Pčelarska radionica
Dezinfekcija i čišćenje u pčelinjaku

Dezinfekcija i čišćenje u pčelinjaku

Dijagnosticiranje virusa, varoznosti i kontaminacije trebale bi biti, ukoliko nisu, svakako važan dio pčelarske svakodnevice. Svo osoblje koje radi unutar pčelinjaka, bez obzira da li se radi o pomoćnom ili stalnom, trebalo bi znati ali i aktivno s razumijevanjem provoditi mjere čišćenja i dezinfekcije. U pojedinim je dijelovima higijena i njeno provođenje potrebna kao i u laboratorijima ili bolnicama. Svaka se kontaminacija treba tretirati s razumijevanjem i odmah kako ne bi došlo do njenog daljeg širenja.

Mjerama čišćenja i dezinfekcije trebalo bi dakle pristupati sa istom dozom pažnje kao i mjerama suzbijanja varoze, prodaji proizvoda ili na primjer selektivnom uzgoju pčela i matica. Te bi se mjere trebale provoditi rutinski te unaprijed definiranim opsegom. Kod čišćenja i dezinfekcije sredstva koja koristimo, uostalom kao i u kućanstvu, mogu biti topiva ili netopiva u vodi, s većim ili manjim postotkom kiselosti ili lužnatosti, a treba znati kako se supstancije mogu i neutralizirati na primjer lužine kiselinama i kiseline s lužinama!

Dezinfekcija se u pčelarstvu koristi, trebala bi se koristiti, gotovo svakodnevno i na pčelinjacima i u vrcaonama odnosno svim prostorijama koje se koriste. U nekim se slučajevima sredstva za dezinfekciju koriste na način da se dezinfekcijsko sredstvo nanosi i razmazuje direktno po površini u pojedinim se slučajevima samo raspršuje dok se neka oprema uranja u unaprijed pripremljeno sredstvo za dezinfekciju.

Osnovno pravilo je da se kod kupnje pazi na datum upotrebe kako se ne bi desilo da rok upotrebe prođe prije samog korištenja, kod pripreme da se pripremi ona količina koja će se i utrošiti u određenoj situaciji.

Postoji nekoliko vrsti dezinfekcije koje koristimo u pčelarstvu:

  • čišćenje, koje se u pravilu iz nekog razloga ne smatra dezinfekcijom što nije točno. Čišćenje pčelinjaka je vrsta dezinfekcije jer se čišćenjem također odstanjuju neželjeni mikroorganizmi. Na primjer podove vrcaone i svih prostorija trebamo čistiti što radimo najčešće na kraju svakog radnog dana. Podove, iako to još uvijek često nije slučaj, te opremu trebali bi čistiti eko prihvatljivim sredstvima za čišćenje. Iz nekog nejasnog razloga pčelari više pažnje usmjeravaju na eko sredstva unutar košnica a manje unutar prostorija na samom pčelinjaku što naravno nije dobro.
  • rutinska svakodnevna dezinfekcija obavlja se u pčelarstvu kao i u drugim poljoprivrednim granama svakodnevno. Radne površine prilikom vrcanja meda postaju željeli to mi ili ne sve prljavije i kontaminiranije. Trebali bi upotrebom prostorija jednom dnevno moguće prije ili poslije korištenja ali najbolje na kraju radnog dana sve prostorije koje su bile u upotrebi rutinski očistiti i dezinficirati. Krpe koje koristimo za čišćenje i brisanje trebali bi nakon toga staviti u pranje ili koristiti jednokratne.
  • selektivnu – namjensku odnosno specifičnu dezinfekciju provodimo namjenski na opremi, priboru i u prostoriji s vidljivim onečišćenjima. Na primjer kada nam kapne med na pod ili stol, kada iz nekog razloga uđemo u kontaminiranoj – blatnoj obući i slično. Selektivnu – namjensku specifičnu dezinfekciju također bi trebali provoditi krpama za jednokratnu uporabu koje natapamo sredstvom za dezinfekciju te ih nakon upotrebe bacamo ili stavljamo u pranje. Ta se dezinfekcija, za razliku od rutinske koju obavljamo najčešće krajem dana, obavlja odmah nakon kontaminacije.

Bez obzira na sredstvo koje koristimo, naziv ili cijenu, poštivanje mjera prema uputama proizvođača prilikom samog čišćenja i dezinficiranja trebale bi biti kao i u svim ostalim poslovima u pčelarstvu. Upotreba prevelikih ili premalih doza sredstava je neprihvatljiva, može biti kontraproduktivna, upravo kao i prilikom tretmana varoze. Samo striktno pridržavanje uputa proizvođača dat će pravi efekt čišćenja i dezinfekcije opreme i prostorija unutar vašeg pčelinjaka.

Kako je ponekad u pčelarstvu potrebno koristiti toplinsku dezinfekciju i čišćenje posebno kod čišćenja vrcaona i pribora za vrcanje treba znati kako sredstva na bazi alkohola mogu biti zapaljiva. Toplinskom dezinfekcijom i čišćenjem osim podova tretiramo i krpe za čišćenje, krpe za podove te ju koristimo kod pranja ruku. Ti se postupci obavljaju rutinski i svakodnevno no ne bi ih trebalo obavljati površno i “reda radi”. Toplinska bi dezinfekcija u pravilu kod pčelara trebala imati prednost pred kemijskom. Također treba znati kako pojedina oprema ne podnosi previsoke temperature pa naravno prilikom dezinfekcije i čišćenja, posebno kod pribora, i o tome treba voditi računa.

Sterilizacija

Sterilizacija uglavnom ima za cilj gotovo u potpunosti ukloniti mikroorganizme s neke površine. Ona se uglavnom provodi rijeđe na primjer kod opreme za prenošenje ličinki kod ciljanog selektivog uzgoja pčelinjih matica.

Napomena: Kao i kod čišćenja tako i kod dezinfekcije ne zaboravite na mjere opreza i obavezna zaštitna sredstva bez obzira na koncentracije s kojima radite. Upotrebom sredstava na bazi alkohola, propanola ili izopropanola koja imaju baktericidno, fungicidno, djelomično virucidno djelovanje budite posebno na oprezu jer postoji realna opasnost od požara i eksplozije ako se koriste prilikom dezinfekcije u velikim koncentracijama i na većim površinama. Njihova je prednost brz početak djelovanja, biorazgradiva su, brzo se suše te su tolerantna na najrazličitije materijale. gubitak masnoće iz kože koji se dešava i u malim koncentracijama izbjegavate upotrebom jednostavnih i jeftinih zaštitnih sredstava poput rukavica.

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings