Pčelarska radionica
pH uniflornih i multiflornih vrsta meda

pH uniflornih i multiflornih vrsta meda

Sve većim poljoprivrednim aktivnostima, ubrzanom urbanizacijom i industrijskom proizvodnjom narušavamo prirodna staništa životinja u prirodi, narušavamo i samu kvalitetu uniflornih i multiflornih vrsta meda pa ih povremeno moramo podvrgnuti raznim metodama ispitivanja.

Nekad su pčelari kako bi provjerili vlagu u medu kontrolom košnice izvadili i okrenuli okvir, ako je med curio van nije zadovoljavao uvjete po pitanju sadržaja vode. pH meda nije se ni radila, podrazumijevalo se da u nezagađenoj prirodi pčele iz nezagađenog nektara biljaka rade nezagađen med. Tretmani varoze pčela bili su do osamdesetih godina prošlog stoljeća potpuna nepoznanica.

Danas se sve mijenja, prirodna staništa pčela, klimatske promjene, sve veća upotreba pesticida, povećana sadnja monokultura, prisutnost parazitske varroa grinje i slično stvara uvjete da danas pčelari sve više i više koriste najrazličitija tehnološka pomagala ne bi li im pčele bile zdrave i ne bi li im sami proizvodi bili u zadanim zdravstveno prihvatljivim okvirima.

Kao kemijski spoj, molekule meda sadrže velik udio jednostavnih šećera i vode. Udio vode najviše se mjeri, no i kiselost izvađenog meda mjerimo danas lako dostupnim pH metrom. Na temelju nekih mjerenja i provedenih analiza ona je najmanja na medu amorfe i vriska kojima je pH oko 3,6-3,7 dok je najviša na kestenovom ovisno o lokaciji kod kojeg je pH otprilike 4,5-4,8. Najniža srednja vrijednost električne provodnosti ustanovljena je u uzorcima bagremova meda (0, 15 mS/cm), a najviša u uzorcima kestenova meda (1, 20 mS/cm).

Kako bi pčelar dobio što preciznije podatke trebao bi prije mjerenja raditi kalibracije uređaja. Sama kalibracija danas je pčelarima poznata, no kada se koriste jeftiniji uređaji treba znati da odstupanja na primjer u mjerenju sadržaja vode mogu iznostiti i do 1% što je za kontrolno mjerenje sasvim prihvatljivo. Ako se udio vode pokaže visok i u gornjim granicama trebalo bi podtupak ponoviti ili drugim uređajem ili iznova kalabriranim.

Kod mjerenja pH meda ipak se ne bi trebalo zadovoljiti takvim odstupanjima koja ne bi trebala biti veća od 0,05-0,1%.

Radimo li kalibraciju pH metra treba provjeriti ispravnost senzora i trebali bismo imati sljedeće: Otopina za čišćenje, destilirana voda, papirnati ručnici, destilirana voda…

Prilikom kalibracije prvo provjerite da li su pH elektrode kontaminirane ili oštećene. Ako je oštećeno slobodno ga bacite i naručite novi.

Zatim isperite senzor, najbolje destiliranom vodom. To napravie čak i ako ga niste morali čistiti, kako bi isprali sve što bi moglo kontaminirati otopinu. Nakon ispiranja, papirnatim ručnicima upijte višak vode. Nemojte brisati jer bi mogli oštetiti senzor.

pH mjerenja točna su onoliko koliko su točni pH puferi koji služe za umjeravanje.

Svi znamo da i temperatura može utjecati na mjerenja, iako mnogi pčelari misle da ako njihovi pH metri imaju automatsku temperaturnu kompenzaciju (ATC), pa da mogu zanemariti temperaturu uzorka to je pogrešno. Temperatura je bitna i kod mjerenja udjela vode u medu i kod mjerenja pH u medu.

Ispravno održavanje senzora za pH vrijednost uključuje primjenu kvalitetnih rješenja za punjenje i pohranu kojima se produljuje uporabni vijek senzora i povećava iskoristivost. Otopine su dostupne na tržištu danas u bočicama većeg ili manjeg volumena te u vrećicama za jednokratnu uporabu (vidi naslovnu sliku).

U ovom je tekstu djelomično korišten sadržaj Fizikalno-kemijske odlike uniflornih i multiflornih vrsta meda s područja RH

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings