Pčelarska radionica
Izrada propolis alkoholne tinkture

Izrada propolis alkoholne tinkture

Propolis tinktura radi se otapanjem u košnicama prikupljenog propolisa u alkoholu (etilni prehrambeni alkohol) i taloženjem te filtriranjem tako dobivene otopine. Kao otapalo može se koristiti 96% alkohol ili alkohol koncentracije do minimum 70%.

Niža koncentracija dakle 70%-tna omogućava korištenje oralno i lokalno. Prije korištenja svakako treba znati da li je osoba alergična na propolis ili ne. Iako u malom postotku u svijetu postoje osobe koje su alergične na ovaj pčelinji proizvod. Također treba imati u vidu i poduzeti preventivne mjere s obzirom da se radi o alkoholnoj otopini.

Ukoliko su poduzete sve mjere prevencije možete krenuti u postupak izrade propolis tinkture:

  • Prikupimo propolis iz sakupljača u košnici. Dakako može se prikupiti i na drugačiji klasičan način struganjem ali tada ga treba dodatno očistiti od nečistoća poput drvenih komadića i voska. Manji sitniji komadići su bolja solucija za otapanje ali nisu nužan preduvjet, alkohol će otopiti i veće grumene.
  • Određuje se postotak otopine koja se dobiva kod tinkture. Zakonom je u RH još uvijek propisano da tinktura propolisa mora sadržavati 35% suhe tvari što ničim nije pojašnjeno i obrazloženo. Tog se zakona u RH nitko ne pridržava i na policama trgovina i apoteka tako možete naći propolis tinkture koncentracije od 10 – 35%. Koncentraciju odredite prema tablici dolje.
  • Pripremite odgovarajuću količinu i postotak alkohola, umiješajte u posudi sa pripremljenom količinom propolisa, zatvorite i promiješajte. Ostavite da odstoji uz povremeno protresanje otopine kako bi se talog promiješao oko 3 tjedna. Može naravno i duže.
  • Dobivenu tekućinu pretočimo kroz filter za kavu kako bi odvojili od taloga. Filtrat koji dobijemo treba biti bistra tekućina, bez čestica i (iako one ne smetaju)  tamne smeđe ili blago crvenkaste boje.
  • Tinkturu napunimo u tamne bočice i hermetički zatvorimo, time su spremne za upotrebu.

Propolis iako je stabilan kao tinktura ili smola čuva se na tamnom i hladnom (do sobne temperature) mjestu bez dodira direktne sunčeve svjetlosti. Alkoholne tinkture propolisa su stabilnije i trajnije čuvaju svojstva od istih bezalkoholnih.

U znanstvenoj i ne-znanstvenoj literaturi metoda za određivanja koncentracije tinkture propolisa nije uvijek precizirana. Ona može varirati ovisno o čistoći samog propolisa. Sadržaj ove stranice nije rađen niti odobren od strane Ministarstva zdravstva, temelji se isključivo na vlastitim iskustvima i istraživanjima. Opisana receptura alkoholne tinkture propolisa se koristi isključivo na vlastitu odgovornost.

Za tinkturu se koristi isključivo čisti etilni prehrambeni alkohol.

Denaturirani ili metilni alkoholi ne preporučaju se za upotrebu u izradi tinkrura. Kemikalije dodane u denaturirane alkohole mogu između ostalog imati negativnu interakciju sastojcima koje mogu ovisno o sastojcima dovesti do iritacije, opekline ili čak i trovanja. Metilni alkoholi mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih smetnji.

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings