Pčelarska radionica
Nektar i med

Nektar i med

Nektar od kojeg pčele naprave med je uglavnom voda, ovisno o vrsti 35–85%, (Seeley, 1995), pa pčele i potrebe kolonije za vodom često podmiruju sakupljanjem nektara. Međutim, ponekad tijekom godine moraju sakupljati i čistu vodu.

To su npr. trenutci kada je sakupljanje nektara u prirodi oskudno, zbog hladnog vremena ili nedostatka cvjetova koji luče nektar ili je potrošnja vode velika zbog velike potražnje za hranom koje trebaju za leglo. Ponekad zbog jake potrebe za hlađenjemsame košnice.

Tako dok sakuplja nektar s cvijeta, on se čuva u njenom posebnom medenom želucu i kao takav je spreman za prenošenje tzv ‘kućnim pčelama‘ radilicama u košnici.

Mlade kućne pčele grade u košnici saće na način da se optimizira njihova sposobnost regulacije temperature i vlažnosti unutar košnice. One će u prirodnim staništima izgraditi valovito saće i povezati ga, kao i u košnici uostalom, po potrebi za stvaranje mnogo stabilnijeg saća u vrućim danima na način da zrak po potrebi upuhuju i ispuhuju ravnomjerno iz košnice. Kod svakog vađenja i premještanja okvira, pčelama treba jedno određeno vrijeme da to natrag ‘pokrpaju’ i izgrade nazad kako njima odgovara. Upravo zbog toga, između ostalog, nije dobro prečesto otvarati košnicu i vaditi okvire jer se time gubi dio unosa nektara / paše.

Sudbina vodene pare i sazrijevanja meda

Istraživanja ponašanja pčela gotovo se isključivo, uz rijetke iznimke, provode u košnicama. Naš klub pčelara koji smo okupili kao dugoročni cilj ima u planu proučavanje pčela u prirodnim staništima ne bi li usporedili ponašanja i opstanak isti u pčelinjaku sa onima izvan pčelinjaka.

Med, tekućinu visoke koncentracije šećera veću od 0,8, izrađuju isključivo medonosne vrste pčela iz cvjetnog nektara, odnosno tekućine niže koncentracije šećera 0,1–0,5. Sakupljene na brojnim cvjetovima ponekad na udaljenosti od staništa i do 9 km.

Taj prikupljen u prirodi nektar pčela dolaskom u zajednicu prosljeđuje drugim tzv kućnim pčelama koje zatim započinju proces isušivanja. Prvo selektivnim zagrijavanjem i prozračivanjem nektara dijelovima usta dok ga stavljaju / smještaju u ćelije saća.

Taj djelomično isušeni nektar tada je izložen zraku s niskom vlagom, nižom od one u okolini, dok se populacija u košnici raspoređuje a po potrebi i kreće mašući snažno krilima.

Nakon završetka kompliciranog postupka isušivanja ili kako se negdje naziva ‘ventiliranja’, ćelije se stanica mogu zapečatiti / poklopiti / voskom kako bi se spriječila ponovna apsorpcija vodene pare iz zraka.

Kad točno počinje sam proces isušivanja nektara razlikuje se ovisno od podneblja. Postoje kako je znanstveno i utvrđeno više puta vrlo bitne razlike između pčelinjih podvrsta.  A. m. scutellata tako u suhim vrućim klimatskim uvjetima smanjuje sadržaj vode i do 55% u letu do staništa, dok kod A. m. mellifera i A. m. ligustica koje u odnosu na nju žive u hladnijoj klimi to nije slučaj.

Med je spreman za vađenje kad mu prema Zakonu u NN aktivnost očitane dijastaze nakon miješanja nije niža od 8,0, a ako je niža od 8,0, hidroksimetilfurfurol (HMF) ne smije biti veći od 15 mg/kg. Nakon vađenja takvog poklopljenog iz košnice, kako je isti vrlo hidroskopan takav ‘zreli’ med se čuva u zatvorenim posudama te suhim, tamnim, provjetrenim prostorijama, na otprilike sobnoj temperaturi.

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings