Pčelarska radionica
Dresura pčela

Dresura pčela

Nektarni sok biljke proizvode dok se ne završi oplodnja, nakon toga lučenje nektara prestaje i te hranjive tvari koje su trošile do tada biljke namjenski usmjeruju u razvoj ploda i sjemena. Postotak glavnog sastojka nektara koji se najčešće kreće u prosjeku od 30 – 90 % je tekućina odnosno voda. Taj je postotak kod biljaka različit, također se razlikuje i u pojedinim dijelovima dana.

Ujutro je nektar rijedak, porastom temperatura tijekom dana on postaje gušći ali kako je vrlo hidroskopan istovremeno može upiti više vlage iz zraka pa u tom procesu izmjena raste i sam postotak šećera.

Pčele prema nekim tvrdnjama ne posjećuju cvijet ukoliko je lučenje nektara sa postotkom šećera manjim od 5 — 8%, ali i kod toga treba raditi razliku od područja do područja i kod različitih biljnih vrsti. Iako je to jedan od uvjeta, neke biljne vrste razvile su kako bi privukle insekte da ih oplode sposobnost jačeg lučenja eteričnih ulja koje pčele uz slatki nektar dodatno privlače.

Kada su cvjetovi veći, tada i proizvode više nektara. Kod velikih cvjetova možemo, npr. kod cvijeta bagrema, ponekad slatki okus nektara doslovno osjetiti i jezikom. Problem nastaje kada biljna vrsta cvijeta u isto vrijeme na pojedinom području sa vrstama koje jače luče nektar i pčele ju iz tog ali i iz niza drugih razloga ne posjećuju. Tada se primjenjuje takozvana “Dresura pčela”.

Odavno je poznato da ukoliko se pčelama ponudi hrana obogaćena mirisom i okusom cvjetova pojedine biljne vrste, one će je prenositi iz hranilice u pripremljeno razrađeno saće. Nakon toga prve pčele koje će pronaći u prirodi tu određenu biljnu vrstu nakon odlaganja nektara u satne osnove izvodit će “ples pčela” kojim će drugim pčelama priopćiti smjer i udaljenost od područja gdje se nalazi ta biljna vrsta izvor nektarne paše.

Na taj se način odavno u svijetu uspješno oprašuju pojedine određene biljne vrste i poljoprivredne površine koje su u tom trenutku iz određenih razloga pčelama manje interesantne bilo zbog prisustva neke druge kulture ili nekog dugog razloga poznatog samo pčelama. Na primjer ukoliko želimo da pčele posjećuju većinom cvjetove bijele djeteline kako i dobili što čišći monoflorni med bijele djeteline pčele prihranjujemo unaprijed pripremljenim sirupom bijele djeteline. Prihranom im dajemo lažan dojam kako se radi o obilnoj paši te biljne vrste, a poznato je kako pčele zbog racionalizacije svojih izleta više posjećuju biljke koje više mede u određenom trenutku.

Sirup za tu vrstu prihrane u cilju dresure priprema se od jednakih dijelova vode i šećera, u njega nakon hlađenja potapamo cvjetne latice (bez cvjetnih čašica) željene biljne vrste u količini od 1/4 od ukupne količine sirupa. Nakon toga zatvorenog u posudi držimo ga od 2 – 10 sati, više je dakako bolje, kako bi sirup upio što više miris te biljne vrste.

Takvu pripremljenu otopinu dajemo pčelama predvečer i rano ujutro prije nego počinju izlijetati uzastopno 4-5 dana.

Tako se dresiranjem pčela postiže se da pčele posjećuju željenu biljnu kulturu u većem obimu, pritom kako bi se učinak dodatno povećao mogu se pčele u određenim slučajevima prilikom dresure / prihrane zatvarati na nekoliko dana. Pojačani učinci se prema nekim podacima postižu i dodavanjem ekstrakta neke biljke u sirup.

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings