
Izrada propolis alkoholne tinkture
Propolis tinktura radi se otapanjem u košnicama prikupljenog propolisa u alkoholu (etilni prehrambeni alkohol) i taloženjem te filtriranjem tako dobivene otopine. Kao otapalo može se koristiti 96% alkohol ili alkohol koncentracije do minimum 70%.
Niža koncentracija dakle 70%-tna omogućava korištenje oralno i lokalno. Prije korištenja svakako treba znati da li je osoba alergična na propolis ili ne. Iako u malom postotku u svijetu postoje osobe koje su alergične na ovaj pčelinji proizvod. Također treba imati u vidu i poduzeti preventivne mjere s obzirom da se radi o alkoholnoj otopini.
Ukoliko su poduzete sve mjere prevencije možete krenuti u postupak izrade propolis tinkture:
- Prikupimo propolis iz sakupljača u košnici. Dakako može se prikupiti i na drugačiji klasičan način struganjem ali tada ga treba dodatno očistiti od nečistoća poput drvenih komadića i voska. Manji sitniji komadići su bolja solucija za otapanje ali nisu nužan preduvjet, alkohol će otopiti i veće grumene.
- Određuje se postotak otopine koja se dobiva kod tinkture. Zakonom je u RH još uvijek propisano da tinktura propolisa mora sadržavati 35% suhe tvari što ničim nije pojašnjeno i obrazloženo. Tog se zakona u RH nitko ne pridržava i na policama trgovina i apoteka tako možete naći propolis tinkture koncentracije od 10 – 35%. Koncentraciju odredite prema tablici dolje.
- Pripremite odgovarajuću količinu i postotak alkohola, umiješajte u posudi sa pripremljenom količinom propolisa, zatvorite i promiješajte. Ostavite da odstoji uz povremeno protresanje otopine kako bi se talog promiješao oko 3 tjedna. Može naravno i duže.
- Dobivenu tekućinu pretočimo kroz filter za kavu kako bi odvojili od taloga. Filtrat koji dobijemo treba biti bistra tekućina, bez čestica i (iako one ne smetaju) tamne smeđe ili blago crvenkaste boje.
- Tinkturu napunimo u tamne bočice i hermetički zatvorimo, time su spremne za upotrebu.
Propolis iako je stabilan kao tinktura ili smola čuva se na tamnom i hladnom (do sobne temperature) mjestu bez dodira direktne sunčeve svjetlosti. Alkoholne tinkture propolisa su stabilnije i trajnije čuvaju svojstva od istih bezalkoholnih.

U znanstvenoj i ne-znanstvenoj literaturi metoda za određivanja koncentracije tinkture propolisa nije uvijek precizirana. Ona može varirati ovisno o čistoći samog propolisa. Sadržaj ove stranice nije rađen niti odobren od strane Ministarstva zdravstva, temelji se isključivo na vlastitim iskustvima i istraživanjima. Opisana receptura alkoholne tinkture propolisa se koristi isključivo na vlastitu odgovornost.
Za tinkturu se koristi isključivo čisti etilni prehrambeni alkohol.
Denaturirani ili metilni alkoholi ne preporučaju se za upotrebu u izradi tinkrura. Kemikalije dodane u denaturirane alkohole mogu između ostalog imati negativnu interakciju sastojcima koje mogu ovisno o sastojcima dovesti do iritacije, opekline ili čak i trovanja. Metilni alkoholi mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih smetnji.