalnim nadzorom apiterapeuta / pčelara.
To je važno iz razloga da može zbog određenih okolnosti doći do pogoršanja zdravstvenog stanja, napada panike i slično. Iako samo udisanje zraka iz košnica ima dokazano vrlo pozitivne učinke na psihofizički učinak na ljudski organizam za jačanje imunološkog sustava i zdravlja važno je takve terapije provoditi stručno, pod nadzorom i kontrolom uz bilježenje svih učinaka i provedenih aktivnosti.

Kod korištenja uređaja za udisanje u kombinaciji s crijevom i maskom za disanje kako bi udahnuo zrak iz košnice sam postupak je takav da uređaj za udisanje usisava pčelinji zrak izravno iz košnice.
Kod korištenja apikomora osoba se nalazi u zatvorenoj košnici i udiše zrak iz košnica koje su djelom otvorene na način da same pčele ne mogu ući u prostoriju. Prostorija pri tome mora biti dobro zatvorena kako ne bi došlo do prodora vanjskog zraka iz okoliša. To je skuplje, ali se osoba može slobodno kretati, drijemati, sjediti, čitati novine ili gledati TV ovisno o opremljenosti prostorije za apiterapiju.
Autorska prava na objavljeni sadržaj polaže Antun Karlović osnivač i glavni urednik portala. Preuzimanje teksta i/ili izjava iz ovog teksta dopušteno je isključivo uz navođenje izvora uz direktnu poveznicu na izvorni sadržaj na pcelarstvo.hr te uz poštivanje integriteta izvornog sadržaja.