Pčelarska radionica
Oksalna, glicerin i timol – tretman varooze pčela

Oksalna, glicerin i timol – tretman varooze pčela

Korištenje oksalne kiseline još je uvijek “bauk” kod pčelara u Hrvatskoj. Postoje recepture u kojima se umjesto sirupa dodaje glicerin i voda. Pčele ne vole okus glicerina pa je malo vjerojatno da će lizati oksalnu kiselinu prilikom tretmana.

Ta je metoda naravno kao i mnoge “neregistrirana” i kruži među pčelarima. Mi smo istu isprobali dvije sezone za redom, prvo na deset košnica, a već slijedeće sezone broj smo povećali na dvadeset jakih i fizički zdravih zajednica.

Formula koja nam je došla u ruke kako bi dobili 3,2%-tnu otopinu je sljedeća:

Dihidrat oksalne
kiseline
GlicerinMekana vodaUkupni volumen
45 grama4 decilitra600 ml.1 litar
90 grama8 decilitra1200 ml.2 litra
Upotreba recepture isključivo na vlastitu odgovornost!

Radi se o 40% glicerina pomiješanog s mekanom vodom za tretman oksalnom umjesto šećernog sirupa. Zašto glicerin? On pomaže prema iskustvima pčelara da se oksalna duže vrijeme zadrži na tijelu pčele, pčele ne ližu oksalnu jer im smeta. Slična iskustva postoje i kombinacijom oksalne kiseline i timola. Timol je kod nas još uvijek u “povojima” premalo zastupljen i pčelari ga često koriste sasvim pogrešno, najčešće po sistemu “više je bolje”.

Kod nas se više koristi receptura kod ukapavanja / špricanja oksalne kiseline pomiješane sa šećernim sirupom.

Oksalna kiselina Mekana voda Šećer u kristalu
ili mljeveni
35 grama6 decilitara600 grama
45 grama6 decilitara600 grama
60 grama6 decilitara600 grama
Upotreba recepture isključivo na vlastitu odgovornost!
Sinergistički učinak slabe oksalne kiseline i akvaoznih otopina timola na Varroa grinje medonosne pčele

U ovoj studiji, proučavani su učinci otopine vode sa slabom oksalnom kiselinom (OA) (0,5%) i mješavinom oksalne kiseline (0,5%) i timola (0,12%) (OA/TH) na Varroa grinje na medonosnim pčelama ukapavanjem.

Prije eksperimenata, matice u kolonijama bile su u kavezu 21. dan kako bi se zaustavilo polaganje jajšca, a košnice su bile opremljene antivaroznim podnicama. U pokusima s pčelama u kavezima u laboratorijskim uvjetima i kolonijama bez legla u terenskim uvjetima promatrala se smrtnost grinje i tolerancija pčela na tretman.

Kapanje jednom s OA rezultiralo je s 46,8 ± 4,4% učinkovitosti, dok je OA / TH imala učinkovitost od 91,6-98,7%. Otopina akvalnog timola (TH) nije imala akaricidni učinak, ali ako se pomiješa s OA udvostručila je učinkovitost.

Otopine šećera s niskim koncentracijama OA i OA/TH (1:1) bile su znatno manje učinkovite od akvastičnih otopina. OA/TH je bio štetniji za pčele od same oksalne kiseline: odnosno 3,2 i 1,2% pčela stradalo je u ispitivanjima. U terenskim uvjetima, kapanje s OA / TH (25 mL / u ulice) bio je prema rezultatima vrlo učinkovito u jesenskim eksperimentima: 97,6–99,0% za jednokratno i 99,2–99,8% za dvostruko ukapavanje. Kapanje samo jednom u proljeće bilo je prema studiji znatno manje učinkovito (77,0 ± 3,0%).

Akaricidni učinak dvostrukog kapanja oksalnom u jesen pojavio se sporije, ali je imao slično vrlo visoku učinkovitost: 99,6–99,8%. Pokazalo se da je OA/TH dvostrukim kapanjem u jesen otrovno za pčele: kolonije su naime znatno oslabile sljedeće zime. Opskrba vodom smanjila je slabljenje kolonija zimi. Kapanje kolonija s OA/TH ili OA u manjoj dozi (15 odnosno 20 ml/češalj) ranije u jesen osiguralo je visoku učinkovitost i prilično dobru toleranciju pčela.

Izvor: The synergistic effect of weak oxalic acid and thymol aqueous solutions on Varroa mites and honey bees: Journal of Apicultural Research: Vol 58, No 1 (tandfonline.com)

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings