Pčelarska radionica
Dezinfekcija košnica i pčelarske opreme

Dezinfekcija košnica i pčelarske opreme

Medonosne su vrste pčela sklone infekcijama, zarazama te ih napadaju najrazličitije štetočine i mikroorganizmi i ličinke poput na primjer Europske i Američke gnjiloće legla. Medonosne su pčele socijalni kukci i rizik širenja epidemije bilo koje vrste je uvijek velik i prisutan. u Pčelarstvu je neophodno da pčelari ne samo prepoznaju znakove kao štetočina i bolesti već je nužno da svaki pčelar zna kako se smanjuje njihov utjecaj i kako se sprječava. Sljedeći tekst vodit će vas kako dezinficirati svoj pribor i opremu što je nužno za pravilno i uspješno vođenje i najmanjeg broja pčelinjih zajednica.

Nekoliko činjenica koje trebate znati o dezinfekciji:

  1. Budite svjesni da su čišćenje i dezinfekcija nužni u pčelarskoj djelatnosti
  2. Ponekad, posebno ukoliko se ne obavljaju redovito, to prelazi u težak fizički rad
  3. Unaprijed prije bilo kakvog početka morate pripremiti sav alat i pribor kao i sredstva za čišćenje i dezinfekciju
  4. Nikad nemojte izbjegavati koristiti zaštitnu opremu, ona se ne koristi samo na pčelinjaku već i izvan, posebno se to odnosi izvan pčelinjaka na zaštitne naočale, vodonepropusne rukavice, gumene čizme i nepropusnu pregaču
  5. Ukoliko je ikako moguće dogovorite s nekim da to odradite zajedno
  6. Uvijek se kod rada s kemijskim sredstvima upoznajte s uputama proizvođača

Kada treba dezinficirati pčelarski pribor i opremu?

  1. Kada imamo namjeru uskladištiti nakon sezone
  2. Kada zajednica ugine iz nekog nama poznatog ili nepoznatog razloga
  3. Prije korištenja kupljene ili posuđene rabljene opreme na pčelinjaku
  4. Kad je potrebno premještati dijelove iz jedne u drugu zajednicu (podnice, hranilice, nastavci i slično)
  5. Čak i odokativno zdrave i jake zajednice mogu u košnici imati mikroorganizme koji uzrokuju lakše ili teže zdravstvene probleme kod pčela. Redovito mijenjajte staro izgrađeno saće, a okvire dobro dezinficirajte nakon pretapanja voska te to svakako na bilo koji način ponovite prije stavljanja satne ili u košnicu
  6. Pribor što češće dezinficirajte otopinom vode i kaustične sode, otopina neka vam je uvijek tijekom sezone pri ruci.

Dezinfekcija i čišćenje:

Mehaničko čišćenje se obavlja prije dezinficiranja nebitno da li ćete raditi plamenom ili kemijskim sredstvom. Budite posebno oprezni prilikom čišćenja unutarnjih kutova na okvirima i nastavcima, tamo se često štetnici dobro sakriju ili učahure. Sve takve nečistoće koje otpadnu prilikom struganja odmah najbolje da spalite. Prvo s košnice treba povaditi sve pokretne dijelove, dakle sve što se može odvojiti.
Ukoliko je moguće sitnije dijelove (ili cijele nastavke) stavite na hladno odnosno ako je moguće na -20°C ili više na dan ili dva. To će uništiti štetočine poput na primjer voskova moljca koji ne uništava samo vosak već i drvene dijelove. Što je moguće temeljitije očistite mehanički sve dijelove kako bi što je više moguće uklonili naslage voska i propolisa.

Cijela dezinfekcija košnice ili njenog nastavka u slučajevima pojave na primjer Američke ili Europske gnjiloće legla je moguća samo uz određene uvjete te neke dodatne toplinske obrade ili pomoću visokih koncentracija pripremljenih lužina. Kod upotrebe lužina kada je moguće utapanje više dijelova odjednom iste bi trebali poredati / naslagati po “cik-cak” sistemu te ih na nekoliko mjesta učvrstiti (skica ispod).

Toplinska obrada općenito učinkovita, no spaljivanje drva plamenikom kod potvrđene bolesti sa sporama ne daju željene rezultate, jer se spore uništavaju samo na površini drveta dok unutar njega najčešće ostaju. Takva obrada dobra je kod nove opreme jer spaljeno drvo vrlo efikasno preventivno odbija sve crvotočine.

Kao stalna prijetnja pčelama i pčelinjacima u kontroli zaraznih bolesti bilo koje vrste na pčelinjacima dezinfekciji opreme i pribora se još uvijek posvećuje malo odnosno premalo pažnje. Treba znati i da dezinfekcije ponekad ne daju pozitivan rezultat jer bez obzira koliko to pčelar pažljivo odradio zbog nedovoljnog poznavanja problematike, na pčelinjaku pčelar treba prije svega početi tako da stvara pripodno okruženje koje je štetno ili bar neprimjereno za život štetnika.

Spore nekih zaraznih bolesti su vrlo otporne i mogu ostati tečekati povoljan trenutak za izbijanje zaraze više od 35 godina (Haseman 1961). Kada se to desi postaje upitno da li koristiti dostupne mjere ili sve uništiti. Najčešće se radi ovo drugo što zbog isplativosti što zbog još uvijek nedostatnih stopostotnih rješenja dekontaminacije.

Natrijev hidroksid – kaustična soda se koristi i kao dezinficijans kod objekata sa dez barijerama s time da se mora paziti da ne djeluje kontra na dezinficijans s kojim dezinficiramo objekte.

Uglavnom može se kao takva (uspješna je) koristiti i za dezinficiranje prostorija, zemljanih terena ili se koristi preventivno za sprječavanje pojava/širenja zaraza. U pčelarstvu se još uspješno koristi za dezinfekciju košnica, pribora i ostale opreme. Prije dezinfekcije opreme mehanički odstranimo veće nečistoće jer će na taj način lužina trajati duže.

Napomena: Pad koncentracije lužine je normalan pa povremeno treba lužinu pojačati ili napraviti novu. Prilikom dezinfekcije obavezno koristimo zaštitnu opremu, a ukoliko dođe do kontakta lužine i gole kože dijelove dobro isperemo čistom vodom. Dijelovi se utapaju u pripremljenu lužinu na minut – dva.

Zaštitna oprema:

Tags :

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings